Πώς τα κορίτσια να αγαπήσουν το σώμα τους!

πώς-τα-κορίτσια-να-αγαπήσουν-το-σώμα-το-592180

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου, Ψυχολόγου, M.Sc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.mypsychology.gr

Τα κορίτσια, πολύ περισσότερο από τα αγόρια, εκτίθενται καθημερινά και σε πολλές φάσεις της ζωής τους σε μηνύματα που αφορούν την εικόνα για το σώμα τους. Επομένως, πραγματικά συχνά αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις για να είναι σωματικά ελκυστικά. Η αναζήτηση ωστόσο ενός τέλειου σώματος μπορεί να έχει ένα βαρύ τίμημα γ’ αυτά τα κορίτσια…

Όπως αποδείχθηκε σε μια πρόσφατη έρευνα παρατηρείται σημαντική αύξηση των κοριτσιών που ασχολούνται σχεδόν εμμονικά με την εξωτερική τους εμφάνιση. Και δυστυχώς αυτού τους είδους η συμπεριφορά, οφείλεται αποκλειστικά στις μητέρες τους. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από μια βρετανική εταιρεία δημοσκοπήσεων, είχε ως δείγμα 2.000 γυναίκες ηλικίας 30-55 με τις κόρες τους από 7-17 ετών. Η έρευνα έδειξε ότι τα νεαρά κορίτσια που βλέπουν τις μητέρες τους να στέκονται μπροστά στον καθρέφτη τους και να περιγράφουν τους εαυτούς τους ως «χοντρές» ή «γερασμένες», κάνουν ακριβώς το ίδιο με το δικό τους σώμα!

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα ευρήματα αυτά είναι φυσιολογικά, καθώς έτσι κι αλλιώς τα παιδιά μιμούνται όλες τις κακές συνήθειες των μεγάλων, είτε αυτό είναι το κάπνισμα, είτε η άσχημη συμπεριφορά μας. Αλλά το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά μας τόσο πιο βαθιά επηρεάζονται από τις λάθος συμπεριφορές μας. Φυσικά, τα λάθη μας ως γονείς είναι τις περισσότερες φορές ασυνείδητα, ωστόσο η ζημιά που προκαλούν είναι η ίδια.

Πως λοιπόν θα μπορούσαμε οι μητέρες να προφυλάξουμε τις κόρες μας από την εμμονική ενασχόληση με την εξωτερική τους εμφάνιση και να τις βοηθήσουμε να αγαπήσουν το σώμα τους;

Ας μην βάζουμε ετικέτες στον εαυτό μας.
Αν η κόρη σας σας ακούει να μιλάτε για δίαιτες και περιττά κιλά, να διαμαρτύρεστε για το βάρος σας, ή να γκρινιάζετε για την εμφάνισή σας, δεν είναι το καλύτερο παράδειγμα που θα μπορούσατε να δώσετε. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, και κυρίως μοναδικός. Και εσείς και η κόρη σας επίσης. Αν εσείς δε βάζετε ετικέτες στον εαυτό σας (για παράδειγμα, είμαι παχουλή, έχω χοντρά πόδια, κ.λπ.) το πιο πιθανό είναι ότι και η κόρη σας θα κάνει το ίδιο.

Να εκτιμάμε τους ανθρώπους για τη θετική τους ενέργεια.
Συχνά κανείς κάνει κομπλιμέντα σε μια γυναίκα για την ομορφιά της ή την εξωτερική της εμφάνιση. Σπάνια ωστόσο της κάνει κομπλιμέντα που αφορούν την καλοσύνη, την εσωτερική ομορφιά ή τη θετική της ενέργεια. Φυσικά μια γυναίκα θα χαιρόταν εξίσου αν κάποιος της έκανε κοπλιμέντα του στυλ: «σήμερα ακτινοβολείς», ή «είσαι τόσο θετικό άτομο», «έχεις πολύ χιούμορ», κ.ά.

Ας μην «υπερεκτιμάμε», αλλά ούτε να φοβόμαστε το φαγητό.
Καθημερινά ενημερωνόμαστε για το πώς οι τροφές μπορούν να βοηθήσουν ή να καταστρέψουν το σώμα μας. Αν θέλουμε να μάθουμε στις κόρες μας να είναι συμφιλιωμένες με το φαγητό, δεν έχουμε παρά να τις μάθουμε ότι το φαγητό είναι απλώς… φαγητό. Οι τροφές λοιπόν είναι απλώς τροφές. Αν όμως οι

κόρες μας έχουν τις κατάλληλες πληροφορίες, μπορούν μεγαλώνοντας να κρίνουν, ποιες τροφές είναι υγιεινές και ποιες βλαβερές για εκείνες.

Δεν αναφερόμαστε ποτέ αρνητικά στα ελαττώματα της εξωτερικής τους εμφάνισης. Πολλές φορέςοι νεαρές κοπέλες λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης πιστεύουν ότι έχουν ελαττώματα πολλά στην εξωτερική τους εμφάνιση ενώ αντικειμενικά είναι πολύ όμορφες και καλλίγραμμες. Ακόμη κι αν έχουν όμως κάποια ελαττώματα δεν τα επισημαίνουμε σε καμία περίπτωση με αρνητικό τρόπο.

Ποτέ δεν αποτρέπουμε την κόρη μας από το να φορέσει κάτι λόγω «μεγέθους».
«Αυτό το φόρεμα; Mε αυτούς τους μηρούς;». Το μόνο που θα πετύχουμε είναι να ενισχύσουμε τις ανασφάλειες της κόρης μας και να υποβοηθήσουμε στη μείωση της αυτοπεποίθησής της. Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να την μεταπείσουμε με διακριτικό πάντα τρόπο από το να φορέσει κάτι που δεν την κολακεύει χρησιμοποιώντας άλλα επιχειρήματα (για παράδειγμα, «αυτό το φόρεμα δε θα σε βολέψει για την περίσταση»).

Αποφεύγουμε να αναφερόμαστε στα τρόφιμα ως ειδικευμένες διατροφολόγοι.
Δίαιτες, διατροφή, λίπος, υδατάνθρακες, θερμίδες, είναι λέξεις που δε λένε τίποτα σε ένα παιδί… ωστόσο μπορούν να λειτουργήσουν καθοριστικά σε ολόκληρη τη ζωή τους.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ: Οι γονείς με υψηλή αυτοεκτίμηση μεγαλώνουν και παιδιά με υψηλή αυτοεκτίμηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου