ΛΑΡΙΣΑ

Διευκρινίσεις για οινοποιούς και αμπελουργούς

διευκρινίσεις-για-οινοποιούς-και-αμπ-706239

Στο πλαίσιο εφαρμογής της ενημέρωσης του κοινού που απασχολείται στον αμπελουργικό και οινικό τομέα, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία απαγορεύεται η οινοποίηση μη οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου καθώς και η οινοποίηση ποικιλιών που προέρχονται από αμπελο-τεμάχια τα οποία δεν εντάσσονται στο δυναμικό παραγωγής του αμπελο-οινικού τομέα (φυτεύσεις χωρίς αντίστοιχο δικαίωμα, τεμάχια ποικιλιών διπλής/τριπλής χρήσης που ενισχύονται από άλλη ΚΟΑ, η επιτραπέζιων σταφυλιών).

Η υπηρεσία επισημαίνει ότι προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος στις οινοποιητικές επιχειρήσεις μη επιλέξιμης πρώτης ύλης (σταφύλια), καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή στα τιμολόγια – δελτία παραλαβής που εκδίδονται κατά την παραλαβή των σταφυλιών από τα οινοποιεία τα ακόλουθα στοιχεία: 1) το ονοματεπώνυμο του αμπελουργού, 2) το ΑΦΜ του αμπελουργού, 3) η ποικιλία αμπέλου των σταφυλιών και 4) ο κωδικός του αμπελο-τεμαχίου (13ψήφιος) του αμπελουργικού μητρώου.

Η ανωτέρω υποχρέωση ισχύει και για τις εμπορικές επιχειρήσεις που παραλαμβάνουν σταφύλια, τα οποία μεταπωλούν σε τρίτους ή παραλαμβάνουν για λογαριασμό τους. Οι εμπορικές επιχειρήσεις οφείλουν να εφοδιάσουν τα οινοποιεία με συγκεντρωτική κατάσταση, στην οποία αναφέρονται όλα τα ανωτέρω στοιχεία των αμπελουργών (όνομα, ΑΦΜ, ποικιλία αμπέλου, κωδικός αμπελο-τεμαχίου, ποσότητες σταφυλιών).

Σε ό,τι αφορά τους αμπελουργούς, η υπηρεσία τονίζει ότι υποχρεούνται πριν τη συγκομιδή των σταφυλιών να υποβάλλουν στις επιχειρήσεις (οινοποιητικές και εμπορικές που παραλαμβάνουν για λογαριασμό τρίτων) όλα τα αλφαριθμητικά και χαρτογραφικά στοιχεία των αμπελο-τεμαχίων από τα οποία πρόκειται να παραδώσουν σταφύλια (καρτέλα αμπελοκαλλιέργειας), από τα οποία θα διαπιστώνεται η επιλεξιμότητα της πρώτης ύλης και ιδιαίτερα η ύπαρξη δικαιώματος φύτευσης και αναφύτευσης.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας ενημερώνει ότι προκειμένου να εφαρμοστεί η κοινοτική και εθνική νομοθεσία, θα πραγματοποιήσει στα σημεία παραλαβής των σταφυλιών και στα οινοποιεία επιτόπιους ελέγχους, ενώ επισημαίνεται ότι οι οινοποιητικές επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με την τήρηση της νομοθεσίας, πέραν των ποινικών και διοικητικών κυρώσεων που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις, θα αποκλείονται από το δικαίωμα ένταξης σε επενδυτικά προγράμματα και στα ειδικά μέτρα στήριξης του αμπελο-οινικού τομέα του καν. (ΕΚ) 1234/07.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου