ΛΑΡΙΣΑ

Στο ΚΕΘΕΑ – Έξοδος Αγοραστός, Τζανακούλης και Καραλαριώτου

στο-κεθεα-έξοδος-αγοραστός-τζανακο-662348

Έτοιμη η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και το γήπεδο 5Χ5

Τις εγκαταστάσεις του «ΚΕΘΕΑ – Έξοδος» επισκέφτηκαν με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης μίας σειράς πολύ σημαντικών παρεμβάσεων ύψους 523.404 ευρώ, με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου και ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης.

Ο Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ – Έξοδος κ. Σωτ. Μπουντής, ευχαρίστησε τόσο την Περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και το Δήμο Λαρισαίων για την ολοκλήρωση του έργου, που έρχεται να ικανοποιήσει ένα εξαιρετικά μακροχρόνιο αίτημα για αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της παλιάς «Παιδόπολης», δίνοντας ουσιαστικά στα μέλη της κοινότητας πολύ χρήσιμους χώρους, απαραίτητους για την επανένταξή τους.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός επεσήμανε το σημαντικό έργο που παρέχει το ΚΕΘΕΑ – ΕΞΟΔΟΣ και το γεγονός ότι αποτελεί το πρώτο κτιριακό έργο, που υλοποιείται σε θεραπευτική κοινότητα στην Ελλάδα. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ – ΕΞΟΔΟΣ ωφελούνται – μέσω της πολύπλευρης παρέμβασής του για την ουσιαστική απεξάρτηση και την αλλαγή στον τρόπο ζωής τους – πάνω από 120 χρήστες και πρώην χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και πάνω από 250 μέλη των οικογενειών των ανθρώπων που έχουν εμπλακεί με τη χρήση.

Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζουμε έμπρακτα την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της θεραπευτικής κοινότητας ώστε να μπορέσει να επιτελέσει το έργο της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η αναβάθμιση αυτή αποτελούσε αίτημα του ΚΕΘΕΑ επί δεκαπενταετία, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις του και να συνεχίσει να παρέχει το διαχρονικά πολύτιμο έργο του.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών όσο και η λύση του αφορούν την κοινωνία στο σύνολό της. Στεκόμαστε αρωγοί στην προσπάθεια του ΚΕΘΕΑ για απεξάρτηση και επανένταξη των ατόμων αυτών στην κοινωνία μέσα από μια ισότιμη και παραγωγική συμμετοχή».

Παράλληλα ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στο να υλοποιηθεί το έργο αυτό και υπογράμμισε το γεγονός ότι μέσω των έργων του ΕΣΠΑ διαχέονται κοινοτικοί πόροι στην τοπική οικονομία και δημιουργούνται θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά της η κ. Καραλαριώτου επεσήμανε:

«Ένα ιδιαίτερο όσο και σημαντικό έργο ολοκληρώθηκε από τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Οι νέες υποδομές που δημιουργήθηκαν θα δώσουν τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας που εξυπηρετούνται από το ΚΕΘΕΑ – Έξοδος, και δίνουν αγώνα κατά των εξαρτήσεων, να αναπτύξουν νέες δράσεις, τόσο στον πολυχώρο που δημιουργήθηκε, όσο και στο γήπεδο. Πλέον, το ΚΕΘΕΑ – Έξοδος της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας αποτελεί ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας, μετά και την ολοκλήρωση των υποδομών που ήταν αίτημα πολλών ετών. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους ανθρώπους που δίνουν εκεί τον δικό τους αγώνα ζωής και βεβαίως στο προσωπικό του ΚΕΘΕΑ – Έξοδος το οποίο κάνει άριστη δουλειά».

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο Δήμος στήριξε και εξακολουθεί να στηρίζει την αναβάθμιση των υποδομών και μ’ αυτό τον τρόπο κι ένα μεγάλο κομμάτι της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 που εγκαταστάθηκε στη Λάρισα.

«Έτσι και τώρα, ο Δήμος Λαρισαίων με τις τεχνικές του υπηρεσίες συνέβαλε τα μέγιστα για την μελέτη και την κατασκευή του έργου της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Κέντρου προκειμένου να γίνονται εκεί η ομαδική συμβουλευτική και θεραπεία, τα σεμινάρια για τους γονείς των μελών, αλλά και η ενημέρωση φορέων και επαγγελματικών κλάδων για τα προγράμματα πρόληψης του ΚΕΘΕΑ».

Ο κ. Τζανακούλης υπογράμμισε ότι η εξαιρετική δουλειά των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, τόσο σε επίπεδο μελέτης, όσο και σε επίπεδο επίβλεψης συντέλεσαν στην κατασκευή ενός άρτιου έργου, λειτουργικού, το οποίο εξυπηρετεί ένα μεγάλο τμήμα των αναγκών του Κέντρου, ενώ αναφέρθηκε επίσης και στην κατασκευή του γηπέδου 5χ5 το οποίο έχει σημαίνουσα σημασία για το θεραπευτικό έργο της Κοινότητας, αλλά φυσικά και για τη διασκέδαση των μελών και του προσωπικού.

Τέλος ο κ. Τζανακούλης ευχαρίστησε τους μελετητές του έργου κ. Ε. Γιοβρή, Μ. Τσιάρα, Αθ. Λιακοπούλη και Δ. Χατζήκο για τη συμβολή τους στο έργο, καθώς και τη σύμβουλο μελέτης κ. Αν. Τσιτσά.

Τέλος, ο κ. Μπουντής και η κ. Ευαγγελία Νταφούλη, που ανήκει στο προσωπικό έρευνας του ΚΕΘΕΑ – Έξοδος, ξενάγησαν τους παρευρισκόμενους στις εγκαταστάσεις του Κέντρου.

Νέο γήπεδο 5Χ5, πολυχώρος και στέγαστρο στο εργαστήρι ξυλουργικής

Στο χώρο πραγματοποιήθηκε μια σειρά από παρεμβάσεις με δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, κατασκευή νέου γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ5 και την κατασκευή νέου μεταλλικού στεγάστρου, που θα αναβαθμίσουν σημαντικά τις εγκαταστάσεις της θεραπευτικής κοινότητας.

Οι παρεμβάσεις που έγιναν περιλαμβάνουν αναλυτικά:

1. Τη δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, σε υπάρχον κτήριο (πρώην κτήριο Θεάτρου). Ο ενιαίος μεγάλος χώρος που δημιουργήθηκε θα εξυπηρετεί χρήσεις που έμεναν μέχρι πρότινος ακάλυπτες, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι, η ομαδική συμβουλευτική και θεραπεία, σεμινάρια για γονείς, και ενημέρωση επαγγελματιών. Δευτερευόντως στο εν λόγω κτίριο θα μπορούν να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις του Θεραπευτικού Προγράμματος.

Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν περιελάμβαναν: α. Τη στατική ενίσχυση του κτιρίου, με σκοπό να είναι ασφαλές και θωρακισμένο στο ενδεχόμενο σεισμικής δραστηριότητας. β. Την κατασκευή δυο (2) μικρών προσθηκών κατ’ επέκταση για τη δημιουργία τουαλετών και λεβητοστασίου. γ. Την πλήρη ανακαίνιση του κτιρίου με σκοπό να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις των νέων χρήσεων.

2. Την κατασκευή νέου μεταλλικού στεγάστρου. Το έργο αυτό έρχεται να συμπληρώσει μια οργανωμένη δραστηριότητα της Θεραπευτικής Κοινότητας, που είναι η λειτουργία οργανωμένου ξυλουργικού εργαστηρίου. Το εργαστήριο εκπαιδεύει τα μέλη της Κοινότητας στην ξυλουργική τέχνη και παράλληλα καλύπτει τις ανάγκες των ξυλουργικών κατασκευών όλων των μονάδων του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ. Το στέγαστρο θα χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη ξυλείας αλλά και ως χώρος εξωτερικών εργασιών (π. χ. λειτουργία βαφείου). Πέραν αυτής της χρήσης το στέγαστρο θα λειτουργήσει και ως ημιυπαίθριος αποθηκευτικός χώρος ολόκληρου του συγκροτήματος.

3. Την κατασκευή νέου γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ5. Οι αθλητικές δραστηριότητες είναι σημαντικό κομμάτι ενασχόλησης στη Θεραπευτική Κοινότητα, το δε ποδόσφαιρο κατέχει την κορυφαία θέση στις προτιμήσεις των μελών. Η ολοκλήρωση του γηπέδου 5Χ5 αφ ενός μεν δίνει προοπτικές οργανωμένης εκγύμνασης των μελών, αφ ετέρου δε δημιουργεί δυνατότητα ανοίγματος της Κοινότητας προς τα έξω και σύνδεσης με την τοπική κοινωνία μέσω της διοργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων.

Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων με Δικαιούχο το Δήμο Λαρισαίων και Κύριο του έργου το ΚΕΘΕΑ. Το έργο ήταν συνολικού προϋπολογισμού 600.000 € (με ΦΠΑ), ενώ το ποσό της Σύμβασης είναι 523.404,00 ευρώ. Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. τον Ιανουάριο 2012 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου