ΛΑΡΙΣΑ

Σειρά δράσεων για την προστασία των ανέργων από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

σειρά-δράσεων-για-την-προστασία-των-αν-697366

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το μεσημέρι η διοίκησή του

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τάσος Τσιαπλές, «καθημερινά αποδεικνύεται ότι ο καπιταλισμός και οι πολιτικές διαχείρισής του, γεννούν και αναπαράγουν όλο και μεγαλύτερα βάσανα για τις εργατικές οικογένειες, γιατί σκοπός τους είναι η εξασφάλιση των κερδών και της εξουσίας του κεφαλαίου.

 Έχουν δημιουργήσει 1,5 εκατομμύριο άνεργους και οι απολύσεις συνεχίζονται στον ιδιωτικό τομέα, τώρα και στον δημόσιο. Παράλληλα προετοιμάζουν την κατάργηση κάθε περιορισμού στις απολύσεις και των αποζημιώσεων απόλυσης.

 Οι μεγάλες μειώσεις μισθών που έχουν επιβληθεί στην πλειοψηφία των εργαζομένων, με ατομικές, επιχειρησιακές και κλαδικές συμβάσεις, δεν έχουν τελειωμό. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ με την απειλή των ατομικών συμβάσεων, αξιώνει υπογραφή ΚΣΣΕ με 13% μείωση μισθών για 500.000 εργαζόμενους στο εμπόριο, μετά την ψήφιση του νόμου που καταργεί την Κυριακάτικηαργία. Ετοιμάζουν νέα μείωση του κατώτερου μισθού και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

 Εδραιώνονται τα χαράτσια και οι δυσβάστακτοι φόροι που οδηγούν σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά, βάζοντας σε κίνδυνο κατάσχεσης του σπιτιού, του μικρομάγαζου, ακόμα και των μισθών, συντάξεων.

 Οι δραστικές μειώσεις των συντάξεων, θα συνεχιστούν, ενώ θα συνοδεύονται με αύξηση της πληρωμής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, στις εξετάσεις και τα νοσοκομεία, απο μεγαλύτερη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας-πρόνοιας, από νέες ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση (αυξήσεις ορίων συνταξιοδότησης, μειώσεις ή κατάργηση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών, δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και ένταση της ληστείας των αποθεματικών των ταμείων).

 Μετά τις διαθεσιμότητες και απολύσεις εκπαιδευτικών, έρχεται για ψήφιση Ν/Σ που βάζει μπουρλότο σε Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ, υποβαθμίζοντάς τα και κάνοντας πιο ταξικό το χαρακτήρα τους. Οι μαθητές του Λυκείου θα δίνουν 4 φορές πανελλαδικές εξετάσεις, άρα περισσότερα φροντιστήρια, πέταγμα δεκάδων χιλιάδων μαθητών έξω από την εκπαίδευση και χιλιάδες εκπαιδευτικοί στην ανεργία. Καταργούν μαθήματα και ώρες διδασκαλίας. Διευρύνεται η μαθητεία, δίνεται ώθηση στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και λειτουργία των δημόσιων σχολών με τα κριτήρια της «αγοράς». Κάθε μαθητής ΕΠΑΛ για πάρει απολυτήριο πρέπει να μπει στη μαθητεία, να δουλεύει τζάμπα 11 ώρες τη βδομάδα.

 Χιλιάδες παιδιά εργατικών οικογενειών έμειναν εκτός παιδικών σταθμών, εκατοντάδες χιλιάδες λιγότεροι θα πάρουν δελτίο κοινωνικού τουρισμού, για λιγότερες ημέρες και με μεγαλύτερη δική τους επιβάρυνση.

 Γι’ αυτό δυναμώνουν τα μέτρα καταστολής και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, αξιοποιούνται δίπλα στους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής για το χτύπημα του σ. κ.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορούμε να ανακόψουμε αυτή την επίθεση και στην πορεία να την ανατρέψουμε, μαζί με τους φορείς που την υλοποιούν;

Η διοίκηση του ΕΚΝΛ και των άλλων ταξικών συνδικάτων που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ, λέμε ναι, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

• Οργάνωση των εργαζομένων και των ανέργων στα σωματεία, σε επιτροπές στους τόπους δουλειάς, στις Λαικές Επιτροπές στις γειτονιές.

• Απεγκλωβισμός των εργατών από τις λογικές και την επιρροή των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Συσπείρωση στο ΠΑΜΕ.

• Οργάνωση της πάλης στη γραμμή του ΠΑΜΕ και της κοινωνικής συμμαχίας με τους φτωχούς ΕΒΕ και αγρότες, ενάντια όχι μόνο στην κυβέρνηση, για να έρθει μια άλλη που θα υπηρετεί κι’ αυτή τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως κάνουν ορισμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, παίζοντας το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ ή τμημάτων της αστικής τάξης που θέλουν αλλαγή διαχειριστή, αλλά για την ανατροπή κάθε αντιλαϊκής πολιτικής και κυβέρνησης, του ίδιου του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Η λογική «όλοι μαζί» στο κίνημα, που προβάλλουν οι δυνάμεις του παλιού και νέου κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, είναι παγίδα για τους εργαζόμενους. Τους θέλει να παλεύουν κάτω από ξένη σημαία και όχι για τα δικά τους ταξικά συμφέροντα.

Οι αντιδραστικές αλλαγές εδώ και 20 χρόνια, με την πρόσκαιρη κυριαρχία των δυνάμεων του κεφαλαίου, τροφοδότησαν νέα οπορτουνιστικά ρεύματα στο σ.κ, ξαναζωντάνεψαν παλιές θεωρίες για δήθεν «ανεξαρτησία» των συνδικάτων, πέρα από κόμματα και «σεχταριστικές» διαιρέσεις, αντιλήψεις που ισχυρίζονται ότι ο συντονισμός της πάλης των εργατών σε ταξική κατεύθυνση στενεύει την πάλη.

Η πείρα όμως δείχνει ότι ο καθαρός προσανατολισμός για τους τελικούς στόχους της ταξικής πάλης, η σύγκρουση με τη συνολική στρατηγική του κεφαλαίου και με τους εκπροσώπους του στο σ. κ, αποτελούν αναγκαίους όρους για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη του κινήματος, για την αποτελεσματική αντίσταση στην επίθεση του κεφαλαίου, για το άνοιγμα του δρόμου για βαθιές αλλαγές.

Η διοίκηση του ΕΚΝΛ, με ευθύνη, σταθερότητα και αποφασιστικότητα, θα συνεχίσει να δουλεύει μαζί με τα Δ.Σ των σωματείων, για την διαφώτιση, την οργάνωση και την προετοιμασία των εργαζομένων και των ανέργων, για να μπουν στην πάλη ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση. Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε να κατακτηθεί ως μέσο οργάνωσης και συμμετοχής η Συνέλευση στο χώρο δουλειάς, στο σωματείο.

Η διοίκηση του ΕΚΝΛ, αποφάσισε τα βασικά μέτωπα πάλης και ένα πρόγραμμα δράσης, το οποίο θα συζητήσει με τα Δ.Σ των σωματείων σε σύσκεψη που οργανώνει την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη, 7 μ.μ, στα γραφεία του.

 Το ΕΚΝΛ, θα βοηθήσει τα σωματεία να οργανώσουν την ενημέρωση και την πάλη των εργαζομένων, ενάντια στις μειώσεις μισθών, στις ατομικές συμβάσεις, για την υπογραφή ΚΣΣΕ με αυξήσεις και για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα.

 Θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στη φοροληστεία και τις κατασχέσεις. Θα πρωτοστατήσει μαζί με τα σωματεία, τις ΛΑΕ, τις αγωνιστικές δυνάμεις των μικροΕΒΕ και μικροαγροτών, για την αποτροπή κάθε προσπάθειας πλειστηριασμού ή κατάσχεσης άνεργου ή εργαζόμενου που αδυνατεί να πληρώσει στην τράπεζα ή στην εφορία, με την μαζική παρέμβαση, αλλά και με νομική στήριξη όσων δεν έχουν την δυνατότητα.

 Θα οργανώσει την πάλη ενάντια στις απολύσεις και για την προστασία των ανέργων. Από κοινού με τα σωματεία και τις ΛΑΕ, θα οργανώνει αγωνιστικές παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ, στη ΔΕΗ, στις ΔΕΥΑ, σε Τράπεζες, Εφορίες, προσπαθώντας παράλληλα να στήσουμε επιτροπές ανέργων σε σωματεία και συνοικίες. Η πρώτη αγωνιστική παρέμβαση θα γίνει στον ΟΑΕΔ, την Τρίτη 10 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ.

 Θα συνεχίσει την οργάνωση της ταξικής αλληλεγγύης σε ανέργους και όσους υποφέρουν ιδιαίτερα. Θα συνεχίσει τα μαθήματα σε παιδιά ανέργων, ξεκινώντας στις 16 Σεπτέμβρη. Θα πάρει πρωτοβουλίες για στήριξη ανέργων με τρόφιμα, ρουχισμό.

 Θα εντείνει τη δράση του, για τα προβλήματα της υγείας-πρόνοιας, της υγιεινής και ασφάλειας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, με παρεμβάσεις στα Νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ, με οργάνωση της συζήτησης σε Δ.Σ, Γ.Σ, χώρους δουλειάς και της πάλης για αποτροπή των νέων αντιασφαλιστικών μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

 Θα ενημερώσει και θα αναπτύξει δράση για την απόσυρση του αντι-εκπαιδευτικού Ν/Σ. Συνδικαλιστές του ΕΚΝΛ, θα πραγματοποιήσουν ενημερώσεις σε τόπους δουλειάς, σε χώρους κατάρτισης. Θα οργανώσουμε διαμαρτυρίες στην διεύθυνση Β’ βάθμιας εκπαίδευσης και άλλες παρεμβάσεις με γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου