ΛΑΡΙΣΑ

Λάρισα: Όλεθρος σε πάνω από 200.000 στρέμματα καλλιεργειών

λάρισα-όλεθρος-σε-πάνω-από-200-000-στρέμματα-284316

Το διεκδικητικό και υποστηρικτικό πλαίσιο δράσης για την αντιμετώπιση της θεομηνίας που έπληξε το νομό ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Από τις πρώτες εκτιμήσεις πάνω από 200.000 στρέμματα καλλιεργειών επλήγησαν από το χαλάζι και την έντονη βροχόπτωση. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περιοχές του Δήμου Κιλελέρ και η ευρύτερη κτηματική περιφέρεια του Δήμου Λαρισαίων.

Σιτηρά, κριθάρι, βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, καλαμπόκι, αμπέλια, ψυχανθή (φακή, ρεβύθι), βίκος, είναι τα φυτά που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές, με το βαμβάκι ως η δυναμικότερη καλλιέργεια της περιοχής να εκτείνεται σε 70.000-80.000 στρέμματα. Ωστόσο το σιτάρι, η βιομηχανική ντομάτα και τα ψυχανθή είναι εκείνα τα προϊόντα όπου η ζημιά είναι καθολική. Ζημιές υπάρχουν ακόμη και στην πόλη της Λάρισας όπου σπίτια, καταστήματα, αλλά και αποθήκες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

«Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες», ζήτησε με δηλώσεις του ο κ. Αγοραστός ενώ τόνισε ότι πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία των εκτάκτων συνθηκών όπου προβλέπει αποζημιώσεις και για τους πολίτες και τους επαγγελματίες της Λάρισας και των γύρω Δημοτικών Διαμερισμάτων που υπέστησαν ζημιές στα ακίνητά τους.

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα τείνουν να γίνουν πλέον μόνιμα, συνεπώς πρέπει να αλλάξει και η φιλοσοφία του ΕΛΓΑ προς την κατεύθυνση αυτή. Είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως και είχαμε τονίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ θα δημιουργήσει προβλήματα, ποτέ όμως δεν είναι αργά. Ήρθε η ώρα να αλλάξει ο κανονισμός αυτός».

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι πρέπει να γίνει γρήγορα η καταγραφή των ζημιών που υπάρχουν στις καλλιέργειες. "Η υπηρεσιακή κυβέρνηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή πρέπει να σκύψει με σεβασμό και ενδιαφέρον στον αγροτικό κόσμο ο οποίος περνάει δύσκολες ώρες, βλέπει το εισόδημα του να έχει μειωθεί, έχουν ακριβύνει όλα τα αγροεφόδια, το πετρέλαιο κ.α. και οπωσδήποτε πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα. Εμείς προτείνουμε μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΟΣΔΕ να δοθεί μία προκαταβολή σε εκείνους τους αγρότες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη Θεσσαλία και να επιστραφεί άμεσα και ο ΦΠΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου