ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Γιούνκερ δεν έφερε καλά νέα -Ζήτησε σκληρές αλλαγές στα εργασιακά

ο-γιούνκερ-δεν-έφερε-καλά-νέα-ζήτησε-σκ-827993

Σημαντικά εμπόδια καλείται να υπερπηδήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης. Και παρά τις προσπάθειες για αλλαγή «ατζέντας», τα εργασιακά αποτελούν για την ηγεσία μόνιμο… πονοκέφαλο.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν επικίνδυνα αν και εφόσον το Ταμείο επιμείνει στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Γι’ αυτό και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, ώστε το κακό σενάριο να μην μετατραπεί σε εφιάλτη και βρεθούν προ τετελεσμένων καταστάσεων.

Διόλου τυχαία, ο κ. Τσίπρας χτύπησε χθες για πρώτη φορά δημόσια καμπανάκι κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο της Κομισιόν. «Ακούγονται απόψεις από την πλευρά των πιστωτών που προσκρούουν στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο-εργασιακό και κοινωνικό» είπε, φωτογραφίζοντας τις θέσεις του ΔΝΤ και έσπευσε να στείλει το μήνυμα ότι «η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας».

Λίγο αργότερα από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ προσκάλεσε τους κοινωνικούς φορείς να συμμετέχουν στο διάλογο για τη βελτίωση και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα για τη στάση που θα κρατήσει η Αθήνα στις σκληρές, όπως αναμένονται, διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, χαρακτηρίζοντας «μονομερή, ακραία νεοφιλελεύθερης προσέγγισης την εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας, στη μείωση του εργατικού κόστους και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας που είναι σε τελευταία ανάλυση αντιπαραγωγική».

Μηνύματα, όμως έστειλε και ο πρόεδρος της ευρωπαικής επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στους κοινωνικούς φορείς στα γραφεία της ΟΚΕ. Μεταξύ άλλων ο κ. Γιούνκερ έριξε βέλη κατά του ΔΝΤ λέγοντας ότι δεν είναι ειδικό σε κοινωνικά θέματα και ότι τέτοιους είδους διαπραγματεύσεις έχουν πολιτική χροιά. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι είναι δεν είναι υπέρ των ομαδικών απολύσεων, ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την όποια συμφωνία υπογράψουν οι κοινωνικοί εταίροι στην Ελλάδα, υπό τον όρο ότι θα συμφωνήσουν.

«Ανασυγκροτούμε συμμαχίες»

Κύκλοι της κυβέρνησης θύμιζαν στο iefimerida.gr ότι «ανασυγκροτούμε τις συμμαχίες μας για τη δεύτερη αξιολόγηση» και εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τη στάση Γιούνκερ, λέγοντας ότι τάχθηκε ανοικτά υπέρ της κυβέρνησης.

«Έχεις δίκιο, δεν μπορεί το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων να καθορίζεται μονομερώς από τους εργοδότες», φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια της συνάντησή τους. Ακόμη, οι ίδιες πηγές, σχολιάζουν ότι τόσο το ILO όσο και η Επιτροπή Εργασιακών του ευρωκοινοβουλίου θα παρακολουθούν στενά τις διαπραγματεύσεις.

Μετά και τα δημοσιεύματα που είχαν δει χθες το φως της δημοσιότητας, πάντως, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος διέψευσε ότι στην ατζέντα βρίσκονται η κατάργηση των τριετιών που προσαυξάνουν τον κατώτατο μισθό.

Ποια θέματα βρίσκονται στην ατζέντα

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης χθες στο υπουργείο Εργασίας της επιτροπής εμπειρογνωμονων, τα μέλη της επιβεβαιώσαν ότι τα θέματα που εξετάζονται προκειμένου η χώρα να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαικές πρακτικές είναι τα εξής:

  • το καθεστώς ομαδικών απολύσεων,
  • οι συλλογικές διαπραγματεύσεις,
  • το lock out,
  • ο απεργιακός νόμος και
  • οι συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Με «όπλο» την απλή αναλογική

Με φόντο τα παραπάνω, η κυβέρνηση σπεύδει να φέρει τον νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα έχει ως βάση την απλή αναλογική, καθώς μένει να διευκρινιστεί το θέμα του μπόνους.

Κυβερνητικά στελέχη απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης επιμένουν ότι πρόκειται για «πάγιο αίτημα και κύρια δέσμευση της Αριστεράς» και ξεκαθαρίζουν ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα τις κερδίσουν. Σε δεύτερο επίπεδο πάντως, η εν λόγω στρατηγική αποτελεί εκ των πραγμάτων «όπλο» μπροστά σε ένα τυχόν εκλογικό αιφνιδιασμό κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων το φθινόπωρο.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι αλλαγές που θα πρέπει να νομοθετηθούν στα εργασιακά είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την καταβολή της επόμενης δόσης και για άλλη μια φορά θα παιχτεί ένα σκληρό παιχνίδι ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου