ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασχημα τα μηνύματα για τον τουρισμό

ασχημα-τα-μηνύματα-για-τον-τουρισμό-851206

Απαισιόδοξα μηνύματα για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα ανακοίνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής καθώς από την ημέρα των τραγικών γεγονότων στις 5 Μαΐου έχουν καταγραφεί περίπου 17.000 ακυρώσεις κρατήσεων.
Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία 68 ξενοδοχείων σε σύνολο 450 ξενοδοχείων της Αττικής προκύπτουν 19.696 ακυρωμένες νύχτες.
Οπως σημειώνει η Ένωση, η τάση για ακυρώσεις συνεχίζεται αυξητική και αφορά μεμονωμένες κρατήσεις, γκρουπ, συνέδρια και κάθε είδους εκδήλωση.
Το πλέον ανησυχητικό, σημειώνει η Ένωση, είναι ότι έχει παγώσει ο ρυθμός νέων κρατήσεων, ενώ διανύουμε το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου που είναι παραδοσιακά το καλύτερο για την Αττική. Επιπλέον, διαφαίνεται και μία σημαντική μείωση των νέων κρατήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο, η οποία οφείλεται στο «μούδιασμα» των ξένων αγορών όσο η κατάσταση στη χώρα μας εμφανίζεται ρευστή και αβέβαιη.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών:
«Τα εμπόδια στον τουρισμό δεν τα φέρνουν οι διαδηλωτές που διαδηλώνουν και αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, αλλά τα εμπόδια είναι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις και δράσεις που τελικά βάλουν κατά του τουρισμού στη χώρα μας».

Ταλαιπωρία για κρουαζιερόπλοια

Ταλαιπωρία περίμενε το πρωί της Πέμπτης στο λιμάνι του Πειραιά τους 4.230 επιβάτες δύο ξένων κρουαζιερόπλοιων, εξαιτίας της 48ωρης απεργίας που πραγματοποιεί από τα ξημερώματα η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών Σκαφών, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται η υποχρεωτική ρυμούλκηση όλων των ξένων πλοίων.

Πρώτοι που ταλαιπωρήθηκαν για περίπου τρεισήμισι ώρες ήταν οι 2.600 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «Μούζικα», με σημαία Παναμά, που προερχόταν από την Κέρκυρα και τελικά κατέπλευσε στην ακτή Ξαβερίου με ευθύνη του πλοιάρχου του.

Ανάλογη ταλαιπωρία υπέστησαν και οι 1.630 επιβάτες του, επίσης με σημαία Παναμά, κρουαζιερόπλοιου «Αρμονία», το οποίο για τον ίδιο λόγο έδεσε στο λιμάνι μετά από δυο ώρες.

Τον πρωθυπουργό επιστρατεύει ο ΕΟΤ

Ένα dvd του ΕΟΤ για την τουριστική προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό και κυρίως στις ΗΠΑ πρόκειται να κυκλοφορήσει από την Κυριακή. Το ξεχωριστό με το συγκεκριμένο dvd είναι ότι θα συμμετάσχει κατά πάσα πιθανότητα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Το dvd παραγωγής ΕΡΤ και υπουργείου Τουρισμού είναι προγραμματισμένο να παραδοθεί στον ΕΟΤ την προσεχή Κυριακή, συνεπώς, αν όντως συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός, θα πρέπει τα γυρίσματα να ολοκληρωθούν το Σάββατο.

Με περικοπές το πρόγραμμα

Μικρές περικοπές θα υπάρξουν στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2010-2011», σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Αντζελα Γκερέκου, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώς Διώτη.
Παρά το γεγονός ότι τα συνολικά χρέη του ΕΟΤ είναι τεράστια, όπως τόνισε η κα Γκερέκου, το Πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού θα εκτελεσθεί, έστω και με κάποιες περικοπές ως εξής:
* περικόπτεται κατά 2 ημέρες το πρόγραμμα των οκταήμερων διακοπών.
* περικόπτεται κατά ένα μικρό ποσοστό το σύνολο των δικαιούχων του προγράμματος.
Συγκεκριμένα, εκτελούνται τα δύο προγράμματα που καλύπτουν τη ζήτηση (το υποπρόγραμμα για την Τρίτη Ηλικία και το υποπρόγραμμα των εξαήμερων διακοπών), αλλά δεν εκτελείται το υποπρόγραμμα των ημερήσιων εκδρομών.
Για τις πολύτεκνες δεν υφίσταται εισοδηματικός περιορισμός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου