ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς capital controls τα λεφτά από το στρώμα και το εξωτερικό

χωρίς-capital-controls-τα-λεφτά-από-το-στρώμα-και-το-ε-820557
Τρία βήματα για λιγότερους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα.
Σχετική αναφορά έκανε προχθές το βράδυ σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέχεια ανάλογων δηλώσεων του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Ο Τσακαλώτος ανέφερε ότι η ρύθμιση θα αφορά την άρση των περιορισμών στο νέο χρήμα που έρχεται για επενδύσεις, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ρύθμιση δεν θα περιορίζεται σ’ αυτό.
Τα τρία βήματα θα αφορούν τα εξής:
1. Το χρήμα που θα μπαίνει στις τράπεζες προερχόμενο από τα στρώματα, τις θυρίδες κ.λπ. θα θεωρηθεί νέο χρήμα, όπως κι αυτό που έρχεται από τράπεζες εξωτερικού και δεν θα υφίσταται περιορισμούς. Ετσι, όποιος καταθέτει νέο χρήμα στις τράπεζες, ακόμη κι αν προέρχεται από το σεντούκι του, θα μπορεί και να το αποσύρει ή να το στέλνει στο εξωτερικό χωρίς περιορισμούς. Αυτό ισχύει ήδη για το χρήμα που εισάγεται από το εξωτερικό, αν και η ανάληψη περιορίζεται στο 10% του συνολικού ποσού. Ανάλογοι περιορισμοί ενδέχεται να τεθούν και στο νέο χρήμα εσωτερικού.
2. Θα δοθεί δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης του δανείου του σε όποιον επιθυμεί. Αυτή τη στιγμή υπάρχει περιορισμός στην πρόωρη εξόφληση, που μπορεί να γίνει μόνο για το 50% του υπολοίπου του δανείου, ενώ πλήρη εξόφληση μπορεί να κάνει μόνο όποιος φέρνει χρήματα από το εξωτερικό. Επίσης, επιτρέπεται η πλήρης εξόφληση σε περίπτωση που ο δανειολήπτης σκοπεύει να πουλήσει το ακίνητο, οπότε και πρέπει να προσκομίσει το συμβόλαιο σε διάστημα ενός μηνός από την αποπληρωμή του δανείου.
3. Θα διευκολυνθούν περαιτέρω οι επιχειρήσεις, καθώς θα αυξηθούν τα όρια εξαγωγής συναλλάγματος για αγορά πρώτων υλών και ενδιάμεσων αγαθών.
Η πρόταση για τη σχετική ρύθμιση εστάλη ήδη από χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη Φρανκφούρτη. Δεν αναμένεται να υπάρξουν αντιρρήσεις εκ μέρους της.
Πάντως, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις Τσακαλώτου προχθές στην ΕΡΤ, η διαδικασία για την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη και η πλήρης κατάργησή τους δεν είναι ορατή.
Οπως είπε, πολλά θα εξαρτηθούν από την επιστροφή στην ανάπτυξη, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες, την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, την επιστροφή των καταθέσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου