ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγριο κυνήγι για έσοδα, έρχεται καταιγίδα κατασχετηρίων

αγριο-κυνήγι-για-έσοδα-έρχεται-καταιγ-793777

Αγριεύει η Εφορία και κλιμακώνει τη μάχη για τα έσοδα: Οι έλεγχοι εντείνονται ενώ παράλληλα η “καταιγίδα” των κατασχετηρίων κτυπά οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη, που δεν συμμορφώθηκαν με τις ειδοποιήσεις ούτε και υπάχθηκαν σε ρυθμίσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών ο συναγερμός είναι σε υψηλά επίπεδα στο μέτωπο των εσόδων καθώς το στοίχημα είναι μεγάλο ενώ υπάρχει πλέον η ενεργή απειλή του • κόφτη• σε περίπτωση που καταγραφούν, φέτος ουσιαστικές αποκλίσεις από το δημοσιονομικό στόχο. Το σενάριο αυτό είναι κάτι που θέλει να αποφύγει, πάση θυσία, η κυβέρνηση εντείνοντας τις προσπάθειες στο σκέλος της είσπραξης των εσόδων, ιδίως στη σκιά του προβληματισμού από την υστέρηση που καταγράφηκε στα έσοδα τον Ιούλιο. Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα βρεθεί σε λίγες μέρες στο μικροσκόπιο και των ελεγκτών που κατά τις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου θα αποτιμήσουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού έως τότε, ενόψει και της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στις 3 Οκτωβρίου, που αποτελεί εκ των πραγμάτων ένα πρώτο πεδίο για εφαρμογή διορθωτικών μέτρων εάν απαιτηθεί.

Από τις αρχές του έτους η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη κινήσει εναντίον 755.806 οφειλετών αναγκαστικά μέτρα είσπραξης προχωρώντας σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων καθώς και σε πλειστηριασμούς ακινήτων. Δεν είναι τυχαίο ότι σε καθημερινή πια βάση αποστέλλονται στις τράπεζες περισσότερα από 1.200 ηλεκτρονικά κατασχετήρια λογαριασμών για οφειλές προς το δημόσιο. Από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης προκύπτει ότι μέχρι τέλος Ιουνίου: Περισσότερες από 1.200 ηλεκτρονικές εντολές κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων φεύγουν κάθε ημέρα από τη ΓΓΔΕ

Σε 755.806 οφειλέτες έχουν ήδη επιβληθεί δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και έχουν δρομολογηθεί πλειστηριασμοί ακινήτων

Oφειλές 90 δισ.
Σε 1.492.088 οφειλέτες μπορεί να επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών, δεδομένου ότι ένα μεγάλο πλήθος οφειλετών μπορεί να μην έχει περιουσιακά στοιχεία ή οι καταθέσεις του να προστατεύονται από ακατάσχετο λογαριασμό ή ακόμα να αφορούν σε πτωχευμένους οφειλέτες ή αποβιώσαντες.

Συνολικά περισσότεροι από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν οφειλές, που προσεγγίζουν τα 90 δισ. ευρώ. Οι εκτελέσεις κατασχέσεων εντάθηκαν τον Ιούνιο και έφτασαν τις 30.000 που αποτελεί αριθμό ρεκόρ από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με το προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας, το Φθινόπωρο θα τεθεί σε λειτουργία νέα αυτόματο και με συνοπτικές διαδικασίες σύστημα κατασχέσεων και πλειστηριασμών και είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πάντως, σε επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), που ζητά θέσπιση του επιχειρηματικού ακατάσχετου λογαριασμού και εισαγωγή μίας βελτιωμένης έκδοσης και λειτουργίας της ρύθμισης των 100 δόσεων, ως δύο προαπαιτούμενα επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επισημαίνει τα εξής:

1 Oι κατασχέσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 30% σε σχέση με πέρυσι, αλλά το μέσο εισπραχθέν ποσό που καρπώνεται το Δημόσιο από τις κατασχέσεις λογαριασμών στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016 ανέρχεται στα 530 ευρώ ανά λογαριασμό.

2 Από τις 151.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, το ποσό που εισέρρευσε στα ταμεία της Εφορίας, προσεγγίζει μετά βίας τα 80 εκ. ευρώ, από τα συνολικά 92 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ το 97% των κατασχέσεων αφορά ποσά κάτω των 3.000 ευρώ.

Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η εφορία έχει το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα ποσά που τυχόν δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης:

• Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.

• Το 50% οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.

• Το 25% των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.

• Το 50% του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.

• Έως το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.

• Έως το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.)

• Έως το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).

Αναγκαστικά μέτρα
Από τις αρχές του έτους η ΓΓ Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη κινήσει εναντίον 755.806 οφειλετών αναγκαστικά μέτρα είσπραξης προχωρώντας σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων καθώς και σε πλειστηριασμούς ακινήτων. Δεν είναι τυχαίο ότι καθημερινά αποστέλλονται στις τράπεζες περισσότερα από 1.200 ηλεκτρονικά κατασχετήρια λογαριασμών για οφειλές προς το δημόσιο.

Εμποροι
Σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ζητά θέσπιση του επιχειρηματικού ακατάσχετου λογαριασμού και εισαγωγή μίας βελτιωμένης έκδοσης και λειτουργίας της ρύθμισης των 100 δόσεων.

(Εφημερίδα Ημερησία)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου