ΛΑΡΙΣΑ

Τραγική η οικονομική κατάσταση στο ΤΕΙ Λάρισας

τραγική-η-οικονομική-κατάσταση-στο-τε-329157
Ποσό 7 εκατομμυρίων από τα συνολικά 10 των αποθεματικών του χάνει το ΤΕΙ της Λάρισας εξαιτίας του περιβόητου «κουρέματος» των ομολόγων του, με αποτέλεσμα να έχει ήδη περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση, όπως άλλωστε και το σύνολο των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Τα παραπάνω τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι του Σαββάτου τα μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών του ΤΕΙ Λάρισας.
Όπως τονίστηκε συγκεκριμένα, «η κατάσταση στα ΤΕΙ όλης της χώρας όπως και στη Λάρισα είναι δραματική μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές χρηματοδότησης. Τα ΤΕΙ έχασαν 100.000.000 ευρώ από 150.000.000 που είχαν.

Μας καταδικάζουν μέρα με τη μέρα σε χειρότερη βαρβαρότητα. Εδώ οι συνέπειες είναι προφανείς: Λιγότεροι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να τρώνε δωρεάν στα ιδρύματα σε μια περίοδο που το λαϊκό εισόδημα εξανεμίζεται.

Οι μειώσεις στα κονδύλια σίτισης πλήττουν περισσότερο τα επαρχιακά ιδρύματα που έχουν και περισσότερους σπουδαστές από άλλες πόλεις. Με τη διαδικασία του «κουρέματος», τα ιδρύματα, χάνουν νόμιμα ουσιαστικά το 50% – 70% των «αποθεματικών» τους!
Οι πρυτανείες, οι Πρόεδροι και οι διοικήσεις δηλώνουν ότι με το κούρεμα αυτό δεν μπορούν τα ιδρύματα να καλύψουν ούτε τις υποχρεώσεις του προηγούμενου χρόνου, ότι θα κοπούν διάφορα κονδύλια για εκπαιδευτικές εκδρομές, αναλώσιμα, έρευνα, υποτροφίες, ότι υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσουν να πληρώσουν τους καθηγητές και πολλά άλλα. Στις Εστίες η κατάσταση είναι εκρηκτική, θα βάλουν νοίκια, απειλούν να κλείσουν τα εστιατόρια, κόβουν μερίδες από το φαγητό που δικαιούνται οι σπουδαστές. Την Τετάρτη 28/3 οι επιτροπές αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΤΕΙ. Στη συνομιλία που είχαμε με τον
αντιπρόεδρο του ΤΕΙ, τον κ. Τσιρίκογλου, μας ενημέρωσε ότι το ΤΕΙ Λάρισας χάνει 7.000.000 από τα 10.000.000 των αποθεματικών του και ότι η διοίκηση προς το παρόν έχει πάρει υποσχέσεις από το υπουργείο ότι θα δοθούν χρήματα για την κάλυψη των αναγκών του ιδρύματος.
Στην προχθεσινή κινητοποίηση του ΜΑΣ στο υπουργείο Παιδείας και από την συνάντηση με το Ειδικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Β. Παπάζογλου φάνηκαν ξεκάθαρα τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των σπουδαστών, πετώντας το μπαλάκι της ευθύνης στο υπουργείο Οικονομικών για το «κούρεμα» των χρημάτων σε πανεπιστήμια και

ΤΕΙ. Οι δηλώσεις του ήταν προκλητικές και μακριά από την πραγματικότητα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγόρησε για την ελλειπή χρηματοδότηση τους καθηγητές που κάνουν κακή διαχείριση και μετατρέπουν την κρατική χρηματοδότηση σε υπολογιστές για τα γραφεία τους ,ενώ ισχυρίστηκε ότι τα ιδρύματα παρά το «κούρεμα» λειτουργούν κανονικά και δεν υπάρχει πρόβλημα»!

Πάντως, όπως ανακοινώθηκε, οι σπουδαστές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και καλούν «όλους τους φοιτητές και σπουδαστές να προχωρήσουν σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις συλλόγων, ετών, εργαστηρίων, εξαμήνων. Δεν πρέπει να ανεχτούμε κανένα πρόβλημα, χρειάζεται οι σπουδαστές να σηκώσουμε αγώνα, κινητοποιήσεις άμεσα στα προβλήματα που οξύνονται, γιατί άμα τα δέχτουμε θα βρεθούμε σε χειρότερη θέση. Την Τετάρτη 4/3 12.00 οι επιτροπές αγώνα καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην σπουδαστική μέριμνα του ΤΕΙ Λάρισας για το ζήτημα των εστιών».

onlarissa.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου