ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνεται η αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία

αυξάνεται-η-αισιοδοξία-για-την-ελληνι-199249

Η αύξηση του τζίρου στο λιανεμπόριο και η ενίσχυση της δραστηριότητας στη μεταποίηση τροφοδοτούν την αισιοδοξία για τις προοπτικές της πραγματικής οικονομίας, σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank, βάσει των εκτιμήσεών τους που δημοσιεύονται στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.

Η αισιοδοξία αυτή βασίζεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι ο Δείκτης Όγκου Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο χωρίς τα καύσιμα, σημείωσε ετήσια αύξηση 3% τον Νοέμβριο 2013, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2010, εξαιτίας κυρίως των ενδιάμεσων εκπτώσεων τον Νοέμβριο, καθώς και την εφαρμογή του μέτρου για την λειτουργία των καταστημάτων και την Κυριακή.

Ο δείκτης PMI κυμάνθηκε υψηλότερα των 50 μονάδων τον Ιανουάριο 2014, γεγονός που σηματοδοτεί επέκταση του μεταποιητικού τομέα για πρώτη φορά από τον Αύγουστο 2009 εξαιτίας της αύξησης της παραγωγής και των παραγγελιών στον κλάδο της μεταποίησης.

Επίσης, οι καταθέσεις του εγχώριου ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα το Δεκέμβριο 2013 αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση, για 2ο συνεχή μήνα (κατά 1,4%), ύστερα από υποχώρηση 5 διαδοχικών μηνών.

Οι αναλυτές της Eurobank εκτιμούν ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και με τμηματική καταβολή της δόσης, με δέσμευση ως προς την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου