ΛΑΡΙΣΑ

Λάρισα : Επιχείρησαν να πουλήσουν σε αστυνομικό, εκκλησιαστικές εικόνες

λάρισα-επιχείρησαν-να-πουλήσουν-σε-ασ-130355

Συνελήφθησαν χθες τις βραδινές ώρες στη Λάρισα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, ένας 46χρονος ιερέας και μία 52χρονη, οι οποίοι επιχείρησαν να πουλήσουν σε αστυνομικό της συγκεκριμένης Υπηρεσίας εκκλησιαστικές εικόνες, έναντι του χρηματικού ποσού των 450.000 ευρώ.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εννέα συνολικά εκκλησιαστικές εικόνες ιδιαίτερα μεγάλης χρηματικής και χρονολογικής αξίας. Από αυτές, οι πέντε υπάγονται στο νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων, σύμφωνα με εκτίμηση της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας και χρονολογούνται στον 18ο και 19ο αιώνα. Οι υπόλοιπες τρεις χρονολογούνται στα τέλη του 19ου και 20ου αιώνα και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για να προσδιοριστεί το έτος κατασκευής τους, ενώ άλλη μία είναι σύγχρονης κατασκευής.

Επιπλέον, σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην πόλη της Λάρισας, όπου διέμεναν οι συλληφθέντες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

δύο ασημένια εκκλησιαστικά σκεύη (ένα δισκοπότηρο κι ένας σταυρός),

τρεις μουσαμάδες μεγάλων διαστάσεων με φερόμενη ημερομηνία το έτος 1926, που απεικονίζουν θεματικές ενότητες νεκρής φύσης,

δύο φορητοί υπολογιστές,

ένα Ι – PAD ,

έξι κινητά τηλέφωνα,

πέντε βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων,

τρεις πιστωτικές κάρτες, μία λευκή σελίδα με αναγραφή του ονοματεπώνυμου του 46χρονου, ως δικαιούχου τραπεζικού λογαριασμού.

Διερευνάται αν οι ανωτέρω κατασχεθείσες εικόνες αποτελούν προϊόντα κλοπών.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου