ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστρία: Δεν υπάρχει λύση της κρίσης στην Ελλάδα χωρίς διαγραφή χρέους

αυστρία-δεν-υπάρχει-λύση-της-κρίσης-στ-269540

«Κάθε λογικός οικονομολόγος σε όλον τον κόσμο, θεωρεί πως χωρίς νέα διαγραφή ελληνικού χρέους δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα, και μόνον ο κύριος Σόιμπλε και ο κύριος Σέλινγκ (σ.σ. ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών) δεν θέλουν να ακούσουν κάτι τέτοιο», επισημαίνει σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ο Γιώργος Χονδρός, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιώργος Χονδρός είναι ιδιαίτερα γνωστός στον γερμανόφωνο χώρο από τις συχνές παρεμβάσεις του, κυρίως στα αυστριακά και γερμανικά ΜΜΕ υπεραμυνόμενος των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε στα γερμανικά το βιβλίο του με τίτλο «Η αλήθεια για την Ελλάδα, την κρίση του ευρώ και το μέλλον της Ευρώπης», στο οποίο αναφέρεται εισαγωγικά η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι με αυτό, ο συγγραφέας του «προσπαθεί να διορθώσει την κακή εικόνα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη».

Όπως διευκρινίζει στη συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα ο Γιώργος Χονδρός, η κυβέρνηση δεν θεωρεί «δικό της» το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, καθώς αυτό της επιβλήθηκε στο πλαίσιο ενός πολύ σκληρού εκβιασμού – ωστόσο κατά την υλοποίησή του, για πρώτη φορά μένουν ανέγγιχτα τα χαμηλότερα στρώματα τα οποία έως τώρα πλήττονταν περισσότερο και για το λόγο αυτό δεν αποφασίστηκε μια οριζόντια μείωση των συντάξεων.

Ταυτόχρονα σημειώνει πως το σημαντικότερο καθήκον του Αλέξη Τσίπρα είναι να απεμπλακεί από την πολιτική της λιτότητας, υλοποιώντας με τον τρόπο αυτό μια προεκλογική υπόσχεση, ενώ εκτός αυτού, οι Έλληνες δεν θέλουν και ένα ξεπούλημα της χώρας τους, «κάτι που επίσης θα εμποδίσει ο Τσίπρας».

Το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι χωρίς το δημοψήφισμα, η κατάσταση ως προς το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας θα ήταν πολύ χειρότερη, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι υπήρχε η πρόταση για μεταβίβαση ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας σε εταιρεία θεματοφυλάκων με έδρα το Λουξεμβούργο, κάτι που εμποδίστηκε – και τώρα η έδρα του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας βρίσκεται στην Ελλάδα και αυτό διοικείται από τους ίδιους τους Έλληνες.

Υπενθυμίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει εξ αρχής ως «λάθος» τους σχεδιασμούς πλεονασμάτων, ο κ. Χονδρός τονίζει ότι η ελληνική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον με ανάπτυξη της οικονομίας, που όμως δεν μπορεί να υπάρξει κάτω από την υποχρέωση επίτευξης τέτοιων πλεονασμάτων, τα οποία, όπως σημειώνει, θα πρέπει να επενδύονται στην οικονομία και όχι «στο βαρέλι χωρίς πάτο που ονομάζεται δάνειο».

Ο ίδιος παραπέμπει σε μία, όπως αναφέρει, παραπέρα θετική λεπτομέρεια του μνημονίου – στο ότι έπειτα από την πρώτη αξιολόγηση θα υπάρξει συζήτηση για μια διαγραφή χρέους, και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει τα πάντα ώστε να περάσει αυτή την αξιολόγηση.

Στη συνέντευξή του στην «Κουρίρ» ο Γιώργος Χονδρός διευκρινίζει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «φετίχ» το ευρώ , το οποίο κατά την προσωπική του άποψη, αποτελεί ένα λάθος κατασκεύασμα, ένα όργανο εξουσίας, που υπηρετεί τη νεοφιλελεύθερη λογική και δεν έχει μέλλον – ωστόσο μια εγκατάλειψή του από την Ελλάδα θα οδηγούσε τον ελληνικό πληθυσμό σε παραπέρα κοινωνικές καταστροφές, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να αποκλείει το ενδεχόμενο, κάποιοι να απεργάζονται συγκεκριμένα σχέδια προς αυτή την κατεύθυνση.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου