ΛΑΡΙΣΑ

Ερώτηση για τη διακριτική μεταχείριση φοιτητών

ερώτηση-για-τη-διακριτική-μεταχείρισ-702953

Υπέβαλε στη Βουλή ο βουλευτής Λάρισας της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας

Ο Βουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση (αριθμός πρωτοκόλλου 763/22-08-2013) προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την «Διακριτική μεταχείριση φοιτητών που παρακολουθούν πρόγραμμα σπουδών για τη λήψη δεύτερου πτυχίου».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Οι φοιτητές-ήδη κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ-, που παρακολουθούν πρόγραμμα σπουδών για τη λήψη δεύτερου πτυχίου, εξαιρούνται της δωρεάν χορήγησης διδακτικών συγγραμμάτων, φοιτητικού ΠΑΣΟ, καθώς και του δικαιώματος δωρεάν σίτισης.

Ειδικότερα, στο εδάφιο αα της παράγραφο 10 του άρθρου 80 του Νόμου 4009/2011 ορίζεται ότι «Από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 δεν χορηγούνται δωρεάν έντυπα διδακτικά συγγράμματα σε φοιτητές αα) που παρακολουθούν πρόγραμμα σπουδών για τη λήψη δεύτερου πτυχίου».

Η μη δωρεάν χορήγηση των έντυπων πανεπιστημιακών συγγραμμάτων συνιστά σοβαρό εμπόδιο στην συνέχιση των σπουδών, καθώς η αγορά τους ανά εξάμηνο είναι ιδιαίτερα δαπανηρή.

Επιπλέον, στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ τ. Β’/2234/04-10-2011) «Διευκολύνσεις στις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς των φοιτητών των ΑΕΙ» ορίζονται οι δικαιούχοι δελτίου ειδικού εισιτηρίου (φοιτητικού ΠΑΣΟ). Και στις πέντε υποπεριπτώσεις της παραγράφου 2 ορίζεται ρητά ότι οι δικαιούχοι δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ.

Επίσης, στο εδάφιο α της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 5/65835/Β3/18-6-2012) «Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και διαδικασίας για την παροχή σίτισης στους φοιτητές των Α.Ε.Ι.» ορίζεται ότι δωρεάν σίτιση δικαιούνται όλοι οι ενεργοί φοιτητές, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου αντίστοιχα.

Επειδή οι συγκεκριμένες διατάξεις δεν συνάδουν με το πνεύμα και τις αρχές της Δια Βίου Μάθησης και υπονομεύουν το δικαίωμα της δωρεάν παιδείας, όπως περιγράφεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Επειδή οι διατάξεις οδηγούν σε άδικη διακριτική μεταχείριση σε βάρος των φοιτητών-κατόχων ήδη πτυχίου ΑΕΙ.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Ποια η σκοπιμότητα της διακριτικής μεταχείρισης;

2) Σκοπεύετε να προβείτε σε νομοθετική αλλαγή»;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου