ΛΑΡΙΣΑ

Λάρισα:«Έφυγε» ο Αλέξης Κελέσης

λάρισαέφυγε-ο-αλέξης-κελέσης-145712
«Έφυγε» από τη ζωή, χθες το βράδυ, σε ηλικία 88 ετών, ο γνωστός Ελασσονίτης δημοσιογράφος – ιστορικός – λαογράφος Αλέξανδρος Κελέσης, ύστερα από ολιγοήμερη ασθένεια.
Ο Αλέξανδρος Κελέσης, πριν λίγα χρόνια έχασε τη σύντροφο της ζωής του ζωγράφο Στέλλα Παπακυριακού-Κελέση, ενώ έως και πριν λίγες ημέρες ήταν αειθαλής και δραστήριος παρά την ηλικία του(«έφυγε όρθιος»).
Αφήνει πίσω του δύο γιούς με τις οικογένειες τους, την αδελφή του Άννα και τρία εγγόνια που υπεραγαπούσε, και βέβαια πλούσιο συγγραφικό έργο και πολύτιμο ιστορικό αρχείο για την Ελασσόνα και την περιοχή της.
Ευγενής, ευαίσθητος, ανθρώπινος, καλλιεργημένος, πνευματώδης, άτομο της Ελασσονίτικης «πιάτσας», με χιούμορ, φίλος της καλής παρέας και των ατέλειωτων συζητήσεων.
Η κηδεία του εκλιπόντος θα γίνει σήμερα Τρίτη 16 Οκτωβρίου, στις 1 το μεσημέρι, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας.
Βιογραφικό Αλεξ. Κελέση:
Γεννήθηκε στην Ελασσόνα το 1924. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο της Τσαριτσάνης το 1943, στα μέσα της Ιταλογερμανικής κατοχής.
Οργανώθηκε στην αντιστασιακή ομάδα «Ιερός Λόχος» και στη συνέχεια στην ΕΠΟΝ, όπου προσέφερε σημαντική αντιστασιακή δράση, κατά των φασιστών κατακτητών. Την περίοδο αυτή εξέδωσε σε συνεργασία με ΕΠΟΝίτες την εφημερίδα «Νέος Αγωνιστής». Τότε διετέλεσε υπάλληλος στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών.
Στο τέλος του 1944 πήγε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος αρχικά στην εφημερίδα της ΕΛΔ – ΣΚΕ του Σβώλου – Τσιριμώκου την «ΜΑΧΗ και στη συνέχεια σε αρκετές Αθηναϊκές εφημερίδες.
Το 1952 εξέδωσε στην Ελασσόνα την τοπική εφημερίδα «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ», καθώς επίσης την εφημερίδα «ΜΕΛΛΟΝ». Το 1973 εξέδωσε στη Λάρισα την εβδομαδιαία εφημερίδα «ΜΑΧΗ» και αργότερα την εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ», ενώ εργαζόταν στην καθημερινή εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» ως αρχισυντάκτης.
Το 1970 εξέδωσε το βιβλίο «Κλεφταρματωλοί του Ολύμπου – Νικοτσάρας». Επίσης, τα βιβλία «ΘΕΣΣΑΛΙΑ», «Η Μάχη της Ελασσόνας και του Σαρανταπόρου», «Μονογραφία περί Βλάχων και Κουτσοβλάχων», κ.ά.
Τον Αύγουστο του 2007, με την συνδρομή του Δήμου Ελασσόνας, εκδόθηκε το βιβλίο του «ΤΟ ΕΠΟΣ 1912-13 ΕΛΑΣΣΟΝΑ – ΜΕΛΟΥΝΑ – ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ».
Ο Αλέξανδρος Κελέσης υπήρξε ο ιδρυτής και πρόεδρος για πολλά χρόνια της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας, και ο βασικός συντελεστής εννέα επιστημονικών Συνεδρίων για τον Όλυμπο, στην Ελασσόνα.
Συμμετείχε σε πολλά Συνέδρια στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας μας με εισηγήσεις και ανακοινώσεις.
Ιδρυτικό μέλος του «Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας», ενώ τα τελευταία χρόνια διετέλεσε γενικός γραμματέας του.
Έως και πριν λίγες ημέρες ήταν συνεργάτης σε θέματα τοπικής ιστορίας στις εβδομαδιαίες εφημερίδες της Ελασσόνας «ΕΚΔΟΣΗ» και «ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ», καθώς και τακτικός συνεργάτης του περιοδικού «ΔΑΟΧΟΣ». Ο εκλιπών διετέλεσε την δεκαετία 1980 – 1990 στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού και διευθυντής της Λαϊκής Επιμόρφωσης.

Τα τελευταία χρόνια τιμήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας, την Ιερά Μονή Σπαρμού Ολύμπου και τον Δήμο Ελασσόνας.

εφ. «Ελευθερία» / Γιάννης Μουκίδης

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου