Μαρίζα Στ. Χατζησταματίου: Καλλιεργήστε την προσαρμοστικότητά σας!

μαρίζα-στ-χατζησταματίου-καλλιεργήσ-32534

Η προσαρμοστικότητα των ανθρώπων είναι το σύνολο των ικανοτήτων και ψυχικών δυνάμεων που ενεργοποιούν για να αντιδρούν και να αντιμετωπίζουν με ευελιξία τις αντιξοότητες, το άγχος, τις τραυματικές ή δραματικές καταστάσεις που μπορεί να συναντήσουν στη ζωή τους. Υπό αυτήν την έννοια, η προσαρμοστικότητα των ανθρώπων επιτρέπει την επιβίωση, την ανάπτυξη και την επίτευξη στόχων.

Οι ικανότητες προσαρμογής και ευελιξίας, είναι χαρακτηριστικά απαραίτητα για να οδηγηθούμε σε επιτυχίες. Είναι γεγονός ότι η ικανότητα προσαρμογής στις δύσκολες και αντίξοες καταστάσεις διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Με άλλα λόγια δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια ικανότητα ή ευκολία να προσαρμόζονται σε νέες, δύσκολες ή απαιτητικές καταστάσεις, ωστόσο μπορεί ο καθένας από εμάς να καλλιεργήσει και να αναπτύξει την προσαρμοστικότητά του, ανεξάρτητα από το αρχικό του επίπεδο.

Ακολουθούν μερικές βασικές αρχές που βοηθούν στην ενδυνάμωση της προσαρμοστικότητας των ανθρώπων.

• Τα προβλήματα συνήθως δεν αντιμετωπίζονται μόνα τους. Παραμελώντας τα ή αγνοώντας τα, πιθανόν τα επιδεινώνουμε. Δεν είναι κακό να ζητάμε βοήθεια όταν αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση. Αναλύουμε μια πρόκληση, προγραμματίζουμε με προσοχή τις δράσεις μας και προχωρούμε γνωρίζοντας ότι συχνά ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Η προσαρμογή δεν πρέπει να παραβιάζει τις αρχές μας. Γι’ αυτό η προετοιμασία για την αντιμετώπιση των δυσκολιών και ο σχεδιασμός εναλλακτικών προσεγγίσεων ή λύσεων, είναι χαρακτηριστικά προσαρμοστικότητας που πρέπει να καλλιεργήσουμε.

• Δεν είναι καλό να υπερτιμάμε ούτε τα δυνατά αλλά και ούτε τα αδύνατα σημεία μας. Αξιολογώντας τα ισχυρά μας σημεία, μπορούμε να εστιάσουμε στα αδύνατα σημεία μας και να προσπαθήσουμε διαχρονικά να τα βελτιώσουμε. Η προετοιμασία αυτή θα μας βοηθήσει να προσαρμοστούμε πιο αποτελεσματικά σε νέες καταστάσεις.

• Είναι σημαντικό να αποδεχτούμε το γεγονός ότι η ζωή έχει δυσκολίες και αντιξοότητες. Ο καθένας από εμάς θα έχει κατά τη διάρκεια της ζωής του, το δικό του μερίδιο ψυχικής και σωματικής καταπόνησης. Έτσι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τις δυσκολίες στη ζωή και αν αποδεχτούμε ότι θα προκύψουν. Τα πράγματα συχνά δεν γίνονται όπως τα περιμένουμε ή τα προγραμματίζουμε. Επομένως, με το να αναμένουμε αλλαγές, τροποποιήσεις και αβεβαιότητα στην πραγματικότητα βοηθάμε τον εαυτό μας να προσαρμοστεί ενεργοποιώντας τις δυνάμεις μας για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή τους. Το να γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν δυσκολίες και αβεβαιότητα στο μέλλον, μας καθιστά πιο ήρεμους και έτοιμους.

• Το να μαθαίνουμε διαρκώς για τον εαυτό μας όσο το δυνατό περισσότερα θα μας οδηγήσει στην αύξηση της προσαρμοστικότητάς μας σε διάφορες καταστάσεις. • Επομένως, είναι σημαντικό να μη σταματάμε ποτέ να αναλύουμε τον εαυτό μας και να μαθαίνουμε για εμάς τους ίδιους. Η αυτογνωσία, η γνώση του εαυτού μας, δεν πρέπει να σταματά ποτέ.

• Ας μάθουμε από τις εμπειρίες μας, όσο πιο έμπειροι είμαστε, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε πιο ευφάνταστα, ευέλικτα και αποτελεσματικά μια νέα πρόκληση. Κάθε μέρα προσπαθήστε να μαθαίνετε από τα λάθη σας και να εφαρμόζετε τα διδάγματα που σας προσφέρει η ζωή. Μην αφήνετε τις εμπειρίες σας, να περνούν χωρίς να μαθαίνετε από αυτές. Η προσαρμοστικότητά σας, έχει μόνο να κερδίζει από αυτά.

• Ένα ισχυρό δίκτυο θετικών διαπροσωπικών σχέσεων με άμεσα μέλη της οικογένειας ή συγγενείς αλλά και ένα δίκτυο από φίλους, είναι ένα πολύτιμο εφόδιο στις δύσκολες στιγμές. Η υποστήριξη και η συμπαράσταση από την πλευρά τους, μας δίνουν μια άλλη προοπτική των καταστάσεων και μας βοηθούν να ενεργήσουμε και να προσαρμοστούμε ευκολότερα σε μια νέα κατάσταση πραγμάτων.

• Μπροστά σε οποιαδήποτε δυσκολία, ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και ας παραμείνουμε αισιόδοξοι. Σημασία έχει με ποιο τρόπο θα διαχειριστούμε μια κρίση που αντιμετωπίζουμε. Η ψυχραιμία, η αισιοδοξία και η καλή διάθεση, θα μας βοηθήσουν να πάρουμε καλύτερες, ορθότερες αποφάσεις.

• Ας διατηρήσουμε τη συνολική εικόνα μιας κατάστασης που αντιμετωπίζουμε. Η ολοκληρωμένη προσέγγιση, δίνει τις ορθές διαστάσεις του δικού μας προβλήματος. Ας μην πτοούμαστε από αυτά που πιστεύουμε για τους άλλους και ας επικεντρωθούμε με ενεργητικότητα στις διάφορες πτυχές των δικών μας καταστάσεων.

• Η προσαρμοστικότητα και η αποτελεσματικότητα είναι αλληλένδετες με τη σωματική υγεία και την ευεξία. Όσο πιο καλά είμαστε σωματικά, τόσο πιο έτοιμοι θα είμαστε ψυχικά και διανοητικά, να αντιμετωπίσουμε μια νέα πρόκληση. Η υγιεινή διατροφή, ο καλός ύπνος, η τακτική σωματική άσκηση, η αποφυγή τοξικών συνηθειών όπως το κάπνισμα ή η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την καλή κατάσταση της σωματικής μας υγείας.

• Ας μην αφήνουμε τις αρνητικές σκέψεις, να μας παρασύρουν σε ένα φαύλο κύκλο θλίψης και απραξίας. Ας πάρουμε πρωτοβουλίες και ας οδηγήσουμε με ευελιξία και ανθεκτικότητα τον εαυτό μας διαμέσου των δύσκολων καταστάσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου