ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά η εξόφληση χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες

ξεκινά-η-εξόφληση-χρεών-του-δημοσίου-π-824035

Ξεκινά η εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Στην εγκύκλιο ορίζονται οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι φορείς προκειμένου να λάβουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους προς τους ιδιώτες. Η συνολική δαπάνη του προϋπολογισμού που θα διατεθεί για την εξόφληση των χρεών προς τρίτους ορίζεται, σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε 5,5 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3,5 δισ. ευρώ θα εξοφληθούν εντός του 2016 και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ εντός του 2017.

Σημειώνεται ότι η εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται στη συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών που επήλθε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Η υλοποίησή της αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα ρευστότητας στην αγορά και στην οικονομία.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεούνται να ενημερώσουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τους ιδιώτες όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά ανώτατο όριο στις 30.4.2016. Διευκρινίζεται ότι προτεραιότητα στην διαδικασία εξόφλησης θα έχουν οι παλαιότερες οφειλές με εξαίρεση υποχρεώσεις που απορρέουν από δικαστικές αποφάσεις ή όταν αφορούν υποχρεώσεις που η καθυστέρηση τους επιβαρύνει το δημόσιο με πρόστιμα. Το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα υποχρεούνται οι φορείς να ενημερώνουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την πορεία εξόφλησης των οφειλών τους τον προηγούμενο μήνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου