ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροδιαφυγή-μαμούθ με πολυτελείς λιμουζίνες στη Μύκονο

φοροδιαφυγή-μαμούθ-με-πολυτελείς-λιμ-806582

Ήταν απόγευμα, όταν οι ελεγκτές της ΓΓΔΕ που βρίσκονταν ήδη στο νησί της Μυκόνου, έπεσαν πάνω σε… φλέβα χρυσού περιδιαβαίνοντας την κεντρική πλατεία του νησιού.

Αστραφτερές, κατάμαυρες λιμουζίνες περίμεναν τους πελάτες τους αλλά οι μισθωμένοι οδηγοί έπεσαν στα νύχια των εφοριακών, οι οποίοι ζήτησαν το αυτονόητο: αποδεικτικά εκμίσθωσης ήτοι τα αναγκαία φορολογικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την είσπραξη των μισθωμάτων άρα και την απόδοση των αναλογούντων φόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες και στις τέσσερις περιπτώσεις που ελέγχθηκαν, δεν υπήρξε το παραμικρό φορολογικό στοιχείο κοινώς όλη η διαδικασία κινείται στη γκρίζα ζώνη της παραοικονομίας.

Ενδεικτικό του μεγέθους της απόκρυψης εισοδημάτων είναι ότι η ταρίφα ξεκινά από τα 800 ευρώ την ημέρα και όσο αυξάνονται τα κυβικά και γίνεται πιο… λαμπερή η μάρκα του αυτοκινήτου (άλλη τιμή έχει μια Bentley, άλλη μια Jaguar και πάει λέγοντας), τόσο ανεβαίνει ο λογαριασμός. Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση είναι ότι εν λόγω εταιρίες δεν είναι “μαύρες”, αλλά διαφημίζονται ακόμα και στο Ίντερνετ, κάτι που ήδη έχει αποτελέσει μια πρώτη βάση δεδομένων για τη ΓΓΔΕ, προκειμένου να διευρύνει τον κύκλο των ερευνών και σε άλλα νησιά, όπου εκτιμάται ότι υπάρχει ανάλογη πρακτική.

Ήδη, από τον πρώτο αιφνιδιαστικό έλεγχο στη Μύκονο, πέρα από τα πρόστιμα για τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων στις εταιρίες που εκμισθώνουν τις λιμουζίνες, έχει ξεκινήσει έλεγχος εις βάθος στα βιβλία των εν λόγω εταιριών, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στις “μαύρες” λίστες της φοροδιαφυγής που άνοιξε η ΓΓΔΕ.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο έλεγχος και στο φάκελο των ενοικιαζόμενων πολυτελών κατοικιών αλλά και σκαφών αναψυχής σε τουριστικά νησιά όπως η Μύκονος, η Πάρος κ.λ.π. Κι εδώ το Ίντερνετ υπήρξε πολύτιμος σύμμαχος των ελεγκτικών Αρχών, καθώς οι έρευνες ξεκίνησαν από ηλεκτρονικές αγγελίες κι από τις πρώτες διασταυρώσεις βγήκαν… λαβράκια, αφού εκείνοι που δηλώνουν τα εν λόγω εισοδήματα είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του… μισού χεριού.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου