ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρένο στην καταστροφολογία

φρένο-στην-καταστροφολογία-851206

Να σταματήσει η τρομολαγνεία για την οικονομία, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, χαρακτηρίζοντας αστειότητες τα περί εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Σε συνάντηση που είχε με συντάκτες του υπουργείου ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε εκ νέου τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και παρουσιάστηκε καθησυχαστικός για την πορεία εφαρμογής του Προγράμματος που έχει υπογράψει η χώρα με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Ο υπουργός είπε ότι «το παιχνίδι των φημών δεν έχει ονοματεπώνυμο» και χαρακτήρισε «αστεία ιστορία» την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Ανέδειξε τη κερδοσκοπική διάσταση των σεναρίων, ενώ εξέφρασε και τη δυσαρέσκεια του για το πώς λειτουργούμε ως κοινωνία.

Ερωτηθείς για το εάν η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ συνιστά αναδιάρθρωση χρέους, τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως το Σεπτέμβριο η Ελλάδα θα πάρει κανονικά τα χρήματα της δεύτερης δόσης του μηχανισμού (9 δισ. ευρώ).

«Η δόση του Σεπτέμβριου είναι εξασφαλισμένη. Όλα τα αντικειμενικά στοιχεία δείχνουν ότι προχωράμε και είμαστε συνεπείς» προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην εκτέλεση του προϋπολογισμού επανέλαβε πως βρίσκεται στο σωστό δρόμο, καθώς η μείωση του ελλείμματος ξεπέρασε το 40% στο πρώτο πεντάμηνο.

Η μείωση των δαπανών ανέρχεται στο 10% και η αύξηση των εσόδων στο 8%. Στο σκέλος της ανάπτυξης ο υπουργός είπε πως τα στοιχεία δείχνουν πως τα πράγματα δεν είναι τόσο μονοδιάστατα και δεν απέκλεισε «ευχάριστες εκπλήξεις» όσο προχωράει ο χρόνος.

Για το ενδεχόμενο αναθεώρησης του ΑΕΠ ο υπουργός είπε πως αυτή θα γίνει σε συνεργασία με την Eurostat το 2011 και διευκρίνισε πως η χώρα δεν θα προχωρούσε ποτέ σε στατιστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος μέσω αναπροσαρμογής του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στα νομοσχέδια που θα καταθέσει η Κυβέρνηση μέχρι τα τέλη του μήνα στη Βουλή αναφέρθηκε στα εξής:

• Στο νομοσχέδιο για την εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς από την Τράπεζα της Ελλάδος.

• Στο νομοσχέδιο για τη καθιέρωση δημοσιονομικών κανόνων (θα προβλέπει πλαφόν σε δαπάνες, κανόνες για χρέος, κ.α..)

• Στο σχέδιο νόμου για την σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο βρίσκεται προς γνωμοδότηση στην ΕΚΤ

• Στο νομοσχέδιο για την εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο Δημόσιο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποκάλυψε πως έως το τέλος του μήνα θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η χώρα μας με τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και η οποία θα εμπεριέχει και προσθήκη για την συμμετοχή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ύψους 750 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα οριστεί ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της αγοράς τεχνικών και τυχερών παιχνιδιών, θα παρουσιασθεί το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ και θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την αναδιοργάνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Για τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως το σχέδιο δράσης συντάσσεται μαζί με τα άλλα υπουργεία και θα παρουσιαστεί στο προσεχές διάστημα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκχώρησης σε στρατηγικό επενδυτή της διαχείρισης σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, αλλά και σε άλλες κρατικές επιχειρήσεις.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη ενσωμάτωση των τελών κυκλοφορίας στις τιμές των καυσίμων, είπε ότι περιμένει την εισήγηση της επιτροπής που έχουν συστήσει τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, ενώ ερωτηθείς για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων είπε πως η αναπροσαρμογή προγραμματίζεται για το 2011 και πως επί του παρόντος δεν του έχει διατυπωθεί καμιά εισήγηση για τα ποσοστά των αυξήσεων.

Για το θέμα της εκροής καταθέσεων στο εξωτερικό είπε πως η «αιμορραγία» κεφαλαίων δεν είναι τόσο μεγάλη όσο υποστηρίζουν κάποιοι και πως υπάρχει το τελευταίο διάστημα πλήρης εξομάλυνση της κατάστασης αυτής.

Τέλος, ερωτηθείς για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση κλειστών αγορών είπε πως ήδη η Ειδική Διυπουργική Επιτροπή έχει προχωρήσει το έργο της και παρέπεμψε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Μείωση 34,6% του ελλείμματος

Στα 9,544 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης (καθαρό αποτέλεσμα κρατικού προϋπολογισμού με λογαριασμούς διαχείρισης χρέους), την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, μειωμένο κατά 34,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2009.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2009 το έλλειμμα ήταν 14,628 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν σε 19,897 δισ. ευρώ, από 18,338 δισ. ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, μειώθηκαν σε 25,257 δισ. ευρώ, από 29,236 δισ. ευρώ πέρυσι.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου