ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η λίστα με τις 10 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου

η-λίστα-με-τις-10-μεγαλύτερες-τράπεζες-τ-842003

Εκτός Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται οι οκτώ από τις δέκα μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο και μάλιστα οι τέσσερις πρώτες είναι κινεζικές!

Σύμφωνα με την τελευταία λίστα της S&P Global Market Intelligence, πρόκειται για τη Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας (Industrial and Commercial Bank of China, ICBC), την Κατασκευαστική Τράπεζα της Κίνας (China Construction Bank), την Αγροτική Τράπεζα της Κίνας (Agriculture Bank of China) και την Bank of China.

H JP Morgan, η «νούμερο ένα» αμερικάνικη τράπεζα, έχει υποχωρήσει στην έβδομη θέση, ενώ η Bank of America είναι η μόνη άλλη αμερικάνικη τράπεζα που βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα. Την πέμπτη θέση έχει κατοχυρώσει η ιαπωνική MitsubishiUFJ, ενώ το «τοπ 10» συμπληρώνουν η βρετανική HSBC μαζί με τις γαλλικές BNP Paribas και Credit Agricole.

Kέρδος

Kέρδος

Σύμφωνα με αναλυτή της Rafferty Capital Markets «οι αμερικάνικες τράπεζες συρρικνώνονται, ενώ οι κινεζικές και οι γαλλικές δεν δείχνουν τέτοια διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι πως υπάρχει μια μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης». Ανατρέχοντας στην 50άδα διαπιστώνει κανείς ότι μόλις έξι τράπεζες είναι αμερικανικές (οι δύο που προαναφέρθηκαν μαζί με τις Wells Fargo (11η), Citigroup (13η), Goldman Sachs (28η) και Morgan Stanley (38η), ενώ η Κίνα έχει έντεκα συμμετοχές! Και αυτό συμβαίνει σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα στις ΗΠΑ, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν είτε συρρίκνωση είτε σπάσιμο των τραπεζών της Γουόλ Στριτ. Κατά τις πρόσφατες γενικές συνελεύσεις των μετόχων δεν υπήρξε η παραμικρή… όρεξη για αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου, η Ουάσιγκτον όμως φαίνεται αποφασισμένη να ασκήσει ακόμη περισσότερες πιέσεις ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και ευρωστία του.

Παρότι πάντως οι κινεζικές τράπεζες κυριαρχούν στον κατάλογο οι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τη μελλοντική πορεία τους, εστιάζοντας καταρχήν στην επιβράδυνση της οικονομίας του κόκκινου δράκου. Το ΑΕΠ της Κίνας «έτρεξε» το 2015 με ρυθμό 6,9%, τον χαμηλότερο των τελευταίων 25 ετών, ενώ η πρόβλεψη για το τρέχον έτος κάνει λόγο για ανάπτυξη 6,5% με 7%, γεγονός που θα ασκήσει αναπόφευκτα πιέσεις στην κερδοφορία των τραπεζών.

Αναλυτές επεσήμαναν εξάλλου πρόσφατα στο πρακτορείο Bloomberg ότι μια διάσωση τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί το «κόκκινο» χρέος που βαρύνει την κινεζική οικονομία. Επισήμαναν δε ότι τα μη ισορροπημένα χαρτοφυλάκια προϊόντων διαχείρισης πλούτου των τραπεζών, αποτελούν μεγαλύτερη και πιο άμεση απειλή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας, παρατηρώντας ομοιότητες με την έκθεση των δυτικών τραπεζών το 2008 που «πυροδότησε» μια παγκόσμια κατάρρευση.

Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κινεζικών τραπεζών ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 645 δισ. δολαρίων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου