ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ραγδαία αλλαγή κλίματος στην οικονομία

ραγδαία-αλλαγή-κλίματος-στην-οικονομ-426572

Σήμερα ή αύριο θα ξεκινήσει η εκταμίευση του πρώτου μέρους των δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του ECOFIN και αφού προηγήθηκε η υπογραφή της δανειακής σύμβασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα 80 δισ. ευρώ του μηχανισμού στήριξης.
Επίσης, ομόφωνα εγκρίθηκε το βράδυ της Κυριακής από το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) η συμφωνία για το πακέτο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας. Το δάνειο από το ΔΝΤ είναι ύψους 30 δισ. ευρώ για τρία χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη δόση θα εκταμιευθεί σήμερα Τρίτη ή αύριο και θα είναι ύψους 5,5 δισ. Ευρώ με επιτόκιο 3,09%.
Παράλληλα, η Ευρωζώνη θα συνεισφέρει 14,5 δισ. ευρώ.
Για το 2010 ο συνολικός δανεισμός από το ΔΝΤ θα ανέλθει σε 10 δισ. ευρώ και θα συνδυασθεί με 30 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκές χώρες.
«Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση του πρώτου μέρους των δανείων αυτών από την ΕΕ και το ΔΝΤ έτσι ώστε η χώρα να μην έχει κανένα απολύτως πρόβλημα για τις δανειακές της ανάγκες και την εξυπηρέτηση του χρέους της αυτό το μήνα και βεβαίως και τους υπόλοιπους» δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Επίσης, υπουργός οικονομικών της Ισπανίας Έλενα Σαλγάδο υποστήριξε, μετά το τέλος του ECOFIN, ότι η πρώτη δόση του δανείου από την ΕΕ θα εκταμιευθεί πριν από τις 19 Μαΐου.

Απογειώθηκε το Χρηματιστήριο 

Η έγκριση του μηχανισμού στήριξης του ευρωπαϊκού νομίσματος και η διάθεση των πρώτων κονδυλίων προς την Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη ραγδαία αποκλιμάκωση του spread στην αγορά των ομολόγων δημιούργησε κλίμα ευφορίας στις χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών με άνοδο 9,13% απογειώθηκε στις 1.779,30 μονάδες. Τη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας εικοσαετίας 14,42%, κατέγραψαν οι τράπεζες.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 332,021 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 10,51%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,03% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 7,60%.

Ανοδικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Τραπεζών +14,42% και της Υγείας +14,41%.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 197 κινήθηκαν ανοδικά, 20 πτωτικά και 21 παρέμειναν σταθερές.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου