ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλό δωδεκαετίας για το Χρηματιστήριο

χαμηλό-δωδεκαετίας-για-το-χρηματιστή-435866

Αδύναμη πλέον να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αρνητική πρόβλεψη, φήμη, πόσο μάλλον γεγονός αποδεικνύεται η ελληνική αγορά, που την Δευτέρα εν μέσω αρνητικού κλίματος και έντονων ανησυχιών διεθνώς για εξάπλωση της κρίσης χρέους, αλλά και φόβων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας, επέστρεψε στα επίπεδα του Φεβρουαρίου 1998.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών με σημαντικές απώλειες 5,45%, υποχώρησε στις 1.403,92 μονάδες.

Από τις αρχές του έτους ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει πτώση 36,07%, ενώ οι τιμές των μετοχών έχουν «χάσει» 28,692 δισ. ευρώ σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης.

Στο μάτι του κυκλώνα για άλλη μια φορά ο τραπεζικός κλάδος, που κατέγραψε απώλειες 5,64%.

«Οι τράπεζες είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο από το μακροοικονομικό περιβάλλον με τους επενδυτές να αναμένουν περαιτέρω υποχώρηση της κερδοφορίας τους. Μεγάλες απώλειες σημείωσαν σήμερα και οι μετοχές του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ», είπε στο Reuters ο Τάκης Ζαμάνης, επικεφαλής διαπραγμάτευσης στην Beta Χρηματιστηριακή.

«Οι επενδυτές ανησυχούν για την εξέλιξη του χρέους στην Ελλάδα και την επίτευξη των μακροοικονομικών στόχων και πωλούν μετοχές φοβούμενοι ότι η αγορά θα υποχωρήσει και άλλο», είπε ο κ. Ζαμάνης.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας απώλεσε 5,03%, η Alpha 4,22%, η Eurobank 5,47%, η Τράπεζα Πειραιώς 4,08%, η Τράπεζα Κύπρου 10,29%, η Marfin Popular 4,83% και το ΤΤ 4,94%.

Ο ΟΠΑΠ υποχώρησε 6,96% και η ΔΕΗ 5,7%.

«Η υποχώρηση στο χρηματιστήριο αντικατοπτρίζει την γενικότερη νευρικότητα στην Ευρώπη. Η αγορά αντιμετωπίζεται ως ο αδύναμος κρίκος, ειδικότερα όταν υπάρχουν μακροοικονομικές ανησυχίες», είπε ο Νίκος Γαλούσης αναλυτής στην Κάππα Χρηματιστηριακή στο Reuters.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 141,030 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 5,85%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 3,24 % και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 3,38%.

Από τους επιμέρους δείκτες με άνοδο έκλεισε μόνο ο δείκτης των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+1,54%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών -11,69% και των Τροφίμων -7,13%.

17 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 173 πτωτικά και 38 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Αττικές Εκδόσεις +8,50%, Fourlis +8,33%, Marfin Egnatia +7,00% και Νηρεύς +3,70%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Εικόνα-Ηχος -20,00%, Σφακιανάκης -19,28%, Cyclon Ελλάς -14,89% και Γενική -14,29%.

Συνέχεια της πτωτικής τάσης στην αγορά αναμένουν οι αναλυτές. «Αναμένουμε ανάλογο κλίμα και στις επόμενες συνεδριάσεις, εκτός και αν υπάρξει κάτι από τις Βρυξέλλες που θα μπορούσε να αλλάξει την τάση και να ενισχύσει τις αγορές», είπε ο κ. Ζαμάνης, στο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα (Δευτέρα) και αύριο (Τρίτη) συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Eurogroup. Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν δήλωσε προσερχόμενος ότι αναμένει συμφωνία μέσα στην ημέρα για το ειδικό χρηματοοικονομικό εργαλείο SVP, που θα χρησιμοποιηθεί για την χρηματοοικονομική στήριξη χωρών της Ευρώπης.

Τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια -Λονδίνο, Παρίσι , Φρανκφούρτη- σημείωναν χθες το απόγευμα πτώση έως 1,45%, μετριάζοντας τις απώλειες που σημείωναν νωρίτερα σήμερα.

Το κόστος δανεισμού σημείωνε άνοδο για την Γαλλία και άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης μετά τις δηλώσεις της νέας κυβέρνησης της Ουγγαρίας την Παρασκευή ότι η χώρα βρίσκεται λίγο πριν την χρεοκοπία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου