ΛΑΡΙΣΑ

Μάξιμος: Η συμμετοχή στην ΕΕ συνεπάγεται δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις

μάξιμος-η-συμμετοχή-στην-εε-συνεπάγετ-680566

«Δεν υπάρχει κατάργηση της ειδικής εισφοράς στο εισαγόμενο γάλα αλλά εναρμόνιση με βάση τα όσα επιβάλλονται στο γάλα ελληνικής παραγωγής» ξεκαθάρισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση της τροπολογίας του ΥπΑΑΤ, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Ο κ. Χαρακόπουλος διευκρίνισε ότι «μέχρι τώρα υπολογίζονται σ’ αυτήν την ειδική εισφορά στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα και δαπάνες για ποιοτικούς ελέγχους στο εισαγόμενο γάλα, οι οποίοι όμως δεν γίνονταν, γιατί είχαν πραγματοποιηθεί ήδη στη χώρα παραγωγής του εισαγόμενου γάλακτος».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι σε περίπτωση μη εναρμόνισης, η Ελλάδα θα καταδικαζόταν και το κόστος θα ήταν ιδιαίτερα βαρύ, καθώς θα έπρεπε να επιστρέψουμε «όλα τα χρήματα που έλαβε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια για ελέγχους». Όπως τόνισε ο κ. Χαρακόπουλος θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι «η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, δεν συνεπάγεται μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις».

Τέλος, ο κ. Χαρακόπουλος, αναφερόμενος στη δυνατότητα επιχορήγησης, από τον τότε ΕΛΟΓΑΚ, σε κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών σε δίσεκτες περιόδους, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θεωρείται από την ΕΕ αθέμιτος ανταγωνισμός σε σχέση με τους άλλους ευρωπαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, γι’ αυτό και καταργείται. Άλλωστε, υπενθύμισε ότι ποτέ έως σήμερα δεν έγινε χρήση αυτής της δυνατότητας. Ο Αναπληρωτής Υπουργός, όμως, υπογράμμισε ότι για τη στήριξη των κτηνοτρόφων η κυβέρνηση κινούμενη εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου «ζήτησε την ενεργοποίηση του Κανονισμού «De Minimis», έλαβε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διέθεσε 25 εκατομμύρια ευρώ στους κτηνοτρόφους, που αντιμετώπιζαν δυσκολίες, προκειμένου να προμηθευτούν έγκαιρα ζωοτροφές».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου