ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Πράσινο φως για εκταμίευση, στο επίκεντρο τώρα το χρέος

eurogroup-πράσινο-φως-για-εκταμίευση-στο-επίκ-844184

Προς έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και εκταμίευσης της δόσης, ύψους 10,3 δισ. ευρώ, προσανατολίζονται οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την συζήτηση να επικεντρώνεται τώρα στο θέμα του χρέους, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές.

Οι εκκρεμότητες που μένουν σχετικά με την αξιολόγηση θα περιληφθούν στην τελική ανακοίνωση, δεν κρίνονται, ωστόσο, τόσο σημαντικές ώστε να μην αποδεσμευθεί η δόση. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή αυτές οι εκκρεμότητες δεν είναι καθοριστικές και θα επιλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες.

Αντίθετα μεγάλη παραμένει η απόσταση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για το χρέος, με το Ταμείο να πιέζει για σημαντικά βραχυπρόθεσμα μέτρα και φυσικά έναν οδικό χάρτη για αυτά που θα πρέπει να γίνουν σε σχέση με το χρέος τα επόμενα χρόνια. Στόχος είναι να επιτευχθεί σήμερα μεγαλύτερη σύγκλιση.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, σε συνέχεια των πιέσεων του ΔΝΤ το βάρος έχει πέσει στα μέτρα που θα ληφθούν βραχυπρόθεσμα, δηλαδή κατά τη διάρκεια του προγράμματος στα οποία αντιτίθεται κυρίως η Γερμανία.

Ωστόσο, παράγοντες της ευρωζώνης ευελπιστούν πως τελικά θα επιτευχθεί σήμερα κάποια συμφωνία με το ΔΝΤ, καθώς υπάρχει πολιτική πίεση να αποφευχθεί αναζωπύρωση της κρίσης.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου