ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στενό «κοστούμι» για το Ασφαλιστικό

στενό-κοστούμι-για-το-ασφαλιστικό-454315

«Καμπανάκι» συναγερμού έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο και συνολικά στην κυβέρνηση από τις επισημάνσεις της «τρόικας» ως προς την απόκλιση από τους στόχους του μνημονίου που συμφωνήθηκε. Παρά τον επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος από τον Α. Λοβέρδο, ειδικά για τον τομέα του Ασφαλιστικού οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές, καθώς η δημοσιοποίηση της επιστολής που είχε σταλεί από τους κοινοτικούς ελεγκτές στις 20 Μαΐου, δείχνει ότι απαιτούνται σκληρά πρόσθετα μέτρα, με το αιτιολογικό, ότι βρισκόμαστε ήδη εκτός στόχων.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται σημαντική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στην Ελλάδα εντείνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις με τη ΓΣΕΕ να δηλώνει αποχή από το διάλογο για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

«Εκτός γραμμής»

“Είστε εκτός γραμμής” στο ασφαλιστικό αναφέρει η πεντασέλιδη επιστολή της “τρόικας” προς τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας που στάλθηκε στις 20 Μαΐου, με την οποία ζητά ακόμη μικρότερες συντάξεις και ακόμη περισσότερα χρόνια εργασίας.

Η επιστολή περιλαμβάνει σκληρότερες ανατροπές από αυτές που παραδέχτηκε ο υπουργός Εργασίας δημοσίως. Η τρόικα αμφισβητεί ολόκληρη την αρχιτεκτονική του νέου ασφαλιστικού χαρακτηρίζοντας υψηλούς τους συντελεστές υπολογισμού των αναλογικών συντάξεων και γενναιόδωρα τα κίνητρα ασφάλισης από τα 35-40 χρόνια.

Η επιστολή:

– Θέτει ζήτημα καταβολής της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης των 360 ευρώ σε όλους στα 65 χρόνια και όχι νωρίτερα δηλαδή με τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

– Ζητά να μην ισχύσει η νέα μικρότερη λίστα στα βαρέα και ανθυγιεινά μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους αλλά και γι’ αυτούς που τώρα βρίσκονται στην εργασία.

– Θεωρεί ότι πρέπει να αυξάνεται ανά τριετία και όχι ανά δεκαετία, το γενικό όριο συνταξιοδότησης των 65 ετών.

– Ζητά να ισχύσει από το 2013 ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο έτος και να επιβάλλεται η ποινή της μείωσης σε όσους συνταξιοδοτούνται μεταξύ 60 και 65 ετών με λιγότερα από σαράντα χρόνια ασφάλισης.

– Να μην καταβάλλεται πριν τα 50 καμία σύνταξη λόγω θανάτου και να ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή ως το 65ο έτος.

– Να μην καταβάλλονται συντάξεις χηρείας, αν ο γάμος έχει διαρκέσει λιγότερο από πέντε έτη.

– Να μειωθούν τα ποσοστά των συντάξεων που ήδη εισπράττουν άγαμες ή διαζευγμένες κόρες – προβλεπόταν κατάργηση από το 2011.

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται σημαντική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Επιτροπής που δημοσιεύεται στους Financial Times Deutschland.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Επιτροπή θεωρεί ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πρέπει να αυξηθούν κατά τρόπον ώστε ένας εργαζόμενος να μην περνά περισσότερο από το εν τρίτον της ενήλικης ζωής του στη σύνταξη. Χωρίς τη μεταρρύθμιση των ορίων ηλικίας διαφαίνεται η προοπτική ενός επώδυνου συνδυασμού περιορισμού των συντάξεων και αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα λίγο περισσότερο από τα 60 έτη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Επιτροπής, δηλαδή σε ένα επίπεδο σαφώς κατώτερο από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, όπου η μέση ηλικία συνταξιοδότησης τοποθετείται σε 63,5 χρόνια για τους άνδρες και 62,3 για τις γυναίκες.

Χωρίς τη ΓΣΕΕ ο διάλογος

Τη Δευτέρα ξεκινά ο διάλογος για τα εργασιακά, στον οποίο δεν θα συμμετάσχει η ΓΣΕΕ.

Επί τάπητος θα τεθούν η αύξηση του ορίου απολύσεων, η μείωση του ποσού της αποζημίωσης, χαμηλότερες αμοιβές για νεοπροσλαμβανόμενους, κατάργηση μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση των απολύσεων από το 2% στο 4% για επιχειρήσεις άνω των 200 εργαζομένων, ενώ η μείωση της αποζημίωσης απολυμένου μπορεί να πέσει στο 50% ή να καταβάλλεται σε έξι διμηνιαίες δόσεις.

Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι τα προτεινόμενα προς συζήτηση μέτρα είναι ακραία και αντεργατικά. Επίσης, καταγγέλλει την κυβέρνηση για ωμή παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για παραβίαση συνθηκών και νόμων και ετοιμάζεται να προσφύγει στο διεθνές γραφείο εργασίας, αλλά και σε ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια.

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να διαβουλευθούν μεταξύ τους, αφού η ΓΣΕΕ δεν προσέρχεται στο διάλογο και μετά να του καταθέσουν ένα εξειδικευμένο πλαίσιο με τις προτάσεις τους για τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά, το οποίο θα υιοθετήσει, αρκεί να μην παραβιάζεται το μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα με την τρόικα (ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ).

Υπενθυμίζεται ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν πανεργατικό συλλαλητήριο το Σάββατο 5 Ιουνίου, στην πλατεία Κοτζιά, στις 11:00 π.μ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου