ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερχεται νέο κύμα ακρίβειας

ερχεται-νέο-κύμα-ακρίβειας-851206

Καμιά προσπάθεια τιθάσευσης της ακρίβειας στην αγορά δεν φαίνεται να αποδίδει, παρά τις επαφές και συναντήσεις της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη, η οποία δέχεται επικρίσεις ακόμη και συναδέλφων της την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπως δείχνει και η προχθεσινή ομαδική κατάθεση επερώτησης που ουσιαστικά την κατονομάζει ως υπεύθυνη για την ακρίβεια.
Αν και η Λούκα Κατσέλη, ως καθ’ ύλην αρμόδια υπουργός για την αγορά, επεδίωξε προχθές, παρουσιάζοντας στοιχεία για τις τιμές, να δηλώσει με εύσχημο τρόπο ότι δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα για την ακρίβεια από τη στιγμή που έχουν αυξηθεί σε πρωτοφανή βαθμό οι φόροι στα καύσιμα.
Όσες επαφές κι αν γίνουν με παράγοντες του εμπορίου, όσες “συμφωνίες κυρίων” κι αν συζητηθούν, η πραγματικότητα είναι μία και σκληρή: οι τιμές στην παραγωγή αυξάνονται συνεχώς μετά το Σεπτέμβριο και τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2008 και μετά, όταν είχε προηγηθεί το ιστορικό ρεκόρ με τις τιμές του πετρελαίου στα 150 δολάρια ανά βαρέλι.
Γιατί, πολύ απλά, τα καύσιμα επηρεάζουν τα πάντα, αφού όλα τα προϊόντα χρειάζονται καύσιμα για να παραχθούν αλλά και καύσιμα για να μεταφερθούν από τους παραγωγούς στους καταναλωτές.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος, ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 9,8% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο!
Είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του δείκτη επίσης από τον Σεπτέμβριο του 2008 και μετά, καθώς είχε προηγηθεί η πρόσθετη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα…
Και, αν ρίξει κανείς μια ματιά στα στοιχεία της Στατιστικής, θα διαπιστώσει ότι αυξήθηκαν οι τιμές σχεδόν στα πάντα, με μεγάλες μεταβολές μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου σε κατηγορίες όπως τα βασικά μέταλλα, ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, τα πλαστικά, τα δερμάτινα είδη, τα χαρτικά και, βεβαίως, τα τρόφιμα – τα τελευταία, τουλάχιστον, σε μικρότερο βαθμό. Καταγράφονται μάλιστα σε ορισμένα είδη αυξήσεις μέσα σε ένα χρόνο που ξεπερνούν το 100%.
Λόγω δε εποχικότητας, μειώσεις στις τιμές παραγωγού καταγράφονται στην παραγωγή καπνού! Αλλά εκεί έχει “μεριμνήσει” και πάλι το υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα, οπότε οι καπνιστές δεν έχουν κανένα λόγο να είναι ευτυχέστεροι σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου