ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΗ: Αύξηση των διακανονισμών οφειλών στα 430 εκατ. ευρώ

δεη-αύξηση-των-διακανονισμών-οφειλών-843181

Οφειλές προς τη ΔΕΗ άνω των 430 εκατ. ευρώ από 145.000 πελάτες έχουν διακανονισθεί μέχρι στιγμής με το νέο πρόγραμμα ρυθμίσεων που έχει θέσει σε εφαρμογή η επιχείρηση, αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μ. Παναγιωτάκης, προσθέτοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα πρόσφατες αναφορές για το ύψος των ανείσπρακτων οφειλών.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε σήμερα βελτίωση των μεγεθών για το πρώτο τρίμηνο του 2016 (κέρδη προ φόρων, ύψους 122,3 εκατ. ευρώ έναντι 77,2 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2015) παρά τη μείωση της ζήτησης ενέργειας και του μεριδίου της στην αγορά.

Αναλυτικότερα, σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι ο ρυθμός των διακανονισμών θα αυξηθεί μετά τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος λόγω της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, τη διαφαινόμενη αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ (100 εκατ. σε επίπεδο Κεντρικής Κυβέρνησης και 161 εκατ. για τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα), τους ευνοϊκούς όρους ρύθμισης των χρεών και την εντατικοποίηση των προσπαθειών για βελτίωση της εισπραξιμότητας.

Η ΔΕΗ επισημαίνει ως θετικό γεγονός την πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που επιβάλει την εξόφληση ή ρύθμιση χρεών προς τον προηγούμενη προμηθευτή προκειμένου ο καταναλωτής να μεταβεί σε νέο ενώ ζητά από την Πολιτεία, μετά την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, να καταργηθεί και το ειδικό τέλος λιγνίτη, το οποίο ανέρχεται σε 2 ευρώ ανά παραγόμενη μεγαβατώρα.

Σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς επισημαίνει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να γίνει προς όφελος του καταναλωτή και χωρίς ανεπανόρθωτα πλήγματα για τη ΔΕΗ ενώ διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό του μεγαλύτερου μέρους της υδροηλεκτρικής και της λιγνιτικής παραγωγής από τον προσωρινό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευελιξίας ζητώντας το συντομότερο τη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού με κανόνες αγοράς και χωρίς διακρίσεις.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα τριμήνου, η αύξηση της κερδοφορίας οφείλεται στη σημαντική πτώση των τιμών των καυσίμων και στη μείωση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.

Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 5,9%, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες ενώ οι πωλήσεις της ΔΕΗ υποχώρησαν κατά 10,1% εξαιτίας επιπλέον της μείωσης του μεριδίου λιανικής αγοράς της ΔΕΗ, το οποίο διαμορφώθηκε σε 94,1% το α΄ τρίμηνο 2016 από 97,1% το α΄ τρίμηνο 2015.

Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με τη νέα τιμολογιακή πολιτική για εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες στη χαμηλή και στη μέση τάση που εφαρμόζονται από τον Σεπτέμβριο του 2015 οδήγησαν σε μείωση του κύκλου εργασιών του Ομίλου κατά 136 εκατ. ευρώ ή 8,8% , στα 1.412,6 εκατ. ευρώ.

Τέλος το καθαρό χρέος διαμορφώθηκε σε 4.651,9 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 313,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με την 31.3.2015.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου