ΛΑΡΙΣΑ

Σύσκεψη ιατρικών συνδικαλιστικών φορέων Θεσσαλίας

σύσκεψη-ιατρικών-συνδικαλιστικών-φο-717892

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, συγκαλεί σήμερα το βράδυ στις 8:30μ.μ., στα γραφεία του 28ης Οκτωβρίου 43, ευρεία σύσκεψη των Ιατρικών Συνδικαλιστικών Φορέων Θεσσαλίας, με θέμα τις «αυτοδίκαιες αργίες» στο ΠΓΝΛ

Συμμετέχουν:
1)Ιατρικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας
2)ΟΕΝΓΕ (δια του μέλους της Εκτελεστικής της Γραμματείας κ. Σάκη Παπαδόπουλου)
3)Ενώσεις γιατρών νοσοκομείων Θεσσαλίας
4)Σύλλογος μελών ΔΕΠ του ΠΓΝΛ.

Πρόδρομη τοποθέτηση του ΙΣΛ

1. Ο Ν. 4093/12 στον οποίο συμπεριλαμβάνονται τα άρθρα για τις «αυτοδίκαιες αργίες» ουσιαστικά καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας και εισάγει το τεκμήριο της ενοχής, γυρίζοντας πίσω χιλιετίες τον νομικό μας πολιτισμό.
2. Οι «αυτοδίκαιες αργίες» είναι ένα προσχηματικό νομικό κατασκεύασμα που σε συνδυασμό με την απαράδεκτη καθυστέρηση λειτουργίας ή την σκόπιμη μη λειτουργία των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών οργάνων, οδηγούν σε «πειθαρχική ομηρία» δεκάδες συναδέλφους μας, που βλέπουν ορθάνοιχτη πλέον την πόρτα της απόλυσης, συμπληρώνοντας έτσι τον αριθμό που έβαλε ως προαπαιτούμενο η τρόικα στον τομέα της Υγείας.
3. Αποδομούνται η μιά μετά την άλλη κλινικές «πρώτης γραμμής» (π.χ. Νευροχειρουργική, Χειρουργική κ.λ.π.) και αποψιλώνονται οι δημόσιες δομές υγείας γενικότερα. Οι συνέπειες για τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής μας θα είναι τραγικές. Βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από κάθε είδους ατυχήματα ή επείγοντα νευροχειρουργικά περιστατικά από παθολογικά αίτια, δεν θα μπορούν πλέον να αντιμετωπισθούν στο ΠΓΝΛ. Ουσιαστικά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτιμά να «σκορπά τον θάνατο», αρκεί να είναι συνεπής στις μνημονιακές δεσμεύσεις.
4. Δεν αρνούμαστε το «πάρτι» που έγινε στην Υγεία, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, ούτε εκπροσωπούμε αποδεδειγμένα επίορκους συναδέλφους, αλλά ούτε και τους στηρίζουμε. Απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, μέσα όμως από διαφανείς διαδικασίες, οι κεντρικές ευθύνες της διασφάλισης των οποίων βρίσκονται στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υγείας, αλλά και στον διοικητικό μηχανισμό.
5. Εκτιμούμε πως οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι του ΠΓΝΛ, δεν αποδεικνύεται από την μέχρι τώρα διαδικασία και στο βαθμό που είναι αυτή σε γνώση μας, ότι εμπίπτουν στο κατάπτυστο καθεστώς της «αυτοδίκαιης αργίας». Οι αντίστοιχοι συνάδελφοι του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που κατηγορούνταν για τα ίδια αδικήματα, αθωώθηκαν ομόφωνα πρόσφατα, από συμβούλια μάλιστα όπου προεδρεύουν ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί.
6. Το σύστημα της διαφάνειας των προμηθειών των υλικών στον δημόσιο τομέα αποτελεί ακόμα και σήμερα ζητούμενο. Είναι ευθύνη της Πολιτείας να λειτουργήσει επιτέλους τους κανόνες εκείνους που, αφενός μεν θα τις εξορθολογήσει, αφετέρου δε, με την θέσπιση ασφαλιστικών δικλείδων, θα αποθαρρύνει αυτούς που επιβουλεύονται τέτοιες καταστάσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου