ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πολυεθνικές φταίνε για την ακρίβεια

οι-πολυεθνικές-φταίνε-για-την-ακρίβει-505618

Τον αυστηρό έλεγχο των πολυεθνικών ομίλων ζητάει το εμπόριο ενώ ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης για τη μείωση των τιμών. «Το ελληνικό εμπόριο θέλει και οφείλει να μειώσει τις τιμές, ώστε να εξισορροπήσει την σημαντική απώλεια αμοιβών κατά 20% έως 30% των εργαζομένων στο δημόσιο, αλλά και το πάγωμα των μισθών για τρία χρόνια στον ιδιωτικό τομέα» δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΣΣΕ.

Αναγνωρίζοντας ότι μισθοί και τιμές συνδέονται στενά, ο Β. Κορκίδης ανέφερε ότι «ο αποπληθωρισμός των τιμών, δυστυχώς, δεν μπορεί να ακολουθήσει τον αποπληθωρισμό των μισθών, αφού ο φορολογικός πληθωρισμός δεν μας το επιτρέπει».

Ως εμπόδια στη μείωση των τιμών ο πρόεδρος της ΕΣΣΕ ανέφερε την αύξηση των έμμεσων φόρων και ιδιαίτερα του ΦΠΑ, τις ενδοομιλικές πωλήσεις των πολυεθνικών που «φουσκώνουν» τις τιμές στα ελληνικά ράφια και «την εσωτερική υποτίμηση του «ελληνικού ευρώ» κατά 25% έναντι του «γερμανικού ευρώ» και γενικά του Ευρωπαϊκού Βορρά παρά την σταθερή ονομαστική ισοτιμία».

Η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι οι ελληνικές μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις επιλέγουν να μειώσουν τις τιμές χωρίς απολύσεις, χωρίς την απαξίωση των μέτρων για τις ταμειακές μηχανές και τις αποδείξεις, χωρίς να διακινδυνεύσουν την υγιεινή και την ασφάλεια των καταναλωτών.

Η Συνομοσπονδία ανέφερε ότι περιμένει από το ΥΠΟΙΑΝ να ελεγχθούν οι πολυεθνικοί όμιλοι καταναλωτικών προϊόντων που ευθύνονται, σύμφωνα με την ίδια, για τις «υψηλές ελληνικές τιμές» και να αντιμετωπίσει την «αισχροκερδή συμπεριφορά όσων ελέγχουν τα ράφια και τα ψυγεία με το σύστημα των ενδοομιλικών συναλλαγών και υπερτιμολογήσεων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου