ΛΑΡΙΣΑ

Σε ντελίριο… παπάδες στα Φάρσαλα

σε-ντελίριο-παπάδες-στα-φάρσαλα-123447

Η δράση των ρασοφόρων τελευταία αναστατώνει συχνά την τοπική κοινωνία

Δίχως τέλος αποκαλύπτονται τον τελευταίο χρόνο τα σκάνδαλα με ιερωμένους στα Φάρσαλα Λάρισας. Μετά τη μεγάλη μπίζνα με τις δωρεές – μαϊμού, που είδε το φως της δημοσιότητας τον Μάρτιο του 2012, το κύκλωμα τοκογλυφίας με πρωταγωνιστές ρασοφόρους τον περασμένο Μάιο, τη μεγάλη υπόθεση υπεξαίρεσης 690.000 ευρώ από δύο ιερείς τον Ιούνιο 2012, προ ημερών ήρθε να προστεθεί στις ιερές κομπίνες στα Φάρσαλα η πώληση εικόνων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Ανεξάρτητα με τα σκάνδαλα, την κοινωνία των Φαρσάλων, απασχόλησε τελευταία η αυτοκτονία με απαγχονισμό ενός 45χρονου ιερέα για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Τα ιερά σκάνδαλα στα Φάρσαλα δεν παίρνουν τέλος και οι καταγγελίες κατοίκων και φορέων για παράνομο πλουτισμό και χλιδάτη ζωή ιερέων πυκνώνουν. Χρυσά μανικετόκουμπα, ζωή που δεν αρμόζει σε ιερείς, με τζιπ, πολυτελή σπίτια και εξοχικά, είναι η εικόνα που περιγράφεται για ιερείς οι οποίοι διακονούν στην περιοχή. Οι διαρκείς αποκαλύψεις τους τελευταίους μήνες σοβαρών υποθέσεων με την εμπλοκή ιερέων, έχει οδηγήσει πολλούς να αναρρωτιούνται: τι συμβαίνει με τους παπάδες στα Φάρσαλα;

Κύκλωμα τοκολυφίας

Μάιος 2011. Κύκλωμα τοκογλυφίας με τη συμμετοχή και δύο ιερέων αποκαλύπτεται στα Φάρσαλα. Οι δυο ιερείς συνελήφθησαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλεια Λάρισας, κατόπιν εκτεταμένης έρευνας, κατηγορούμενοι για εκβίαση και τοκογλυφία. Ο ένας ήταν παπάς σε εκκλησία των Φαρσάλων, ενώ ο άλλος σε εκκλησία χωριού της περιοχής.

Η υπόθεση έφθασε στην αστυνομία μετά από καταγγελία ενός άλλου ιερέα, 51 ετών, ο οποίος, επειδή αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, είχε δανειστεί από αλλοδαπό το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, δίδοντάς του συναλλαγματικές αξίας 37.000 ευρώ.

Μετά το δανεισμό του ο ιερέας άρχισε να δέχεται απειλές κατά της ζωής του και κατά της οικογένειάς του. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δύο δράστες ενεργούσαν για λογαριασμό των δύο ιερέων, με τον έναν εκ των οποίων συναντήθηκαν για να του παραδώσουν το ποσό.

Σκάνδαλο με δωρεές – μαϊμού

Μάρτιος 2012. Σκάνδαλο με φοροδιαφυγή πάνω από ένα εκατ. ευρώ από τις δωρεές-μαϊμού προς εκκλησίες στα Φάρσαλα βλέπει το φως της δημοσιότητας. Εμπλεκόμενα φέρονται 180 άτομα. Εμπλεκόμενοι φέρονται να είναι ιερείς ναών και μονών στις οποίες γίνονταν δεκάδες δωρεές κάθε χρόνο, λογιστές της περιοχής που λειτουργούσαν περίπου ως μεσάζοντες και εύποροι πολίτες της Θεσσαλίας, που μέσω αυτού του καλοσχεδιασμένου κόλπου κέρδιζαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε φοροαπαλλαγή από το Δημόσιο.

Το ιερό σκάνδαλο είχε αποκαλυφθεί πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν -μετά από καταγγελίες- οι έλεγχοι των οικονομικών αρχών έφεραν στο φως εικονικές δωρεές επιχειρηματιών και βιομηχάνων σε εκκλησίες και μοναστήρια των Φαρσάλων, με σκοπό να έχουν φοροαπαλλαγές, ενώ ένας από τους εμπλεκόμενους ιερείς έχασε λίγο αργότερα τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα και άλλοι δύο ιερείς τέθηκαν αμέσως σε διαθεσιμότητα.

Στελέχη του ΣΔΟΕ που έκαναν τους ελέγχους διαπίστωσαν ότι υπήρχαν βεβαιώσεις με ποσά πολλαπλάσια της δωρεάς, αλλά και αποδείξεις για ποσά που ουδέποτε καταβλήθηκαν. Για παράδειγμα, κάποιος που έδινε 20 ευρώ σε έναν ναό, έπαιρνε απόδειξη για 2.000 ευρώ ή έπαιρνε την απόδειξη χωρίς να έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ.

Βρέθηκε δήλωση φόρου εισοδήματος επιχειρηματία που φέρεται να έχει κάνει δωρεά 40.000 ευρώ σε εκκλησία, αλλά το ποσό δεν βρέθηκε πουθενά. Μεγάλο μέρος των δήθεν δωρεών αυτών δεν είχαν καν καταγραφεί στα βιβλία των ενοριών, ωστόσο κόπηκαν κανονικά βεβαιώσεις και τα χρήματα στην πορεία… έβγαλαν φτερά.

Μεγάλη υπεξαίρεση ύψους 4 εκατομμυρίων!

Ιούνιος 2012. Δύο ιερείς εμπλέκονται σε μεγάλη υπόθεση υπεξαίρεσης ύψους 690.000 ευρώ -μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2012-, ο ένας μάλιστα είχε συλληφθεί πριν από έναν χρόνο ως μέλος κυκλώματος τοκογλυφίας το οποίο και εξαρθρώθηκε. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας η συγκεκριμένη υπόθεση προσεγγίζει ήδη τα 4 εκατομμύρια ευρώ!!!

Οι δύο παπάδες πλαστογραφούσαν τα παραστατικά μισθοδοσίας των ιερέων της περιοχής, η οποία γίνεται από δημόσιο ταμείο, ως αρμόδιοι σε θέματα οικονομικής διαχείρισης και εισέπρατταν μεγαλύτερα από αυτά που δικαιούνταν. Οι ιερείς, ηλικίας 36 και 38 χρόνων, κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά τις κατηγορίες που ασκήθηκαν σε βάρος τους για πλαστογραφία, απάτη, υπεξαίρεση στην υπηρεσία και υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης.

Ο πρώτος είχε συνελήφθη σε κύκλωμα τοκογλυφίας, μαζί με έναν άλλο ιερέα και μεσάζοντες δύο 28χρονους, έναν Αλβανό και έναν αθίγγανο.

Με απόφαση του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος, κ. Κυρίλλου, επιβλήθηκε στους δύο συλληφθέντες ιερείς η ποινή της αργίας από κάθε ιεροπραξία και ανατέθηκε σε αρμόδιο εκκλησιαστικό ανακριτή η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης.

Πώληση εκκλησιαστικών εικόνων

Οκτώβριος 2012. Ενας 46χρονος ιερέας από τα Φάρσαλα και μία 52χρονη, οι οποίοι επιχείρησαν να πουλήσουν σε αστυνομικό εκκλησιαστικές εικόνες έναντι του χρηματικού ποσού των 450.000 ευρώ, συνελήφθησαν πριν από μερικές ημέρες στα Φάρσαλα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εννέα συνολικά εκκλησιαστικές εικόνες ιδιαίτερα μεγάλης χρηματικής και χρονολογικής αξίας.
Από αυτές οι πέντε υπάγονται στο νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων, σύμφωνα με εκτίμηση της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας και χρονολογούνται στον 18ο και 19ο αιώνα.

Οι υπόλοιπες τρεις χρονολογούνται στα τέλη του 19ου και 20ου αιώνα και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για να προσδιοριστεί το έτος κατασκευής τους, ενώ άλλη μία είναι σύγχρονης κατασκευής.

Κρεμάστηκε σε στάνη

Στο μεταξύ για άγνωστους λόγους, στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου, ιερέας έδωσε τέλος στη ζωή του. Μέσα στη στάνη τους βρήκαν ένας πατέρας με το γιο του κρεμασμένο έναν ιερέα στο χωριό της Ζωοδόχου Πηγής στα Φάρσαλα.

Ο 43χρονος ιερέας, ο οποίος είχε γεννηθεί στο χωριό, κατοικούσε σε αυτό και βοηθούσε τους ιδιοκτήτες της στάνης σε διάφορες εργασίες, είχε ετοιμάσει ένα αυτοσχέδιο βρόχο και κρεμάστηκε από αυτό. Οι ιδιοκτήτες της στάνης κάλεσαν ασθενοφόρο, που τον μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου