ΛΑΡΙΣΑ

Λάρισα: Πανελλήνια γιορτή φέτας στην Ελασσόνα, όπου παράγεται το 17% της εγχώριας παραγωγής

λάρισα-πανελλήνια-γιορτή-φέτας-στην-ε-178699

Η 6η Πανελλήνια γιορτή φέτας, πραγματοποιείται και φέτος στην Ελασσόνα, από 22 μέχρι 24 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία του Δήμου Ελασσόνας και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η παραγωγή φέτας είναι μία ιδιαίτερα σημαντική παραγωγή όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για την Ελλάδα συνολικά. Στην Ελασσόνα παράγεται το 17% του συνόλου της ετήσιας εγχώριας παραγωγής φέτας.

Όπως επεσήμανε σήμερα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το θέμα ο δήμαρχος Ελασσόνας, Γιώργος Πασχόπουλος, σκοπός των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη του προϊόντος καθώς και η προστασία της παραγωγής του -το τυρί της Ελασσόνας είναι «ΠΟΠ» από 10ετίας -αλλά και η προβολή της διατροφικής αξίας του προϊόντος.

Στόχος μας είναι η Ελασσόνα να υιοθετήσει ένα μοντέλο ανάπτυξης με πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα, επεσήμανε ο δήμαρχος, καθώς πριν ένα χρόνο πιστοποιήθηκαν και το αρνάκι και το κατσικάκι.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στην περιοχή λειτουργούν 25 τυροκομία ο ετήσιος τζίρος των οποίων φθάνει τα 100 εκ ευρώ, μέσα από συνεργασίες και με μεγάλες εταιρείες. Τα προϊόντα που παράγονται επίσης- εκτός από φέτα και γαλοτύρι, κεφαλοτύρι και ξυνοτύρι- εξάγονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στην επαρχία της Ελασσόνας δραστηριοποιούνται 20.000 κτηνοτρόφοι, ενώ τα περισσότερα γιδοπρόβατα από τα 400 χιλ. περίπου που βόσκουν στην περιοχή του Ολύμπου και των Αντιχασίων, είναι ελευθέρας βοσκής. Επίσης, είναι υπό σύσταση και δυο συνεταιρισμοί τυροκόμων στο Λιβάδι Ολύμπου και στην Ποταμιά Ελασσόνας ώστε το τυρί να παράγεται και ως συνεταιριστικό προϊόν.

Στη φετινή γιορτή φέτας, την οποία θα εγκαινιάσει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 50 παραγωγοί από διάφορες περιοχές της χώρας με περίπτερα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου