ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχειρηματικές μόνο οι συμφωνίες με Ερντογάν;

επιχειρηματικές-μόνο-οι-συμφωνίες-με-851206

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα λάβει η αστυνομία κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπο Ερντογάν στην Αθήνα την Παρασκευή. Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από πολυπληθές κλιμάκιο κυβερνητικών στελεχών και επιχειρηματιών.
Ειδικότερα εκατοντάδες αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών, ακόμα και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ), θα διατεθούν για τη φύλαξη των χώρων όπου θα κινηθεί ο κ. Ερντογάν, αρχής γενομένης από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Παράλληλα «ζώνη ασφαλείας» θα δημιουργηθεί περιμετρικά του ξενοδοχείου όπου θα διαμένει, ενώ έντονη θα είναι η παρουσία αστυνομικών και στους χώρους που θα επισκεφτεί, όπως το νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Επίσης ισχυρή αστυνομική δύναμη θα επιτηρεί την πρεσβεία της Τουρκίας, ενώ άντρες της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκονται και σε κτίρια όπου στεγάζονται γραφεία τουρκικών επιχειρήσεων.
Ακόμη, αστυνομικοί θα είναι σε επιφυλακή τo απόγευμα της Παρασκευής, καθώς στις 19:00 έχει προγραμματιστεί από μέλη ακροδεξιών οργανώσεων συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην πλατεία Κολοκοτρώνη και στη συνέχεια ενδεχομένως να γίνει πορεία προς τη Βουλή και την τουρκική πρεσβεία.
Η Τροχαία θα κάνει κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνουν απαγόρευση στάσης – στάθμευσης γύρω οπό το ξενοδοχείο αλλά και σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας στους δρόμους όπου θα περνά η πομπή με τον κ. Ερντογάν.
 
Επιχειρηματικές
συμφωνίες
 
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συνομιλίες θα κυριαρχήσει το τρίπτυχο οικονομία – ενέργεια – τουρισμός.
Στην τελική φάση της προετοιμασίας, βρίσκονται 6 έως 8 συμφωνίες, καθώς οι δύο κυβερνήσεις θεωρούν καθοριστικό να στείλουν ισχυρό μήνυμα στις αγορές και στη διεθνή κοινότητα ενόψει της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Η Αθήνα για να δείξει ότι συνέρχεται και ξαναπιάνει δουλειά – η Αγκυρα για να επιβεβαιώσει την εντυπωσιακή αναπτυξιακή κούρσα της.
Συνολικά 87 επιχειρηματίες είχαν εγγραφεί μέχρι χθες στον κατάλογο της αποστολής που θα συνοδεύσει τον Τ. Ερντογάν και στην Τουρκική Πρεσβεία λένε ότι υπάρχουν μεγάλα ονόματα από τα ισχυρότερα επιμελητήρια.
Στον αντίποδα, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη ότι ετοιμάζεται να ανοίξει 75 νέα καταστήματα στην Τουρκία, σε μία προσπάθεια να καλύψει και τις απώλειες από την κρίση στην Ελλάδα.
Τον Τούρκο Πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν 9 ή 10 υπουργοί (μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, Οικονομικών Α. Μπαμπατζάν και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς), αλλά υπάρχουν δύο ονόματα που δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
 
Επιφυλάξεις
 
Υπενθυμίζεται ότι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν διατυπωθεί σοβαρές επιφυλάξεις τόσο για τη σκοπιμότητα της επίσκεψης Ερντογάν την παρούσα στιγμή, όσο και για το ενδεχόμενο να υπάρξουν συμφωνίες για τα εθνικά θέματα, κυρίως για τα ζητήματα εκμετάλλευσης στο Αιγαίο.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου