ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρουμπινί: Ο Tσίπρας θα συμβιβαστεί – Τρόικα είναι πιο δυνατή

ρουμπινί-ο-tσίπρας-θα-συμβιβαστεί-τρ-543193

Μήνυμα στην Αθήνα έστειλε από το Μπέβερλι Χιλς ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σημειώνοντας πως τελικά θα αναγκαστεί να υποχωρήσει.

Μιλώντας στο Bloomberg TV, στο περιθώριο ενός συνεδρίου στην Καλιφόρνια, ο κ. Ρουμπίνι εξήγησε τι θα συμβεί αν προκύψει ένα «ατύχημα» στην πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.

Το ατύχημα που δεν θέλει η Ελλάδα

«Υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος και μιας θύελλας στις ελληνικές τράπεζες, ειδικά αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει το ΔΝΤ. Αυτό θα σημάνει την αύξηση των εκροών καταθέσεων και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ξεμείνει από χρήμα και θα αρχίσει να τυπώνει IOUs – αυτός είναι ένας κίνδυνος. Και είναι ο βασικός λόγος που τελικά η ελληνική κυβέρνηση θα υποχωρήσει. Η απόφαση να βγάλουν από τη μέση τον Βαρουφάκη και να τον αντικαταστήσουν με κάποιον πιο μετριοπαθή, δείχνει ότι οι Έλληνες καταλαβαίνουν πως αν υπάρξει ένα ατύχημα, αυτό θα είναι η αρχή για ένα Grexit. Και τότε οι απώλειες για τις τράπεζες και την πραγματική οικονομία θα είναι μεγαλύτερες για την Ελλάδα από ότι για την Τρόικα (σ.σ.: έτσι την ονομάζει). Αυτή τη στιγμή η Τρόικα είναι πιο δυνατή. Όπως και να ’χει, πρέπει να αποφύγουμε το ατύχημα».

Η αποπομπή Βαρουφάκη

Για την αποπομπή Βαρουφάκη, ο κ. Ρουμπινί τόνισε: «Υπήρξε μια μακρά περίοδος μικροπολιτικής που όλοι περίμεναν ποιος θα υποχωρήσει πρώτος. Αλλά στη συνέχεια ο Τσίπρας κατάλαβε πως πρέπει να συμβιβαστεί με την Τρόικα και η Μέρκελ του είπε ’’αν τα βρούμε στη μέση για τις μεταρρυθμίσεις, θα σου δώσω τα χρήματα’’. Γι’ αυτό και πρέπει να βγάλει από τη μέση το γκρουπ των ανθρώπων που είναι πιο ριζοσπάστες».

Η νέα κυβερνητική συνεργασία

Μάλιστα, ο κ. Ρουμπινί πηγαίνει τη σκέψη του πιο μακριά και αναφέρεται και στο πολιτικό παιχνίδι που ενδέχεται να παιχθεί στο εσωτερικό της Ελλάδας. «Ο Τσίπρας θα χρειαστεί να κάνει άλλες συνεργασίας, αν χάσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του. Είτε θα πάει σε νέες εκλογές, είτε θα κάνει δημοψήφισμα, είτε θα σχηματίσει νέα κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι ή άλλες δυνάμεις. Αυτό το σενάριο είναι θορυβώδες, αλλά αν συμβεί ένα ατύχημα δεν θα υπάρχει άλλος δρόμος. Νομίζω πως αυτή τη στιγμή και οι δύο πλευρές θέλουν να βρεθεί μια λύση. Νομίζω πως τον Μάιο θα έχουμε κάτι τέτοιο και στη συνέχεια θα γίνει κουβέντα για ένα τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα. Υπάρχουν πολιτικοί, οικονομικοί και γεωπολιτικοί λόγοι που κανείς δεν θέλει να συμβεί ένας σεισμός».

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου