ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν όλα στα τέλη κυκλοφορίας εισαγόμενων μεταχειρισμένων IX

αλλάζουν-όλα-στα-τέλη-κυκλοφορίας-εισ-815655

Σύμφωνα με σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή τα Τέλη Κυκλοφορίας 2017 στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ θα διπλασιαστούν σε ορισμένες περιπτώσεις!

Τα πάνω-κάτω αναμένεται να έρθουν στα Τέλη Κυκλοφορίας στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα καθώς σε σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει: «Από το 2017, θα υπολογίζονται με βάση το έτος πρώτης ταξινόμησης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες της Ε.Ε. ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Με αυτόν τον τρόπο αυτοκίνητα που πριν την πρώτη ταξινόμησή τους (πήραν πινακίδες) στην Ελλάδα είχαν ταξινομηθεί σε χώρα της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ θα αποτελούν πλέον παλαιότερα αυτοκίνητα για την επιβολή των Τελών Κυκλοφορίας».

Σήμερα τα Τέλη Κυκλοφορίας τους υπολογίζονται με βάση την πρώτη Άδεια Κυκλοφορίας στην χώρα μας και όχι αυτήν σε άλλο κράτος-μέλος. Αυτά που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα μετά την 1/11/2010 υπολογίζονται με τους ρύπους και όχι με τον κυβισμό. Πλεόν τα Τέλη Κυκλοφορίας στα συγκεκριμένα εισαγόμενα θα υπολογίζονται με βάση την 1η Άδεια Κυκλοφορίας τους σε οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν κάποιος εισάγει στη χώρα μας μεταχειρισμένο από το Νοέμβριο του 2011 και μετά, αλλά αυτό είχε πρώτη άδεια κυκλοφορίας σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος πριν από αυτήν την ημερομηνία, τότε τα Τέλη Κυκλοφορίας του δεν θα είναι ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων του οχήματος, αλλά με τον κυβισμό του κινητήρα. Σε πολλές περιπτώσεις λοιπόν οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα δουν δραματικές αλλαγές στα Τέλη Κυκλοφορίας των οχημάτων τους και μάλιστα τέτοιες που ίσως καταστήσουν ακόμα και «ασύμφορη» την κυκλοφορία τους. Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις και κυρίως σε οχήματα μικρότερου κυβισμού μπορεί να υπάρξει έστω και ένα πολύ μικρό όφελος.

Από το Νοέμβριο του 2010 έχουν εισαχθεί στη χώρα μας περισσότερα από 150.000 μεταχειρισμένα και πάνω από το 50% αυτών των οχημάτων αφορά σε μοντέλα με πρώτη ταξινόμηση πριν το 2007. Οι ιδιοκτήτες αυτοί πλήρωναν Τέλη κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές ρύπων και όχι τον κυβισμό.

(caranddriver.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου