Κλείνει τα 75 ο πρωτοπόρος Vangelis

Τελευταία ενημέρωση: 2018-03-29, 21:37:39
Κλείνει τα 75 ο πρωτοπόρος Vangelis

Στα μέσα της δεκαετίας του ΄60 ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ήταν η ψυχή των «Forminx», ενός από τα σημαντικότερα ελληνικά συγκροτήματα της εποχής που ξεσήκωνε τα πλήθη με επιτυχίες όπως το «Jeronimo Yanka» και το «Love without love».

Ουδείς μπορούσε να φανταστεί τότε ότι αρκετά χρόνια αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου θα βραβευόταν με Όσκαρ για τη μουσική επένδυση της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς» («Chariots of Fire») και θα γινόταν ένας από τους διασημότερους συνθέτες παγκοσμίως.

Διεθνής επιτυχία με τους «Aphrodite´s Child»

Αρχικά ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ήθελε να γίνει ζωγράφος και γι’ αυτό σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Παράλληλα, όμως, μελετούσε μουσική. Το 1968 μετακόμισε στο Παρίσι, όπου γνώρισε την πρώτη του διεθνή επιτυχία με το avant garde συγκρότημα «Aphrodite´s Child». Από κοινού με τον τραγουδιστή Ντέμη Ρούσσο και τον Λουκά Σιδερά στα ντραμς ηχογράφησαν το «666», ένα κλασικό άλμπουμ του πρωτοποριακού ροκ.

Το 1973 ο Vangelis ξεκινά σόλο καριέρα και πειραματίζεται κυρίως με την ηλεκτρονική μουσική, όταν το είδος αυτό θεωρούνταν… εξωτικό. Μετά τη διεθνή διάκριση για την ταινία «Οι δρόμοι της φωτιάς» ακολούθησε η μουσική για το «Blade Runner» και αρκετά χρόνια αργότερα το «1492».

Στις αρχές της νέας χιλιετίας ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ξεκίνησε να πειραματίζεται και με την ορχηστρική μουσική. Το 2002 συνέθεσε τη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου σε Κορέα και Ιαπωνία. Το καλύτερο ορχηστρικό έργο του με συνοδεία χορωδίας θεωρείται η «Μυθωδία», μια παραγγελία της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA με αφορμή αποστολή στον πλανήτη Άρη το 2001.

«Χαιρετά όλους τους φίλους της μουσικής του»

Στην Αθήνα ο Vangelis δημιούργησε το «Ίδρυµα Ερευνών, Μουσικής, Τεχνών και Επιστηµών Ευάγγελου Παπαθανασίου», το οποίο, μεταξύ άλλων, στηρίζει και προωθεί νέους μουσικούς και το έργο τους. Μια πρωτοβουλία χαμηλών τόνων που του ταιριάζει, διότι ο ίδιος δεν αισθάνεται ως διεθνής σταρ και αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις και τα φλας.

Ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος Ευάγγελος Καλαφάτης δηλώνει ότι ο συνθέτης «δεν ζει εδώ (στην Ελλάδα), ότι συνεχίζει να συνθέτει και να ζωγραφίζει». Ως προς τα 75α γενέθλιά του, ο κ. Καλαφάτης τονίζει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου είναι απλώς η αφορμή για να αναλογιστεί τι παρέλειψε να κάνει μέχρι σήμερα και να το πράξει στα χρόνια που έρχονται. «Χαιρετά πάντως όλους τους φίλους της μουσικής του» καταλήγει ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος.

 

zougla.gr

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

 

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
3
=