ΛΑΡΙΣΑ

Ο Ψύρρας για τις κλοπές στον Τύρναβο

ο-ψύρρας-για-τις-κλοπές-στον-τύρναβο-700659

Ο Βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την «αύξηση των κλοπών στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Θέμα: «Για την αύξηση των κλοπών στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου».

Την τελευταία περίοδο έχουν αυξηθεί οι κλοπές στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, η οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη καθότι διαθέτει πολλές οδούς διαφυγής και προς πολλές κατευθύνσεις.

Στην ευρύτερη περιοχή δεν παρατηρούνται απλώς διαρρήξεις με στόχους κατοικίες, καταστήματα και οχήματα, αλλά και κλοπές εργαλείων και αγροτικών μηχανημάτων, καθώς και κλοπές στην παραγωγή των αγροτών μέσα από τα ίδια τους τα κτήματα. Οι κλέφτες πλέον δεν “χτυπούν” μόνο σπίτια από τα οποία αφαιρούν την οικοσκευή, αλλά έχουν αποθρασυνθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε αφού τα λεηλατούν να βάζουν και φωτιά (προφανώς για να μην αφήσουν ίχνη). Πρόσφατα υπήρξε τέτοιο κρούσμα που φόβισε ιδιαίτερα τους κατοίκους του Τυρνάβου.

Αυξήθηκαν, επίσης, οι κλοπές μετάλλων από αγροκτήματα και αποθήκες (γεννήτριες, σχάρες, σωλήνες, μετρητές νερού, μπεκ). Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 8 Ιουλίου του 2013 οι κλέφτες σιδήρου και άλλων μετάλλων αφαίρεσαν ως και κιγκλιδώματα γεφυρών. Συγκεκριμένα στην περιοχή του φράγματος Μάτι Τυρνάβου ξήλωσαν τα αλουμίνια κάγκελα της κάτω πλευράς της πεζογέφυρας πάνω από το φράγμα της λίμνης δίπλα από τον κεντρικό αρδευτικό αύλακα, ενώ δεν δίστασαν να αφαιρέσουν τη μία από τις δύο θύρες του φράγματος. Προφανώς πίσω από τους κλέφτες βρίσκεται ένα κύκλωμα «κλεπταποδόχων» το οποίο σχετίζεται με κάποια «σκραπατζίδικα» (σχετικές παρεμβάσεις για το θέμα έχει κάνει και ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρος Ρακιντζής).

Παράλληλα, έχουν αυξηθεί οι κλοπές αγροτικών μηχανημάτων και αγροτικών προϊόντων μέσα από τα κτήματα. Οι κλέφτες εισβάλλουν στα χωράφια και παίρνουν φρούτα ή κηπευτικά τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούν σε χαμηλές τιμές. Έτσι, οι αγρότες έχουν φτάσει στο σημείο να φυλάνε σκοπιά στα κτήματα τους από το φόβο των κλεφτών ή να πληρώνουν και από την τσέπη τους φύλακες προκειμένου να διαφυλάξουν την περιουσία τους. Παραδείγματα: πρόσφατα στις 30 Ιουλίου 2013 εκλάπησαν τρεις τόνοι φρούτα στον Τύρναβο και στις 22-08-2013 από θερμοκήπιο είχαν κλαπεί κηπευτικά είδη.

Οι αγρότες της περιοχής είναι ανάστατοι. Οι κλοπές τους στερούν από υλικά απαραίτητα για τη δουλειά τους, τη στιγμή, μάλιστα, που οι τιμές για την επαναγορά τους έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Επειδή το πρόβλημα των κλοπών δημιουργεί ανασφάλεια και σε εποχές δύσκολες επιβαρύνει τους κατοίκους, και ιδιαίτερα τους αγρότες.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει, ώστε να αυξηθεί η φύλαξη των περιουσιών των κατοίκων και μάλιστα η παραγωγή στα κτήματα των αγροτών;
2) Ποιοι έλεγχοι και με ποια αποτελέσματα έχουν πραγματοποιηθεί από τις Aρχές στα σημεία αποδοχής/αγοράς των κλοπιμαίων, ώστε οι επιτήδειοι να μην έχουν που να πουλήσουν κι έτσι να σταματήσουν τις κλοπές;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου