ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολιτική θύελλα από τη μαύρη Βίβλο της Attica Bank

πολιτική-θύελλα-από-τη-μαύρη-βίβλο-της-a-709818

Η πολιτική θύελλα που ξέσπασε για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και το επίμαχο Πόθεν Εσχες του υπερθεματιστή Χρήστου Καλογρίτσα αναμένεται να λάβει τις προσεχείς ώρες διαστάσεις χιονοστιβάδας με την δημοσιοποίηση του πορίσματος της ΤτΕ για τα δάνεια της Αttica Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο έλεγχος που διενήργησε μικτό κλιμάκιο της Τράπεζης της Ελλάδος και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ αποκαλύπτει πακτωλό δανείων προς τον εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα με τελευταία χορήγηση 15 εκατ. ευρώ στις 27 Ιουνίου λίγο πριν την διενέργεια του επίμαχου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ποτάμι: Γιατί δεν έχει παρέμβει ακόμη η δικαιοσύνη;

Να σταματήσει το “κρυφτούλι” και να δώσει καθαρές απαντήσεις» για τις τηλεοπτικές άδειες και τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών κάλεσε την κυβέρνηση το Ποτάμι με ειδική μνεία στις αποκαλύψεις γύρω από τον Χρήστο Καλογρίτσα. Το Ποτάμι ερωτά την κυβέρνηση εάν υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες και εκφράζει την απορία του «γιατί για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν έχει παρέμβει ακόμη η Δικαιοσύνη».

Στοιχεία για τα δάνεια Καλογρίτσα απο την Αttica Bank

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμού ΑLPHΑ και TAR, η χρηματοδότηση του Χρ. Καλογρίτσα με ιδιαίτερα προνομιακό καθεστώς έγινε εντυπωσιακή την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία.

Ειδικότερα:

*Την περίοδο από το 2011 έως το 2014 ο Χρ. Καλογρίτσας και οι εταιρίες συμφερόντων του δανειοδοτήθηκαν συνολικά με περίπου 50 εκατ. ευρώ.

* Το διάστημα από 2.1.2015 έως 31.12.2015, ο κατασκευαστής πήρε από την τράπεζα Αττικής επιπλέον δάνεια περίπου 55 εκατ.

* Το 2016 και συγκεκριμένα μέχρι και το τέλος του περασμένου Ιουνίου, ο κ. Καλογρίτσας δανειοδοτήθηκε με ακόμη 22,6 εκατ. από την τράπεζα Αττικής.

Από αυτά τα 7,6 εκατ. είχαν δοθεί από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Ιουνίου ενώ στις 27 Ιουνίου δόθηκαν επιπλέον 15 εκατ. ευρώ σε δυο εταιρίες συμφερόντων του.

Το πόρισμα της ΤτΕ και του SSM έχει εξετάσει τα δάνεια και την πορεία της Τράπεζας Αττικής μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 αλλά για το διάστημα του 2016 διεξάγεται ειδικός έλεγχος από τον οποίος και προέκυψανστα στοιχεία για τα 22,6 εκάτ ευρω.

Ο έλεγχος της Τραπέζης της Ελλάδος για τη φετινή χρονιά και ειδικά για τα δάνεια των 22,6 εκατ. ευρώ που πήρε ο κατασκευαστής, φέρεται να εντοπίζει παράνομες και παράτυπες πρακτικές από την πλευρά των υπευθύνων της τράπεζας Αττικής αλλά και κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις από την πλευρά του επιχειρηματία σχετικά με το τελευταίο δάνειο των 15 εκατ. ευρώ.

Αίτημα για άλλα 19 εκατ. ευρώ

Εντός του 2016 εντοπίστηκαν και άλλες αιτήσεις για επιπλέον δανεισμό ύψους 19 εκατ ευρώ που είχε υποβάλλει ο κ. Καλογρίτσας.

Σπίρτζης:

Επιθετικά…απολογητικός για την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής εμφανίζεται ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης λίγες ώρες πριν το πόρισμα της ΤτΕ για την τράπεζα υποβληθεί στις εισαγγελικές αρχές.

«Να μου πει κάποιος πώς έχει ευνοηθεί από μένα μέσω της τράπεζας Αττικής και πώς έχει ευνοηθεί γενικότερα από την Τράπεζα Αττικής».

Και πρόσθεσε: «Η τράπεζα Αττικής είναι μια τράπεζα που είναι έξω από τις συστημικές τράπεζες, εκτός ΤΧΣ, είναι μια τράπεζα που συγκεκριμένα συστήματα και συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση θέλουν να μην υπάρχει».

Ο κ. Σπίρτζης εκτίμησε ότι «υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες ύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια αυτό που έκαναν ήταν να προσπαθήσουν να ελέγξουν την τράπεζα μέσα από διάφορες παρεμβάσεις».

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου