ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας»

δεν-τίθεται-θέμα-χρεοκοπίας-της-ελλά-851206

Απορρίπτει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, όπως υπογράμμισε μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωτράπεζας, που αποφάσισε τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 1%.
«Για μένα δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, που ακολουθεί πάντα της συνεδρίασης του ΔΣ της Ευρωτράπεζας.
Σε επίμονες ερωτήσεις ο κ. Τρισέ τόνισε: «δεν συζητήσαμε τίποτα για χρεοκοπία ή για διαδικασία χρεοκοπίας […]. Η Ελλάδα φυσικά […] δεν θα χρεοκοπήσει».
Σε ό,τι αφορά τους φόβους για εξάπλωση της ελληνικής κρίσης χρέους και δημιουργία φαινομένων ντόμινο στο ευρωπαϊκό νότο ο κ. Τρισέ σημείωσε ότι η ελληνική κρίση και οι δημοσιονομικές δυσκολίες της Πορτογαλίας δεν μπορούν να συγκριθούν.
Οι δύο χώρες «δεν βρίσκονται στο ίδιο καράβι» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. «Η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα, η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα», σημείωσε ακόμη.
Για το θέμα της ενεχυρίασης ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε: «κληθήκαμε να κάνουμε μια εκτίμηση ως ένας απολύτως ανεξάρτητος θεσμός για την ποιότητα του προγράμματος που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης από την Κομισιόν σε συνεργασία με εμάς και το ΔΝΤ. Και το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ότι ήταν ένα πρόγραμμα ανάκαμψης που ήταν κατάλληλο».
Σε ό,τι αφορά την απόφαση για χαλάρωση των κανόνων ενεχυρίασης απάντησε: «υπήρξε συντριπτική πλειοψηφία που θεώρησε ότι έπρεπε να λάβουμε την απόφαση που ελήφθη την περασμένη Κυριακή ως θέμα απόλυτης συνέπειας».
Σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της ευρωζώνης ο κ. Τρισέ σημείωσε: «η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ θα είναι μέτρια το 2010, ενώ η αβεβαιότητα που υπάρχει εξακολουθεί να είναι αυξημένη».
Σχολιάζοντας την απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ να διατηρήσει το επιτόκιο στο 1%, ο Ζ.Κ.Τρισέ σημείωσε ότι το σημερινό επίπεδο των βασικών επιτοκίων «εξακολουθεί να είναι το κατάλληλο», υπογραμμίζοντας την απουσία μακροπρόθεσμα του κινδύνου πληθωρισμού.
Υποχωρεί το ευρώ
Κάτω από τα 1,27 δολάρια έπεσε το ευρώ, για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2009, έπειτα από τη διατήρηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) του βασικού της επιτοκίου στο 1% και εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου διάχυσης της ελληνικής κρίσης στους κόλπους της ζώνης του ευρώ.

 

Κοινή επιστολή Σαρκοζί και Μέρκελ
Η Γαλλία και η Γερμανία, μετά από συνομιλία του προέδρου Σαρκοζί και της καγκελαρίου Μέρκελ, δεσμεύτηκαν για την προστασία της Ευρωζώνης εν μέσω της κρίσης του χρέους της Ελλάδας ενώ ζήτησαν και πιο αυστηρούς κανόνες για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ.
Σε κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι χθες, ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ είπαν ότι είναι και οι δύο αποφασισμένοι να μην διαταραχθεί η σταθερότητα του ευρώ.
«Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην διασφάλιση της αξιοπιστίας, της σταθερότητας και της ενότητας της ευρωζώνης», είπαν οι δύο ηγέτες στην κοινή επιστολή, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Οι δύο ηγέτες προσθέτουν ότι χρειάζεται καλύτερη οικονομική εποπτεία στην ευρωζώνη.
Πάντως η Ανγκελα Μέρκελ δεν εξασφαλίζει τελικά τη στήριξη των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών στο νομοσχέδιο για την εκταμίευση της γερμανικής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Το νομοσχέδιο ψηφίζεται την Παρασκευή από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας.
Οι διαπραγματεύσεις της Ανγκελα Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες ολοκληρώθηκαν χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία επί προσθήκης στο νομοσχέδιο σχετικά με φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Το SPD είχε συνδέσει με τη συγκεκριμένη προσθήκη τη στήριξή του στο νομοσχέδιο για τη γερμανική βοήθεια στην Ελλάδα ύψους 22,4 δισ. ευρώ.
 
H Moody’s

Η κρίση χρέους στην Ελλάδα θα μπορούσε να επηρεάσει τα τραπεζικά συστήματα άλλων χωρών, όπως της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Βρετανίας, εκτιμά η Moody’s. H Ισπανία αντιμετωπίζει αυξημένο κόστος δανεισμού, λόγω των φόβων για φαινόμενο ντόμινο.

Η Moody’s Investor Service θεωρεί ότι αν και το τραπεζικό σύστημα σε ορισμένες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία, δεν επηρεάστηκε σοβαρά από την χρηματοοικονομική κρίση πέρυσι, οι τράπεζες θα μπορούσαν να πληγούν εάν η δημοσιονομική κρίση επεκταθεί εκτός Ελλάδας.
Για πιθανότητα εξάπλωσης της κρίσης σε άλλες χώρες εάν δεν λυθεί τώρα το ελληνικό πρόβλημα μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank AG.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου