ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταργήθηκαν οι φόροι υπέρ τρίτων στα εισιτήρια κινηματογράφων-θεαμάτων

καταργήθηκαν-οι-φόροι-υπέρ-τρίτων-στα-348202

Διευκρινίσεις για τους φόρους υπέρ τρίτων που καταργούνται στα εισιτήρια κινηματογράφων και δημοσίων θεαμάτων εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αποσαφηνίζοντας πως οι επιβαρύνσεις έπαψαν να ισχύσουν από τις 19 Αυγούστου.

Οι επιβαρύνσεις οι οποίες κρίθηκαν ως μη ανταποδοτικού χαρακτήρα και η κατάργηση των οποίων θα οδηγήσει σε μείωση της τελικής τιμής των παρεχομένων υπηρεσιών σχετίζονται με:

  • Τον ειδικό φόρο στην τιμή των εισιτηρίων των κινηματογράφων που λειτουργούν σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων. Το φόρο αυτό διαθέτει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης. Τα ποσοστά του φόρου ανέρχονταν σε: 12%, για την περιοχή της «τέως διοικήσεως πρωτευούσης» και της Θεσσαλονίκης και 8% , στις λοιπές περιοχές.
  • Η ειδική εισφορά υπέρ Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (Ε.Ο.Π.), επί της τιμής των εισιτηρίων κάθε είδους δημοσίων θεαμάτων, που τελούνται εντός των περιφερειών της «τέως διοικήσεως πρωτευούσης» και της Θεσσαλονίκης. Το ποσοστό του φόρου ανερχόταν σε 10% επί της τιμής του εισιτηρίου. Εξαιρετικά επί των εισιτηρίων των συναυλιών, των αμιγώς χορευτικών παραστάσεων και των ρεσιτάλ η εισφορά μειωνόταν κατά 50%.

Όπως σημειώνεται στη εγκύκλιο της ΓΓΔΕ οι προαναφερθείσες ρυθμίσεις ισχύουν από την υπογραφή της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης του άρθρου 3 του ν. 4336/2015 (19 Αυγούστου 2015) και οι καταργηθείσες επιβαρύνσεις εφαρμόζονται σε εισιτήρια τα οποία εκδίδονται από την ως άνω ημερομηνία και μετά.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου