ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτοί είναι οι φόροι που έρχονται

αυτοί-είναι-οι-φόροι-που-έρχονται-844233

Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ψηφίστηκε, οι φόροι έρχονται… Και μάλιστα σε κάποια προϊόντα και υπηρεσίες νωρίτερα απ’ ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί… Οπως ο φόρος στην μπύρα που διπλασιάζεται άμεσα, από 1η Ιουνίου 2016 και όχι από 1η Ιανουαρίου του 2018 ή το νέο τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας 5% επί του συνολικού λογαριασμού επιβάλλεται την 1η Ιανουαρίου και όχι από 1η Ιουλίου 2017.

Για τους επόμενους 18 μήνες, συνολικά αναπροσαρμόζονται 18 νέοι φόροι συνολικά, που θα αφαιρούν -κατά μέσο όρο- 100 εκατομμύρια ευρώ το μήνα από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, η αύξηση του φόρου στην αμόλυβδη και στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στη σταθερή τηλεφωνία και στο ίντερνετ, στον καφέ, στην μπύρα και στα τσιγάρα, αλλά και ο νέος ΕΝΦΙΑ είναι μερικά μόνον από τα νέα μέτρα που έρχονται, σταδιακά, τους επόμενους 18 μήνες.

Τί αυξάνεται από 1η Ιουνίου

Τα είδη διατροφής όπως μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, αναψυκτικά, χυμοί και μπύρα.

Επίσης ρούχα, παπούτσια, είδη κατοικίας, εργαλεία, έπιπλα, χαρτικά, ηλεκτρικές συσκευές, ηλεκτρονικές συσκευές, λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, πακέτα συνδρομών τηλεόρασης κ.λπ.

Αυξήσεις έρχονται και στις τιμές ακινήτων, τιμές αυτοκινήτων, σε ταβέρνες και εστιατόρια, σε καφετέριες σε φαγητό στο σπίτι και σε κρέας από το κρεοπωλείο. Στα ταξίδια, τα διόδια, τα καύσιμα, τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.), τα κόμιστρα των ταξί και τους λογαριασμούς αποχέτευσης θα υπάρξουν ανατιμήσεις.

Επίσης από την 1η Ιουνίου χάνουν τελικά την έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ 11 νησιά. Οι τιμές θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 13% και 24%, αντί 9% και 16% σε Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Αντίπαρο, Κέα και Σίφνο.

Από 1η Οκτωβρίου 2016 αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 5-6 λεπτά το λίτρο.

Από 1η Ιανουαρίου 2017, αυξάνεται ο φόρος στα εταιρικά αυτοκίνητα, επιβάλλεται φόρος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, επιβάλλεται φόρος στον καφέ, επιβάλλεται φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση, επιβάλλεται φόρος στη σταθερή τηλεφωνία ,επιβάλλεται φόρος στο ίντερνετ, ενώ αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε υγραέριο, αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης.

Από τον Ιανουάριο του 2018 εξάλλου επιβάλλεται φόρος στη διανυκτέρευση από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ.

Πως μεταφράζονται οι αυξήσεις

Αγρότες: Χάνουν από φέτος το αφορολόγητο των 8.836 ευρώ, όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια για να θεωρούνται «κατ’ επάγγελμα αγρότες». Παράλληλα θα δουν επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής. Λόγω αύξησης του ΦΠΑ 24% θα ακριβύνουν τα λιπάσματα, οι ζωοτροφές, οι σπόροι για καλλιέργειες, άλογα, βοοειδή, αιγοπρόβατα κ.λπ.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι: Η επόμενη μισθοδοσία θα είναι έως και 10 ευρώ μικρότερη (λόγω αύξησης φόρου) για όσους βγάζουν από 650-700 ευρώ και πάνω, καθώς οι μισθωτοί χωρίς παιδιά και με εισόδημα κάτω από 9.500 ευρώ χάνουν περί τα 100-120 ευρώ τον χρόνο.

Εργαζόμενοι που έχουν εταιρικό ΙΧ: Αυξάνεται ο φόρος για όσους εργαζόμενους, εταίρους, μετόχους κ.λπ. κάνουν χρήση αυτοκινήτου που τους παραχωρούν οι εταιρίες τους. Συγκεκριμένα θα φορολογούνται σαν να είχαν εισόδημα από την εταιρία το 80% της αξίας του αυτοκινήτου.

Οι συνδρομητές τηλεόρασης με την επιβολή φόρου 10% στους λογαριασμούς θα έχουν επιβάρυνση 3-5 ευρώ το μήνα.

Ο νέος φόρος στη σταθερή τηλεφωνική σύνδεση θα φτάνει στο 5% του λογαριασμού, δηλαδή τουλάχιστον 2 ευρώ τον μήνα.

Στο πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης, από τα 230 στα 280 ευρώ.

Φωτιά στη βενζίνη, καθώς από τον Ιανουάριο του 2017 αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 700 ευρώ.

Στα τσιγάρα αυξάνεται ο ειδικός φόρος και η τιμή εκτιμάται πως θα αυξηθεί έως και μισό ευρώ στο πακέτο (μαζί με τον ΦΠΑ). Για όσους αγοράζουν 1 πακέτο την ημέρα, θα πληρώνουν 150 ευρώ παραπάνω τον χρόνο.

Νέος φόρος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς θα επιβαρυνθούν με 10 λεπτά ανά ml του υγρού, δηλαδή 1 ευρώ σε μια συσκευασία των 10 ml (ή 1,24 ευρώ επιπλέον στην τελική τιμή μαζί με τον ΦΠΑ).

Ο ειδικός φόρος στον καφέ μεταφράζεται σε επιβαρύνσεις 2 ευρώ ανά κιλό στον ακατέργαστο καφέ, 3 ευρώ στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο, με τις αυξήσεις για τους καταναλωτές να ξεπερνούν το 20% χωρίς τον ΦΠΑ.

Από 1 Ιανουαρίου 2018 επιβάλλεται φόρος διαμονής μισό ευρώ ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, ενάμισι ευρώ για 3 αστέρια, τριών ευρώ τη βραδιά για 4 και τεσσάρων ευρώ για ξενοδοχεία με 5 αστέρια. Στα δωμάτια επιβάλλεται 0,25 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε καταλύματα 1-2 κλειδιά, μισό ευρώ για 3 κλειδιά και 1 ευρώ τη μέρα για 4 κλειδιά.

ΕΝΦΙΑ: Διπλό φόρο θα πληρώνουν όσοι έχουν ακίνητα αξίας 200.000 ευρώ – 300.000 ευρώ. Ακόμα οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν συμπληρωματικό φόρο και για τα αγροτεμάχια ακόμα, ενώ «χαράτσι» μπαίνει και στις εταιρείες για τα επαγγελματικά ακίνητά τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου