Μαρίζα Στ. Χατζησταματίου: Ψυχολογικές παράμετροι στην πλαστική χειρουργική

μαρίζα-στ-χατζησταματίου-ψυχολογικέ-536424

Οι επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής, ανεξάρτητα αν είναι αισθητικές ή επανορθωτικές μπορούν να ασκήσουν μεγάλη επιρροή στην ψυχολογία του ατόμου που υποβάλλεται σε αυτές. Η πλαστική χειρουργική συγκεκριμένα ενθαρρύνει και προωθεί μια ισχυρή εικόνα του ατόμου για τον εαυτό του.

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα άτομο που παρουσιάζει μια μικρή δυσμορφία στη μύτη του, η οποία ωστόσο το κάνει να νιώθει πολύ άσχημα και να ντρέπεται για την εξωτερική του εμφάνιση. Το συγκεκριμένο άτομο λοιπόν υποβάλλεται σε ρινοπλαστική αισθητική επέμβαση και η νέα επιθυμητή εξωτερική του εικόνα, ακόμα και με μια τόσο μικρή αλλαγή στην εμφάνισή του μπορεί να προκαλέσει μια δραματική αλλαγή στην ψυχολογία του, αυξάνοντας την αυτοπεποίθησή του.

Επειδή όμως οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής που επιτελούνται στο σώμα έχουν συχνά ως αποτέλεσμα μόνιμες αλλαγές στην εξωτερική εικόνα, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς εκ των προτέρων τον τρόπο με τον οποίο τα αποτελέσματα του χειρουργείου και η νέα εξωτερική του εμφάνιση θα επηρεάσουν την εικόνα που έχει για τον εαυτό του πριν ακόμα υποβληθεί στην επέμβαση.

Υπάρχουν άτομα τα οποία υποβάλλονται σε πλαστική χειρουργική επέμβαση διότι απλώς ενοχλούνται από την εξωτερική εμφάνιση κάποιου συγκεκριμένου σημείου του σώματος ή του προσώπου τους και επιθυμούν να βελτιώσουν ή να αλλάξουν αυτήν την εικόνα.

Τα συγκεκριμένα άτομα δεν παρουσιάζουν κάποια ψυχολογική αστάθεια, αντιθέτως έχουν ισχυρή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Μετά το χειρουργείο οι ασθενείς αυτοί είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα και διατηρούν μια ισχυρή εικόνα για τον εαυτό τους. Από την άλλη, υπάρχει μια δεύτερη κατηγορία ασθενών που παρουσιάζουν μια σωματική ανωμαλία, η οποία έχει επηρεάσει την αυτοεκτίμησή τους με την πάροδο του χρόνου. Η προσαρμογή των ασθενών αυτών στη νέα τους εμφάνιση είναι μάλλον αργή, καθώς το χτίσιμο της αυτοπεποίθησης απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα. Εντούτοις, καθώς αυτοί προσαρμόζονται, η αυτοεκτίμησή τους μπορεί να ενισχυθεί δραματικά. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής μπορούν να επιφέρουν αλλαγές τόσο στα φυσικά χαρακτηριστικά του ατόμου, όσο και στην αυτοπεποίθησή του.

Εάν επιδιώκετε να χειρουργηθείτε με την ελπίδα να αλλάξετε τη συμπεριφορά των άλλων προς εσάς μπορεί να απογοητευτείτε… Είναι πιθανόν ότι οι φίλοι σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα θα ανταποκριθούν θετικά στην αλλαγή της εξωτερικής σας εμφάνισης και αυτοπεποίθησης. Ωστόσο, πρέπει να καταλάβετε και να αποδεχτείτε ότι η πλαστική χειρουργική δεν πρόκειται να προκαλέσει δραματικές αλλαγές στη ζωή άλλων ανθρώπων εκτός από τη δική σας. Υπάρχουν δε και πολλές περιπτώσεις όπου η επιθυμία ενός ατόμου για αλλαγή σε κάποιο σημείο της εξωτερικής του εμφάνισης αποτελεί τμήμα κάποιου ψυχολογικού προβλήματός του. Στην περίπτωση αυτή κανενός τύπου χειρουργείο δεν μπορεί να ικανοποιήσει αλλά και να βοηθήσει το συγκεκριμένο άτομο.

Επομένως άτομα τα οποία εξαιτίας κάποιας ψυχολογικής διαταραχής ή προβλήματος θέλουν να αλλάξουν την εξωτερική τους εικόνα, ενώ αυτή δεν παρουσιάζει καμία απολύτως δυσμορφία ή σωματική ανωμαλία, απαιτείται να υποβληθούν σε ψυχοθεραπεία και μονάχα εφόσον έχουν σταθεροποιηθεί ψυχολογικά να θεωρηθούν ως υποψήφιοι επέμβασης αλλαγής των φυσικών τους χαρακτηριστικών.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η συμβολή των επεμβάσεων πλαστικής χειρουργικής στη διασφάλιση της ψυχολογικής υγείας και της αυτοεκτίμησης παιδιών που είναι σε υπερβολικό βαθμό δυσαρεστημένα από την εξωτερική τους εμφάνιση και επιθυμούν να αλλάξουν ή να διορθώσουν κάποιο εξωτερικό χαρακτηριστικό τους.

Οι γονείς φυσικά οφείλουν να συμβουλεύονται χειρουργούς, ψυχολόγους και άλλους ειδικούς προκειμένου να βεβαιωθούν ότι η επιτέλεση του χειρουργείου είναι η καλύτερη επιλογή για το παιδί τους. Εάν το παιδί δε φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι δείχνει «διαφορετικό», οι γονείς καλό θα ήταν να μην επισπεύσουν χρονικά την επιτέλεση του απαιτούμενου χειρουργείου.

Εντούτοις, εάν το παιδί αισθάνεται μειονεκτικά για την εξωτερική του εμφάνιση, οι γονείς πρέπει να αποφασίσουν για την χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε να βοηθήσουν στην έγκαιρη τόνωση της αυτοεκτίμησης αλλά και της αυτοπεποίθησης του παιδιού τους. Ορισμένες επεμβάσεις αισθητικής πλαστικής χειρουργικής μπορούν να προσφέρουν σημαντικά ψυχολογικά οφέλη σε εφήβους και παιδιά με την προϋπόθεση ότι αυτοί εμφανίζουν ικανοποιητικό βαθμό προσαρμογής στο κοινωνικό σύνολο και είναι ψυχολογικά σταθεροί. Είναι απαραίτητο οι γονείς να κατανοήσουν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιβάλλουν στα παιδιά τους -ειδικά όταν αυτά διανύουν την περίοδο της εφηβείας- τις επεμβάσεις αισθητικής πλαστικής χειρουργικής, ούτε πρέπει η εμμονή ενός εφήβου με κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της εξωτερικής του εικόνας να επηρεάζει την κρίση ενός πλαστικού χειρουργού.

Αν κάποιο άτομο αποφασίσει να υποβληθεί σε επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, είναι σημαντικό το χειρουργείο να αποφασιστεί να γίνει σε χρονική περίοδο, κατά την οποία το άτομο δεν υφίσταται σημαντική σωματική, ψυχολογική, ή συναισθηματική επιβάρυνση. Ο λόγος είναι ότι οι επεμβάσεις αυτού του είδους μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον σημαντική και ψυχολογική φόρτιση από αυτήν που υφιστάμεθα σε καθημερινή φάση. Ο πλαστικός χειρουργός σας επομένως, για να είναι σίγουρος ότι είσαστε ψυχολογικά προετοιμασμένος/η, ενδέχεται να σας ρωτήσει για τις προσωπικές σας σχέσεις την συγκεκριμένη χρονική περίοδο που θέλετε να υποβληθείτε σε επέμβαση, την οικογενειακή σας ζωή, τα εργασιακά προβλήματα που πιθανόν να έχετε αλλά και άλλες πληροφορίες ιδιωτικού περιεχομένου.

Άτομα που πρόκειται να υποβληθούν σε αισθητική ή επανορθωτική επέμβαση πλαστικής χειρουργικής επιβάλλεται να είναι ειλικρινείς στις συζητήσεις τους με τον πλαστικό χειρουργό και να μην αποκρύπτουν εσκεμμένα κάποια προσωπικά τους στοιχεία. Η χειρουργική επέμβαση γενικά δεν πρέπει να σχεδιάζεται κατά τη διάρκεια χρονικής περιόδου υψηλής ενεργητικότητας ή συναισθηματικής αστάθειας. Ατομα που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις σε χρονικές περιόδους, κατά τις οποίες βρίσκονται υπό συναισθηματική ή άλλου τύπου πίεση, μπορεί να αντιμετωπίσουν εκτεταμένη χρονικά και πιο δύσκολη περίοδο ανάρρωσης.

Η ψυχολογική προσαρμογή του ατόμου στην αλλαγή της εξωτερικής εμφάνισής του μετά από κάποιο χειρουργείο πλαστικής χειρουργικής απαιτεί κάποια χρονική περίοδο, ιδιαίτερα εάν το χειρουργείο έχει προκαλέσει μια σημαντική αλλαγή της εμφάνισης του σώματος/προσώπου. Ακόμα και τα πιο ανεξάρτητα άτομα έχουν την ανάγκη ψυχολογικής βοήθειας κατά την πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο καθώς θα υπάρχουν μέρες που θα αισθάνονται καταθλιπτικά και οι περιοχές οι οποίες υπεβλήθησαν σε χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι πρησμένες, μελανιασμένες και ίσως επώδυνες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου