ΛΑΡΙΣΑ

Κινητή βιβλιοθήκη στα σχολεία της Λάρισας

κινητή-βιβλιοθήκη-στα-σχολεία-της-λάρ-135485
Μια βιβλιοθήκη, πάνω σε τέσσερις τροχούς, θα περιοδεύσει στα σχολεία του Δήμου Λαρισαίων και θα δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να ταξιδέψουν με τη σειρά τους, στον κόσμο της γνώσης και της ψυχαγωγίας που μπορούν να προσφέρουν τα βιβλία της.
Μέσα σε έναν χώρο μόλις λίγων τετραγωνικών μέτρων, σε ένα σύγχρονο όχημα, έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό, τα οποία θα διατίθενται για δανεισμό, στον μαθητικό πληθυσμό. Οι διαδρομές δε που θα ακολουθήσει η κινητή βιβλιοθήκη, θα είναι δεκάδες και βάσει προγραμματισμού.
Η δράση έχει την υπογραφή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας και του Δήμου Λαρισαίων, μια συνεργασία που δίνει τη δυνατότητα να συνεχιστεί ένα χρόνιο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο σταμάτησε, λόγω διακοπής της χρηματοδότησής του.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας κ. Γεωργία Τσιάνα, από το 2000, η Βιβλιοθήκη συμμετείχε σε πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, με τίτλο «Υποστήριξη της Εκπαιδευτικής Πράξης από Κινητές Βιβλιοθήκες», αποκτώντας παράλληλα το ανάλογο όχημα για να επιτελέσει το έργο της.
Επί χρόνια, μαθητές γυμνασίων και λυκείων σε κάθε χωριό και πόλη της Θεσσαλίας, είχαν τη δυνατότητα να δανείζονται βιβλία από την κινητή βιβλιοθήκη, μέχρι και τον Μάιο του 2009, που έληξε το πρόγραμμα και δεν δόθηκε συνέχεια.
Το έργο της κινητής βιβλιοθήκης κρίθηκε πολύτιμο και η προσφορά του ανεκτίμητη, στην εκπαίδευση και κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές. «Η Βιβλιοθήκη της Λάρισας και ο Θεός μας θυμάται…» ήταν η χαρακτηριστική φράση παιδιού απομακρυσμένου χωριού, που έφτασε η κινητή μονάδα, μια φράση που μαρτυρά τη σημαντικότητα της δράσης.
Εν έτει 2012, μη τρέφοντας πλέον αυταπάτες ότι θα δοθούν κονδύλια για να συνεχίσει το ταξίδι της η κινητή βιβλιοθήκη, συνέπραξαν οι παραπάνω δύο φορείς, ο ένας έχοντας τον εξοπλισμό, το προσωπικό και την εμπειρία και ο άλλος την «κινητήρια δύναμη» και συγκεκριμένα τα χρήματα και την υποστήριξη που θα χρειαστεί η δράση.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας κ. Κώστας Γιαννούλας, σύμφωνα με τους κανόνες συνεργασίας της σύμβασης, η διάρκειά της ορίστηκε μέχρι και τον Ιούνιο του 2015, με συγκεκριμένες διαδρομές σε σχολεία, που θα επαναλαμβάνονται δέκα φορές τον χρόνο.
Ο Δήμος Λαρισαίων αναλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής υποχρεώσεις: Δεσμεύεται να ορίσει σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Λάρισας τα Δανειστικά Κέντρα, που θα επισκέπτεται η κινητή βιβλιοθήκη. Θα καλύπτει τα έξοδα του αυτοκινήτου για τα δρομολόγια στα δανειστικά κέντρα του Δήμου Λαρισαίων και την συντήρηση του αυτοκινήτου.
Από την άλλη, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Λάρισας μεταξύ άλλων: Δεσμεύεται να διαθέσει τις Κινητές της Μονάδες, έναν οδηγό και έναν υπάλληλό της για να παρέχονται υπηρεσίες Βιβλιοθήκης σε περιοχές του Δήμου Λαρισαίων. Να καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες των Κινητών Βιβλιοθηκών, εκτός από τη δαπάνη για τα καύσιμα και τη συντήρηση του αυτοκινήτου.
Για την παρακολούθηση υλοποίησης της σύμβασης αυτής συνίσταται όργανο με την επωνυμία «Κοινή Επιτροπή», η οποία αποτελείται από τρία μέλη, εκ των οποίων ένα από τον Δήμο Λαρισαίων, ένα από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Λάρισας και ένα από τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Να σημειωθεί ότι η Κινητή Μονάδα Βιβλιοθήκης, είναι εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας, προκειμένου να υποστηρίξει το έργο των εκπαιδευτικών και παράλληλα να εξασφαλίσει στους μαθητές την πληροφόρηση, την ψυχαγωγία και τα απαραίτητα εργαλεία για να εξοικειωθούν με το χώρο της γνώσης και της πληροφορίας.

«Ελευθερία»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου