ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναγκαίες οι επενδύσεις στην Ελλάδα

αναγκαίες-οι-επενδύσεις-στην-ελλάδα-851206

Το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας είναι βιώσιμο μόνο εάν μπορέσουν να ενισχυθούν οι επενδύσεις και η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα, δηλώνει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt.

O κ. Παπανδρέου αντικρούει με έμφαση τις αμφιβολίες πολλών Ευρωπαίων αν η Ελλάδα θα τα καταφέρει, απαντώντας εμμέσως και στις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν.
«Πρέπει να μας δοθεί η ευκαιρία να αποδείξουμε ότι θα τα καταφέρουμε.
» Εάν όλοι λένε, οι Έλληνες δεν μπορούν να τα καταφέρουν, τότε μας καταδικάζουν σε αποτυχία. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Έχουμε δείξει πολύ καθαρά ότι έχουμε την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση. Καμία άλλη χώρα δεν τις δεκαετίες που πέρασαν δεν έκανε τόσο δραστικές περικοπές. Καμία. Μην υποτιμάτε την αποφασιστικότητά μας.»
Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα περικοπών, αλλά «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενέστεροι της κοινωνίας δεν θα οδηγηθούν στο χείλος του γκρεμού. Δεν μπορούμε να οδηγήσουμε τον κόσμο κάτω από το όριο της φτώχιας. Για αυτό και ένα μέρος του προγράμματος περικοπών είναι ένα δίχτυ ασφαλείας. Αυτό θα κοστίσει χρήματα, αλλά πρέπει να το κάνουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το πρόγραμμα περικοπών ήταν «ο μόνος δρόμος να αποτραπεί η απειλούμενη χρεοκοπία του κράτους», σημειώνει ο κ. Παπανδρέου. Αλλά το πρόγραμμα μπορεί να έχει μακροβιότητα μόνον εάν συνοδευτεί με επενδύσεις και ανάπτυξη.
Ο κ. Παπανδρέου δείχνει κατανόηση για τις διαμαρτυρίες, καθώς «δεν είναι ευχάριστα τα μέτρα περικοπών. «Κανένας δεν το επιθυμούσε αλλά πρέπει να καταπιούμε αυτό το πικρό φάρμακο. Είναι ιδιαίτερα πικρό διότι τώρα πρέπει να πληρώσουν για την κρίση και εκείνοι που δεν φέρουν καμία ευθύνη. Και αυτό αντίκειται στο αίσθημα περί δικαίου», λέει χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα αν θα πάνε οι υπαίτιοι στη φυλακή, σημειώνει ότι αυτό θα το αποφασίσει η δικαιοσύνη, αλλά «υπήρξαν παράνομες πρακτικές, περιπτώσεις διαφθοράς και τρία τέτοια σκάνδαλα εξετάζονται αυτή τη στιγμή από εξεταστικές επιτροπές της Βουλής.

Συνάντηση με παράγοντες της Διασποράς

Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε την Ελλάδα σε διαφορετική αναπτυξιακή τροχιά, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που σήμερα εμποδίζονται από τη γραφειοκρατία, την αδιαφάνεια και το εκπαιδευτικό σύστημα, δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με οικονομικούς παράγοντες της Διασποράς.
«Είχαμε την τιμή να συναντηθούμε με προσωπικότητες της Διασποράς, οι οποίοι δεσμεύτηκαν με αγάπη και προσήλωση στην Ελλάδα, να κινητοποιήσουν τη Διασπορά παντού για επενδύσεις αλλά και για τεχνογνωσία ώστε η Ελλάδα να μπει σε ένα διαφορετικό δρόμο» δήλωσε.
 
Διερεύνηση του ρόλου αμερικανικών τραπεζών στην κρίση

Ανοιχτό αφήνει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το ενδεχόμενο να διερευνηθεί ο ρόλος αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών στην κρίση χρέους της χώρας μας, σύμφωνα με δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγεται κοινοβουλευτική έρευνα στην Ελλάδα, η οποία θα κοιτάξει στο παρελθόν για το πώς τα πράγματα κινήθηκαν προς τη λάθος κατεύθυνση και ποιου είδους πρακτικές ήταν αρνητικές» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Υπάρχουν παρόμοιες έρευνες σε άλλες χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακούω τις λέξεις ‘απάτη’ και ‘έλλειψη διαφάνειας’. Επομένως, ναι, υπάρχει μεγάλη ευθύνη εδώ» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει πιθανότητα να στραφεί νομικά εναντίον αυτών των τραπεζών, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Δεν αποκλείω να υπάρξει προσφυγή επίσης».
Ο κ. Πεταλωτής
 
Για “σαφές στίγμα” της ελληνικής κυβέρνησης έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο, που άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου- σε συνέντευξή του στο CNN- να κινηθεί δικαστικά η Ελλάδα κατά αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών.

Σχετικά δε με το εάν θα υπάρξει συντεταγμένη προσπάθεια από κυβερνήσεις της ΕΕ, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι είμαστε ακόμη στην αρχή και ότι υπάρχει διερεύνηση της υπόθεσης, ώστε στο τέλος να μπορούμε να αμυνόμαστε συλλογικά και συνολικά, απέναντι σε τέτοιες κερδοσκοπικές επιθέσεις.

Ο Γ. Πεταλωτής επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, όπως είπε, φροντίζοντας να καταστήσει τη χώρα αναξιόπιστη και αδύναμο κρίκο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, έδωσε ευκαιρία στους κερδοσκόπους να στήσουν “πανηγύρι” εις βάρος της Ελλάδας και πλέον προσπαθούν να το επεκτείνουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

“Μέσα, όμως, σε αυτές τις συνθήκες, άνοιξε μια συζήτηση παγκοσμίως για το ρόλο των κερδοσκοπικών, επενδυτικών, υποτίθεται επιχειρήσεων και μέσα σε αυτή τη συζήτηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εμπειρία της Ελλάδας, ως πρώτης παθούσας για να σταματήσουν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις στο μέλλον”, επισήμανε ο κ. Πεταλωτής.

Τόνισε δε ότι σε αυτό το πλαίσιο, στη συνέντευξή του στο CNN, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε μια συζήτηση για το πώς μπορούμε να προσφύγουμε σε δικαστικό επίπεδο, κατά αυτών των κερδοσκοπικών εταιρειών και επιχειρήσεων.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση στην Ευρώπη για τη δημιουργία οίκων αξιολόγησης, ώστε να μην υπάρχουν διαπλεκόμενα συμφέροντα, μεταξύ αξιολογητικών οίκων και επενδύσεων.

Σημείωσε ακόμη ότι από εκεί και πέρα είναι θέμα ευθύνης της ίδιας της ΕΕ, να αναπτύξει αυτούς τους μηχανισμούς για να προστατεύει, τουλάχιστον σε αυτό το σημείο, τα ίδια της τα μέλη.

 

 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου