LIFE STYLE

Από τον Γουαϊνστάιν στη Σακίρα, οι star των Paradise Papers

από-τον-γουαϊνστάιν-στη-σακίρα-οι-star-των-p-243005

Διάσημοι καλλιτέχνες και υψηλού προφίλ σελέμπριτις κατονομάζονται στα 13,4 εκατομμύρια αρχεία «Paradise Papers» που εκθέτουν τις οικονομικές συναλλαγές δεκάδων εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους σε όλο τον κόσμο. Η Mαντόνα, η Σακίρα, ο Τζάστιν Τίμπερλέϊκ, η Νικόλ Κίντμαν και ο “έκπτωτος” παραγωγός Χάρβεϊ Ουάινστιν είναι μερικά από τα ηχηρά ονόματα της μουσικής βιομηχανίας που συναντά κανείς στη μακρά λίστα, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του βρετανικού Guardian. Η Mαντόνα εμφανίζεται ως μέτοχος σε εταιρεία παροχής ιατρικής βοήθειας στις Βερμούδες. Η εταιρεία αυτή ονόματι SafeGard Medical Ltd αποδείχθηκε ότι είχε εγγραφεί στα μητρώα το 1998 και έκλεισε το 2013, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian. Η Μαντόνα, που είχε αγοράσει 2.000 μετοχές, εμφανιζόταν με το πραγματικό της όνομα “Μαντόνα Τσικόνε”.

Το δημοσίευμα του GuardianΤο δημοσίευμα του Guardian

O Bono των U2 αναφέρεται ως μέτοχος σε μια εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στη Μάλτα από το 2006 και λειτούργησε μέχρι το 2014, ενώ φέρεται να είναι ιδιοκτήτης ενός εμπορικού κέντρου στη Λιθουανία. Επενδύσεις στις Βερμούδες είχε κάνει και ο Χάρβεϊ Ουάινστιν, διαμέσου της ιατρικής εταιρίας επιχειρηματικών συμμετοχών Scientia Health Group Ltd. Ο έκπτωτος παραγωγός αγόρασε 2.000 μετοχές της εταιρίας τον Νοέμβριο του 2001.

Ο Τζάστιν Τίμπερλέϊκ είχε ιδρύσει από τον Απρίλιο του 2015 μια εταιρεία με στόχο της απόκτηση γης στις Μπαχάμες. Τέσσερις μήνες μετά, τον Αύγουστο του 2015, ο Τίμπερλεϊκ μετέφερε την εταιρεία από το Ντελάγουερ των ΗΠΑ στις Μπαχάμες. Κανείς από τους προαναφερθέντες καλλιτέχνες δεν έχει σχολιάσει ακόμη την υπόθεση.Η ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν ενέγραψε μια εταιρεία που είχε ιδρύσει με τον μουσικό συζυγό της Κίθ Ερμπαν στις Μπαχάμες, ως αλλοδαπή επιχειρηματική οντότητα τον Μάρτιο του 2015. Όπως και ο Τίμπερλεϊκ, το ζευγάρι επιθυμούσε μέσω αυτής να αγοράσει τεμάχια γης στο νησί.

Με τον τρόπο αυτό, αν μελλοντικά το ζευγάρι ήθελε να πουλήσει γη στις Μπαχάμες, τότε θα υπόκειτο σε φόρο 23.8%, σε αντίθεση με το 39.6% που θα υπόκειτο αν η εταιρεία ήταν εγγεγραμένη στις Μπαχάμες ως ντόπια εταιρεία.

Εκπρόσωπος του ζεύγους απάντησε πως δεν ήταν αυτός ο στόχος [να αποφύγουν την υψηλή φορολογία] και πως όλα έχουν γίνει απολύτως νομότυπα.

Τέλος, η Σακίρα εμφανίζεται στα Paradise Papers ως μόνιμη κάτοικος στα νησιά Μπαχάμες, παρόλο που είναι γνωστό πως ζει μόνιμα στη Βαρκελώνη.

Επίσης, εμφανίζεται ως μοναδική μέτοχος της εταιρείας Tournesol Ltd, με έδρα την Μάλτα -μια εταιρεία στην οποία ανήκουν όλα της τα δικαιώματα από την καλλιτεχνική της οντότητα.

Ο εκπρόσωπος της απάντησε πως “όλα έχουν γίνει νομότυπα”, ενώ ερωτώμενος για την μόνιμη κατοικία της απάντησε πως “η πελάτης μου, ως διεθνής καλλιτέχνις, ζει σε όλη την υφήλιο και συντάσσεται με τους νόμους του κάθε μέρους που επιλέγει να ζήσει ανά πάσα στιγμή”.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου