ΛΑΡΙΣΑ

Γερμανικό ενδιαφέρον για τα απορρίμματα της Λάρισας

γερμανικό-ενδιαφέρον-για-τα-απορρίμμ-154738
Η διαχείριση απορριμμάτων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο ιαματικός και ιατρικός τουρισμός φαίνεται ότι είναι οι βασικοί τομείς που προσελκύουν το ενδιαφέρον των Γερμανών επιχειρηματιών, όπως επιβεβαιώθηκε και κατά τις προχθεσινές επαφές της Γερμανίδας καγκελάριου κ. Άγκελα Μέρκελ με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.
«Συζητήσαμε και αποφασίσαμε πρακτικούς τρόπους στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα σε τομείς, όπως η Υγεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και εδώ η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί άμεσα από τη γερμανική τεχνική, τεχνολογική και επενδυτική βοήθεια», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στις κοινές δηλώσεις του με την κ. Μέρκελ.
Για «προγράμματα που έχουν σαν στόχο τον εκσυγχρονισμό της τοπικής διοίκησης» και αύξηση των πόρων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα μίλησε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία αναφέρθηκε ονομαστικά τόσο στον Γερμανό υφυπουργό κ. Φούχτελ που είναι υπεύθυνος για τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση όσο και στον επικεφαλής της TASK FORCE κ. Ράιχενμπαχ.
«Τα θέματα τα διμερή και τα προγράμματα τα οποία προωθούμε, οδεύουν προς μια πολύ σωστή κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά.
ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Κι όντως, τρία 24ωρα μετά την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελάριου, φθάνουν αύριο Παρασκευή στη Λάρισα εκπρόσωποι γερμανικής εταιρίας, η οποία ενδιαφέρεται να αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων της Λάρισας αξιοποιώντας τα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων προϊόντων.
Η επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης που είχαν κάνει προ καιρού στη Γερμανία ο νυν και πρώην πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Λάρισας κ. Αντώνης Γκουντάρας και Κώστας Τζανακούλης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Ρίζος Κομήτσας.
Εκεί οι εκπρόσωποι της γερμανικής εταιρίας τους είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους λέγοντας ότι αναλαμβάνουν να διαχειρίζονται το σύνολο των απορριμμάτων χωρίς επιβάρυνση για τον Φορέα, με τον οποίο θα συμπράξουν εταιρικά (η διαχείριση των απορριμμάτων θα γίνεται στο εξής μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα – ΣΔΙΤ).
Βεβαίως, για την επιλογή της εταιρίας που θα υλοποιήσει το επενδυτικό σχέδιο μαζί με τον ΦΟΔΣΑ Λάρισας θα γίνει δημόσιος διεθνής διαγωνισμός, ωστόσο αναμένεται ότι Γερμανική εταιρία ή εταιρίες (ενδεχομένως και σε συνεργασία και με Έλληνες επιχειρηματίες) θα «χτυπήσουν» τον διαγωνισμό καθώς διαθέτουν και προηγμένη τεχνογνωσία και τα απαραίτητα κεφάλαια, ενώ γνωρίζουν άριστα και την αγορά.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Η τοπική αυτοδιοίκηση φαίνεται να εξελίσσεται σε προνομιακό τομέα για το ενδιαφέρον των Γερμανών επενδυτών (δεν είναι προφανώς τυχαίες οι τακτικές περιοδείες του κ. Φούχτελ ανά την ελληνική επικράτεια).
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις προχθεσινές επαφές των δύο πλευρών, οι Γερμανοί εκτός από τη διαχείριση απορριμμάτων ενδιαφέρονται και για άλλα θέματα με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στα σχολεία και η αξιοποίηση της γεωθερμίας. Ενδιαφέρον υπάρχει και για αξιοποίηση γεωργικών εκτάσεων.
Στον τομέα της υγείας, το ενδιαφέρον των Γερμανών στρέφεται σε προγράμματα λογισμικού που έχουν σχέση με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τη διαχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης και το ασφαλιστικό.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα ενδιαφέρεται έντονα στο να προσελκύσει περισσότερους Γερμανούς τουρίστες αξιοποιώντας τομείς όπως ο ιατρικός και ιαματικός τουρισμός. Η Ελλάδα προχωρά στην πιστοποίηση των ιαματικών της πηγών προκειμένου να προσελκύσει Γερμανούς συνταξιούχους μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων.

onlarissa.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου