ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του EWG, παρουσία του Γ.Βαρουφάκη

ολοκληρώθηκε-η-τηλεδιάσκεψη-του-ewg-παρ-589628

Δύο ώρες περίπου διήρκησε η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο και των προοπτικών που διαγράφονται.

Ωστόσο, πριν τη σύσκεψη, υπήρξαν πληροφορίες ότι η ελληνική κυβέρνηση επενδύοντας στη συζήτηση αυτή, κάτι που αποδεικνύει και η παρουσία του υπουργού, ήταν έτοιμη να καλύψει κενά που εντόπιζουν οι δανειστές στην ελληνική λίστα, παρουσιάζοντας νέες προτάσεις και αναλύσεις, προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες και να διαμορφωθεί το κλίμα για σύγκληση Eurogroup εντός της Μ.Εβδομάδας.

Ένδειξη για το κλίμα που επικρατεί στις διαβουλεύσεις Ελλάδας-πιστωτών εκτιμάται ότι θα δώσει και η απόφαση της ΕΚΤ για το όριο δανεισμού του ELA αργότερα σήμερα, Τετάρτη.

Η στάση των Βρυξελλών μέχρι τώρα είναι συγκρατημένη, κρατώντας αποστάσεις από την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας άμεσα.

Οι διαβουλεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων συνεχίζονται, τόσο στο Brussels Group, μέσω e-mail, όσο και στην Αθήνα για τη συλλογή στοιχείων σημείωναν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πριν την τηλεδιάσκεψη του EWG.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν πάντως ότι υπάρχει αργή αλλά σταθερή πρόοδος στις διαβουλεύσεις, σημειώνοντας όμως ότι δεν θεωρούν πιθανό να συγκληθεί Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα του Ορθόδοξου Πάσχα.

Από την ελληνική πλευρά έλληνες υπουργοί και αξιωματούχοι επιμένουν ότι την εβδομάδα των Παθών η Αθήνα θα καταφέρει να εξασφαλίσει μια -έστω καταρχήν- συμφωνία με τους δανειστές που θα φέρει την πρώτη Ανάσταση και στα κρατικά ταμεία.

Ενδεικτική και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη πριν από λίγο, που επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλαδα θα πληρώσει κανονικά τη δόση στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου τόνισε «η πορεία των διαπραγματεύσεων, άλλωστε, έχει καλύψει την απόσταση και έχει δημιουργήσει κοινό έδαφος. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει περαιτέρω εξειδίκευση και σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη σε Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου