ΛΑΡΙΣΑ

Η περιφέρεια δημοπρατεί γεώτρηση που θα λύσει το υδρευτικό πρόβλημα των Φαρσάλων

η-περιφέρεια-δημοπρατεί-γεώτρηση-που-649115

Δημοπρατείται μετά την έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού ένα σημαντικό έργο που δίνει λύση στα χρόνια προβλήματα ύδρευσης της πόλης των Φαρσάλων.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργο «Ανόρυξη Υδρευτικής Γεώτρησης Δήμου Φαρσάλων στην Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου», προϋπολογισμού 60.885 € (με ΦΠΑ) Το παραπάνω αποτελεί το 1ο υποέργο της πράξης «Ανόρυξη Υδρευτικής Γεώτρησης και Μεταφορά Νερού από την Γεώτρηση Αγίου Γεωργίου», συνολικού προϋπολογισμού 2,7 εκ. ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέφερε τα εξής: «Εδώ και δεκαετίες στην πόλη των Φαρσάλων υπήρχε ένα τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά την ύδρευση. Σήμερα δίνουμε τη λύση με μεταφορά νερού από τον Άγιο Γεώργιο, μία λύση η οποία ωφελεί όλους και δεν βλάπτει κανέναν. Μετά τη δημοπράτηση του έργου της ανόρυξης γεώτρησης επακολουθεί και η μεταφορά του νερού. Κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι μας επισκέφτηκαν, μας εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ορύγματος που υφίσταται στην περιοχή.

Έχουμε έρθει σε συνεννόηση με το δήμαρχο Φαρσάλων, κ. Καραχάλιο και διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στον οικισμό, καθώς σύμφωνα με τις μελέτες, τις οποίες έχουμε στα χέρια μας, δεν προκύπτει κάτι αντίστοιχο. Παρ’ όλα αυτά είμαστε εδώ και πρόκειται να παρακολουθούμε στενά το έργο έτσι ώστε να λάβουμε τα μέτρα για να μην δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου».

Η αντιπεριφερειάρχης κ. Ρένα Καραλαριώτου σημείωσε: «Το πόσιμο νερό είναι ένα ύψιστο δημόσιο αγαθό, που έχει το δικαίωμα να απολαμβάνει ο κάθε πολίτης. Έτσι σήμερα σε συνεργασία με το Δήμο Φαρσάλων, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να δίδεται λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα της πόλης, το πρόβλημα της ύδρευσης. Γίναμε αποδέκτες κάποιων ανησυχιών κατοίκων του Αγ. Γεωργίου για το αν η λύση αυτή είναι ενδεδειγμένη. Αμέσως τόσο ο περιφερειάρχης όσο και εγώ επικοινωνήσαμε με το Δήμαρχο αλλά και με τους μελετητές, όπου μας διαβεβαίωσαν, ότι από την εφαρμογή της συγκεκριμένης μελέτης δεν προκύπτει κανένα πρόβλημα για την περιοχή. Σε κάθε περίπτωση τόσο εμείς, ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και ο Δήμος Φαρσάλων θα είμαστε παρόντες κατά την κατασκευή του έργου για να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε παρουσιαστεί. Να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να διακυβεύσουμε το μέλλον κανενός».

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσίευση του σχετικού διαγωνισμού από το Δήμο Φαρσάλων, που είναι ο δικαιούχος και φορέα υλοποίησης του έργου, με κύριο τη ΔΕΥΑ Φαρσάλων, για την ανάθεση και εκτέλεσή του. Το έργο αυτό εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. τον Ιούλιο 2013. Με την ολοκλήρωση της ανόρυξης της γεώτρησης , θα ξεκινήσει η κατασκευή της κυρίας εργολαβίας.

Με την υλοποίησή του επιτυγχάνεται η άμεση εξυπηρέτηση των κατοίκων της πόλης, αφού το πόσιμο νερό των Φαρσάλων έχει αποδειχθεί μετά από εργαστηριακούς ελέγχους ποιότητας νερού ότι δεν είναι κατάλληλο λόγω της ισχυρής παρουσίας νιτρικών ιόντων. Βασική προϋπόθεση για την άμεση εξυπηρέτηση των κατοίκων της πόλης, αποτελεί η κατασκευή έργων μεταφοράς νερού από κοντινές πηγές υδροληψίας, οι οποίες αποδεδειγμένα δεν έχουν το πρόβλημα των νιτρικών ιόντων.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η χρήση νερού της υδρευτικής γεώτρησης του παρακείμενου οικισμού του Αγίου Γεωργίου. Σκοπός του έργου είναι η αξιοποίηση των υπόγειων υδατικών πόρων της περιοχής, για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών των Τοπικών Κοινοτήτων Αγ. Γεωργίου και Κατωχωρίου (συμπεριλαμβανομένου και του οικισμού Ανωχωρίου) και της Δημοτικής Κοινότητας Φαρσάλων συνολικού πληθυσμού 14.519 κατοίκων. Σημειώνεται, ότι η υφιστάμενη γεώτρηση, που ήδη υδροδοτεί την Τ.Κ. Αγ. Γεωργίου, παρουσιάζει τεχνικά προβλήματα λόγω παλαιότητας. Η ανόρυξη μιας νέας γεώτρησης με υψηλές απαιτήσεις, τεχνικές προδιαγραφές και ταυτόχρονη τσιμέντωση – απομόνωση των επιφανειακών υδροφόρων θα προσφέρει καλύτερο ποιοτικό νερό. Η αντικατάσταση της υδρευτικής γεώτρησης θα εκτελεστεί στη θέση Α΄ της Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου του Δήμου Φαρσάλων.

Αναλυτικότερα το έργο της Ανόρυξης Υδρευτικής Γεώτρησης αφορά στις παρακάτω εργασίες:

-Αρχική διάτρηση υδρογεωτρήσεως 17 ½», μέχρι το βάθος των 80μ.

-Διεύρυνση σε διάμετρο 22» μέχρι το βάθος των 80μ.

-Τοποθέτηση περιφραγματικού σωλήνα 18″ (και τσιμέντωση αυτού).

-Διάτρηση με διάμετρο 15» σε βάθος από 80 μέχρι τα 250μ.

-Σωλήνωση με διάμετρο σωλήνων 10″ μέχρι τα 250μ.

-Πιεζόμετρο με διάμετρο τελικής σωλήνωσης 1 ½» μέχρι βάθος 150μ..

-Πλήρωση με χαλικόφιλτρο, πυριτικής σύστασης.

-Ανάπτυξη και καθαρισμός της γεώτρησης.

-Δοκιμαστικές αντλήσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου