ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Το ΔΝΤ θα πει «ναι» στο σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά το 2018

ντάισελμπλουμ-το-δντ-θα-πει-ναι-στο-σ-838712

Ο επικεφαλής του Eurogroup δηλώνει πως θαυμάζει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ επικρίνει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την στάση του έναντι του Συμφώνου Σταθερότητας.

Την εκτίμησή του ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα στηρίξει το σχέδιο της ευρωζώνης για καθυστέρηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μέχρι το 2018, όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης, εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε σε έξι μεγάλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης (μεταξύ των οποίων η Guardian και η Sueddeutsche Zeitung).

Παράλληλα, δήλωσε πως θαυμάζει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επανεξελέγη πέρυσι τον Σεπτέμβριο έχοντας ήδη συμφωνήσει στη νέα διάσωση ύψους 89 δισ. ευρώ που συνοδεύεται από σκληρούς όρους.

Σημειώνεται πως χθες, σε δηλώσεις του στο European Business Summit, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «έχουμε γυρίσει σελίδα» στην Ελλάδα, καλώντας την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ανέφερε ότι έχει βελτιωθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «η σταθεροποίηση είναι το “κλειδί” για την Αθήνα, χρειάζεται εμπιστοσύνη για να επιστρέψουν οι επενδυτές και έχουν (σ.σ. η ελληνική κυβέρνηση) κάνει μεγάλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση». «Πλέον είμαστε έτοιμοι να ασχοληθούμε σοβαρά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους», τόνισε. Αναφορικά με το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται να πουλήσει τα πάντα».

Στη συνέντευξή του ο κ. Ντάισελμπλουμ επέκρινε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, για την στάση του έναντι του Συμφώνου Σταθερότητας, καλώντας τον να μην εθελοτυφλεί σε ότι αφορά το έλλειμμα του γαλλικού προϋπολογισμού.

«Θα ήταν σοφό» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να δώσει λίγο μεγαλύτερη σημασία στην αξιοπιστία της», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως τα κράτη-μέλη χρειάζονται «έναν αντικειμενικό διαιτητή που τηρεί το Σύμφωνο».

Τόνισε, δε, πως η ευρωζώνη θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση των εργασιών που έχουν ήδη ξεκινήσει, αντί να «κάνει όνειρα για έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών».

Σε ότι αφορά το επερχόμενο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε πως θέλει η Βρετανία να παίξει ισχυρότερο ρόλο προκειμένου να είναι επιτυχής η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην περίπτωση που απορρίψει το Brexit.

Σημείωσε, δε, πως «δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο σχέδιο» για την επόμενη μέρα ενός πιθανού Brexit, αν και βρίσκονται υπό συζήτηση πολλές ιδέες. Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ «θα είχε αρνητικές επιπτώσεις» στη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, αν και τόνισε πως η ευρωζώνη δεν θα εκτροχιαστεί. «Δεν νομίζω πως θα υπάρξει χάος και πανικός», τόνισε. «Το σημαντικότερο μήνυμα που πρέπει να προκύψει τόσο σήμερα όσο και στην 24η Ιουνίου είναι πως πρέπει να κάνουμε την ευρωζώνη αποτελεσματική, πως είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη νομισματική ένωση –η οποία παρεμπιπτόντως δεν είναι απαραίτητα μια πλήρης πολιτική ένωση- ενισχύοντας αυτά που έχουμε ήδη».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου