ΛΑΡΙΣΑ

Πυροβολισμοί από αρχαιοκάπηλους εν ώρα παράνομης ανασκαφής

πυροβολισμοί-από-αρχαιοκάπηλους-εν-ώ-698819

«Χοντραίνει» το παιχνίδι των αρχαιοκαπήλων στους Γόννους Λάρισας, οι οποίοι έχουν αποθρασυνθεί!

Το trikalaola.gr πραγματοποίησε επιτόπιο αποκλειστικό ρεπορτάζ με βίντεο, όπου υπάρχει η μαρτυρία για πυροβολισμούς από πλευράς αρχαιοκαπήλων, την ώρα μάλιστα που αυτοί επιχειρούσαν παράνομη ανασκαφή στην περιοχή.

Σημειωτέο πως η παράνομη ανασκαφή, την οποία δεν κατάφεραν οι αρχαιοκάπηλοι να ολοκληρώσουν, έγινε δίπλα σε μία μεγάλη παράνομη ανασκαφή στη θέση «Καστρί» Γόννων, που έγινε αρχές καλοκαιριού, αμέσως μετά το θέρος και εκεί φαίνεται πως οι αρχαιοκάπηλοι βρήκαν αυτά που ήθελαν.

Ο κ. Γιάννης και ο κ. Βασίλης Κανταρίνος, είναι δύο αδέρφια που ζουν στους Γόννους Λάρισας και είναι αγρότες. Το αγρόκτημα που πραγματοποιήθηκαν οι παράνομες ανασκαφές, το έχουν ενοικιασμένο και το είχαν σπαρμένο σιτάρι, ενώ τώρα είναι θερισμένο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Παρασκευής, ο κ. Γιάννης Κανταρίνος, είχε αντιληφθεί τις κινήσεις των αρχαιοκαπήλων και μάλιστα τους πλησίασε σε μικρή απόσταση από το σημείο της νέας ανασκαφής, στην οποία χρησιμοποιήθηκε μικρή τσάπα – μηχάνημα. Συγχρόνως ειδοποίησε την Αστυνομία.

Όμως οι αρχαιοκάπηλοι τράπηκαν σε φυγή, ίσως αντιλαμβανόμενοι, η πληροφορούμενοι από τσιλιαδόρους, πως κάποιος τους παρακολουθεί. Ο κ. Γιάννης τους ακολούθησε και μάλιστα υπήρξε λογομαχία με έναν από αυτούς, καθώς προσπάθησαν να κρυφτούν μέσα στο χωριό. Στη συνέχεια στο σημείο κατέφθασαν και τα υπόλοιπα μέλη της παρέας αρχαιοκαπήλων, όπου συνεχίσθηκε η σχετική λογομαχία.

Ο χρόνος όμως περνούσε και οι αρχαιοκάπηλοι κατάφεραν να διαφύγουν. Στη συνέχεια εμφανίστηκε μετά από αρκετή ώρα ένα περιπολικό με δύο άνδρες από το Α.Τ. Ραψάνης, αλλά δεν κατάφεραν να αντιληφθούν τα οχήματα των αρχαιοκαπήλων.

Οι αρχαιοκάπηλοι όμως δεν το έβαλαν κάτω και τα ξημερώματα του Σαββάτου, ενώ το φεγγάρι έλαμπε, επιχείρησαν να συνεχίσουν την ανασκαφή. Αυτή τη φορά στο σημείο μετέβησαν μαζί τα δύο αδέρφια, Γιάννης και Βασίλης Κανταρίνος και στρέψανε τα φώτα του αγροτικού αυτοκινήτου τους προς τους αρχαιοκάπηλους, φωνάζοντας πως έρχεται η Αστρονομία. Αυτοί αντέδρασαν αμέσως, πυροβολώντας με κυνηγετικό όπλο δύο φορές προς το μέρος των δύο αδερφών.

Μετά από αυτό το συμβάν, οι αρχαιοκάπηλοι τράπηκαν και πάλι σε φυγή. Στο σημείο έφτασε μετά από μισή ώρα ένα τζιπάκι με 4 άνδρες της ΟΠΚΕ και ένα περιπολικό με δύο άνδρες.

Το trikalaola.gr επικοινώνησε σήμερα το πρωί με της Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας και με την ΙΕ” Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας για την διασταύρωση των γεγονότων.

Από την Αρχαιολογική Υπηρεσία μας ενημέρωσαν πως έλαβαν γνώση για το συμβάν το Σαββατοκύριακο και προέβησαν στις προβλεπόμενες διαδικασίες, υποβάλλοντας και μήνυση κατά αγνώστων για την παράνομη ανασκαφή, αλλά με συγκεχυμένες πληροφορίες. Σημειωτέο πως η ευρύτερη περιοχή των Γόννων, λόγω του μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ελέγχεται από φύλακες της αρχαιολογικής υπηρεσίας, αλλά και από την Αστυνομία.

Από πλευράς Αστυνομίας, επιβεβαιώνονται τα γεγονότα, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται η περίπτωση των πυροβολισμών, αλλά στην κατάθεσή τους τα ξημερώματα του Σαββάτου που έδωσαν τα δύο αδέρφια στο Α.Τ. Ραψάνης, το αναφέρουν, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Κανταρίνο.

Τα δύο αδέρφια έπαιξαν και θα παίξουν στο μέλλον το ρόλο του φύλακα αρχαιοτήτων στην περιοχή, καθώς την υπόθεση την έχουν πάρει προσωπικά και πατριωτικά, απαντώντας μάλιστα τους αρχαιοκάπηλους με τη φράση “Μολών λαβέ»”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου