ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς… WikiLeaks το πρώτο ραντεβού με τους θεσμούς

χωρίς-wikileaks-το-πρώτο-ραντεβού-με-τους-θεσ-41461

Μόλις μιάμιση ώρα κράτησε η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής του κουαρτέτου με το δίδυμο Τσακαλώτου – Χουλιαράκη, στη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, δεν έγινε η παραμικρή συζήτηση σχετικά με τις διαρροές από το WikiLeaks.

«Δεν αναφέρθηκε καθόλου η λέξη» είπε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος δήλωσε ότι έγινε μια εισαγωγική συζήτηση, τέθηκε το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων της πρώτης εβδομάδας, έως την ερχόμενη Δευτέρα και ο οδικός χάρτης προς το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Σε ερώτηση προς τον κ. Τσακαλώτο για το εάν τον προβληματίζει το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι επισήμως και ανεπισήμως συντάσσονται με τις απόψεις του ΔΝΤ περιορίστηκε να πει «δεν έχω κανένα σχόλιο».

Αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της αναφορικά με τις παραμετρικές παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από αλλαγές στην έμμεση φορολογία και περικοπές δαπανών.

Τι λέει το υπουργείο Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την πρώτη ενημερωτική συνάντηση με τους θεσμούς, δήλωσε: «Σήμερα είχαμε μία εισαγωγική συνάντηση. Μιλήσαμε και για το χρονοδιάγραμμα της πρώτης εβδομάδας, δηλαδή μέχρι την άλλη Δευτέρα, και για τον οδικό χάρτη προς τις 22/04, στο Eurogroup. Πότε θα τελειώσουμε το ένα πράγμα, για να αρχίσει το άλλο, για να ξεκινήσει το τρίτο».

Αναφέρθηκε το επίμαχο θέμα των διαρροών: «Καθόλου. Δεν το ανέφεραν εκείνοι, δεν το ανέφερα και εγώ».

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, στην πρώτη συνάντηση μετείχαν από τους θεσμούς οι:

  • Declan Costello και Chris Allen (Κομισιόν)
  • Delia Velculescu, Iva Petrova και Wes McGrew (ΔΝΤ)
  • Rasmus Ruffer και Giovanni Callegari (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) καθώς και ο
  • Nicola Giammarioli (ESM).

Μοναδική απουσία αυτή του Gabriele Giudice που βρίσκεται στο δρόμο για την Ελλάδα. Η αναφορά των ονομάτων γίνεται με αφορμή δημοσιεύματα ότι στη συνάντηση δεν παρέστη το ΔΝΤ.

Η επόμενη συνάντηση έχει οριστεί την Τετάρτη, κατόπιν αιτήματος των θεσμών. Επισημαίνεται ότι στη σημερινή συνάντηση δεν έγινε καμία συζήτηση για νέα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

euro2day.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου